Take it or leave it! Μέτρα 5 δισ. ζητά το ΔΝΤ από την ελληνική κυβέρνηση

Όλα όσα συζητήθηκαν στην έκτακτη σύγκλιση του Διοικητικού Συμβουλίου

Take it or leave it! Μέτρα 5 δισ. ζητά το ΔΝΤ από την ελληνική κυβέρνηση

​«Εντατικές» χαρακτήρισε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ, τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, κατά τη διάρκεια της χθεσινής έκτακτης σύγκλισης του ΔΣ του Ταμείου, αποκαλύπτοντας παράλληλα και το περιεχόμενο της πρότασης που θα αποστείλουν στην Ελλάδα σήμερα οι δανειστές και η οποία υιοθετεί την σκληρή γραμμή του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του Star στη Νέα Υόρκη, Δ. Σουλτογιάννη, η κα Λαγκάρντ υπογράμμισε στα μέλη του ΔΣ ότι η νέα συμφωνία που θα επιτευχθεί θα βασίζεται σε δύο κριτήρια, αφενός τις μεταρρυθμίσεις που ζητά το ΔΝΤ από την Ελλάδα, ανάμεσά τους και εκείνες στα εργασιακά και το ασφαλιστικό και αφετέρου στη βιωσιμότητα του χρέους.

«Είναι στο χέρι της Ελλάδας να πάρει αποφάσεις για το μέλλον της», φέρεται να είπε η κα Λαγκάρντ στα μέλη του ΔΣ.

Πρόσθεσε επίσης ότι το πλαίσιο των προτάσεων που θα υποβληθεί σήμερα το βράδυ στην Αθήνα, αντικατοπτρίζει την κοινή θέση εκ μέρους των θεσμών, με την κα Λαγκάρντ να ξεκαθαρίζει ότι «οι μεταρρυθμίσεις που υποδεικνύονται είναι μονόδρομος για να έχει η Ελλάδα πρόσβαση στη χρηματοδότηση».

Σε ερώτηση μάλιστα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η κα Λαγκάρντ φέρεται να απάντησε ότι «η συμφωνία θα παρέχει αναγκαίες διασφαλίσεις ότι το χρέος θα παραμείνει σε βιώσιμη τροχιά».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, το πλαίσιο της συμφωνίας που θα υποβληθεί στην Αθήνα ικανοποιεί απόλυτα το ΔΝΤ, καθώς όπως άφησε να εννοηθεί αξιωματούχος του Ταμείου υιοθετεί όλα όσα λέει το ΔΝΤ από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα, πηγές του Ταμείου που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις αποκαλύπτουν ότι οι προτάσεις που θα αποσταλούν στην ελληνική κυβέρνηση προβλέπουν μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ, βαθύ μαχαίρι στο συνταξιοδοτικό και ρήτρα επιβολής πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2015, υψηλότερο από αυτό που προτείνει η Αθήνα.

Τονίζουν μάλιστα με νόημα ότι για το ΔΝΤ, η πρόταση αυτή περιλαμβάνει όλα όσα περιελάμβανε και η 5η αξιολόγηση, η οποία δεν ολοκληρώθηκε λόγω των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

«Αν η πρόταση γίνει δεκτή από την Αθήνα θα λύνει το πρόβλημα στο διηνεκές», δήλωσε στο Star, αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Ενδεικτικό είναι ότι όπως μετέδωσε και το κεντρικό δελτίο του Star χθες, το ΔΝΤ θεωρεί ανεπαρκείς τις προτάσεις που έστειλε η Αθήνα τη Δευτέρα το βράδυ και γι’ αυτό οι προτάσεις που θα αποσταλούν σήμερα στην ελληνική κυβέρνηση θα ανατρέπουν τα όσα προτείνει η ελληνική πλευρά για ήπιες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και για χαμηλούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων.

Το ΔΝΤ πιστεύει ότι και οι δύο αυτές παράμετροι των προτάσεων της Αθήνας που μόλις προαναφέρθηκαν, δημιουργούν κίνδυνο εκτροχιασμού της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτές.

Μάλιστα πηγές του Ταμείου τονίζουν ότι η πρόταση που αναμένεται να κατατεθεί στην ελληνική πλευρά θα είναι τελική και θα έχει τον χαρακτήρα του "take it or leave it".

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top