Βαρουφάκης:Μια συμφωνία με…απ’ όλα θα έχουμε μέχρι τις 30 Ιουνίου!Δεν θα το βάλω στα πόδια!

"Σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση. Δεν δεχόμαστε υφεσιακά μέτρα"

Βαρουφάκης:Μια συμφωνία με…απ’ όλα θα έχουμε μέχρι τις 30 Ιουνίου!Δεν θα το βάλω στα πόδια!

​«Η συμφωνία θα είναι μια και καλή, αρκετά τράβηξε αυτή η διαπραγμάτευση, θα έχει και ασφαλιστικά και εργασιακά και το χρέος». Αυτό δήλωσε το πρωί της Παρασκευής, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του, στον Βήμα FM, τονίζοντας πως η 30η Ιουνίου, δηλαδή η ημέρα που λήγει το τρέχον πρόγραμμα, είναι η καταληκτική ημερομηνία για τη συμφωνία κυβέρνησης-εταίρων.

"Δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμη για τον ΦΠΑ"

Ειδικά για τον ΦΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε συμφωνήσει, αλλά έχει επέλθει μια συμφωνία στο μοντέλο. Για παράδειγμα, όταν μιλάμε για τους συντελεστές ΦΠΑ, πρέπει να μιλάμε για τις ίδιες αποδόσεις».

Σύμφωνα με τον κ.Βαρουφάκη, η αρχική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για δύο συντελεστές 6,5% και 15% συν προσαύξηση για χρήση μετρητών, δεν έγινε αποδεκτή από τους θεσμούς, οι οποίοι την αντέκρουσαν με συντελεστές 13%-23%, που όπως είπε ο υπουργός, δεν μπορεί να συζητηθεί.

«Η τελική πρόταση έχει τρεις συντελεστές -δεν θα πω περισσότερα, γιατί η υπεύθυνη ενημέρωση απαιτεί και υπεύθυνο Τύπο. Εμείς ενημερώνουμε για σκέψεις και ο Τύπος μιλάει για αποφάσεις και όταν τα νούμερα αλλάζουν σε μια διαπραγμάτευση μιλούν για τούμπες» τόνισε, προσθέτοντας: «Μου προκαλεί θλίψη ο ελληνικός Τύπος».

Αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχειά και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Σύμφωνα με τον υπουργό, η τελική πρόταση της ελληνικής πλευράς έχει τρεις συντελεστές, αποδίδει 900 εκατ. ευρώ επιπλέον είσπραξη ΦΠΑ, οδηγεί σε μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση και τα τρόφιμα, αλλά σε αύξηση του συντελεστή για τα ξενοδοχεία στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Διέψευσε το τελεσίγραφο των εταίρων

Ο κ.Βαρουφάκης διέψευσε ότι έστειλε τελεσίγραφο το Euro Working Group στην Ελλάδα. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως όλα όσα ακούγονται είναι "διαρροές" και συνέστησε μάλιστα στους δημοσιογράφους να μη δέχονται όσα ακούγονται και όσα γράφονται.

Ο φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές και ο ΕΝΦΙΑ είναι απαράδεκτοι

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «απαράδεκτο» να συζητείται φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές, επιμένοντας ότι η πρόταση απεσύρθη χάρη στην «σθεναρή αντίσταση του υπουργείου Οικονομικών».

Και ο ΕΝΦΙΑ όμως είναι «απαράδεκτος φόρος» για τον κ.Βαρουφάκη. Όπως είπε «δεν μπορώ να τον υπερασπιστώ,ούτε για ένα δευτερόλεπτο», λέγοντας ότι «δεν έχουμε αποφασίσει αν θα τον διατηρήσουμε, είναι κομμάτι της διαπραγμάτευσης». «Ίσως αποδεχθούμε αδικίες για ένα ορισμένο διάστημα, για να αποφευχθούν άλλες αδικίες» συμπλήρωσε. «Με το πού θα κλείσει η διαπραγμάτευση θα δούμε τι ισοδύναμα μέτρα υπάρχουν, ώστε η αποκρουστικότητα του ΕΝΦΙΑ να καταργηθεί» τόνισε.

Μας ζητούν μόνιμα υφεσιακά μέτρα

Αφού επανέλαβε ότι ο λόγος που δεν έχει καταλήξει η διαπραγμάτευση είναι η λιτότητα που ζητούν οι θεσμοί, εξήγησε ότι οι θεσμοί απαιτούν μόνιμα υφεσιακά μέτρα και όχι έκτακτα διοικητικά (βλέπε περαίωση), επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα ��εχτεί μόνιμα υφεσιακά μέτρα.

Για τα τέλη κυκλοφορίας

Στο ερώτημα αν θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας τα νέας γενιάς πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, ο υπουργός απάντησε «δεν είναι στη σκέψη μας». «Δεν θέλουμε να είμαστε άδικοι απέναντι σε αυτούς που έχουν αγοράσει αυτοκίνητα με κάποιες προδιαγραφές, για τις οποίες, το κράτος τους είπε ότι, είναι θετικές και φιλικές στο περιβάλλον» πρόσθεσε.

"Δεν θα το βάλω στα πόδια"

Στο ερώτημα αν θα είναι υπουργός Οικονομικών μετά τη συμφωνία, ο κ.Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα το βάλει στα πόδια από δειλία.«Εγώ προσωπικά ρίψασπις δεν είμαι» είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top