Γ. Βαρουφάκης: «Οι θεσμοί είναι ανάλγητοι, να τελειώνουμε»

«Καμία δέσμευση δεν ισχύει στο διηνεκές»

​Λάβρος εναντίον των θεσμών ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, χαρακτηρίζοντάς τους «ανάλγητους» σε όλη την πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Στις διαπραγματεύσεις που γίνονται ακόμα και σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια απολύτως ανάλγητη συμπεριφορά. Οι Θεσμοί δεν ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε:

«Δεν είδατε τεχνοκράτες να εισβάλουν στο υπουργείο μου, σε κανένα υπουργείο. Δεν είδατε να ανακρίνουν υπουργούς, να περιμένουν έξω από τα υπουργεία τους υπουργούς για να τους μιλήσουν. Αυτό εγώ κάνω, τον διαχωρισμό Θεσμοί-Τρόικα. Το πρόβλημα με τους Θεσμούς, είτε τους λέμε Θεσμούς είτε τους λέμε Τρόικα, είναι ότ�� δεν ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους, γι' αυτό θα πρέπει να τελειώσουμε με τους Θεσμούς και από δω και πέρα να διαπραγματευόμαστε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Όσον αφορά στο ζήτημα του ΦΠΑ στα νησιά, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η κυβέρνηση, παρά τις πιέσεις, αρνήθηκε να εφαρμόσει την αύξηση του ΦΠΑ στο πλαίσιο της συμφωνίας – γέφυρας.

Μάλιστα σημείωσε με νόημα ότι καμία δέσμευση δεν ισχύει στο διηνεκές.

«Δέσμευση στο διηνεκές δεν μπορεί να υπάρξει από κανέναν, πέρα από την προσωπική μου δέσμευση ότι θα παλέψουμε η νησιωτική πολιτική μας να είναι τέτοια που να είναι συμβατή με τις αγωνίες των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου», τόνισε.

Δεν δίστασε ακόμα να «αδειάσει» όσους μίλησαν για ένταξη της Ελλάδας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι «οικογενειακό και πρέπει να λυθεί εντός της ΕΕ».

«Μια τέτοια τράπεζα μπορεί να παίξει αναπτυξιακό ρόλο μετά τη συμφωνία, δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια συμφωνία. Όποιος πιστεύει ότι μια τέτοια τράπεζα μπορεί να υποκαταστήσει την συμφωνία απλά δε γνωρίζει τα οικονομικά της Ελλάδας», είπε και πρόσθεσε:

«Δεν θα βρούμε λύση στο πρόβλημα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας εκτός των ευρωπαϊκών θεσμών και εκτός της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που τον περίμεναν έξω από το υπουργείο, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να δούμε κανέναν εκπρόσωπο της τρόικας σε κανένα ελληνι��ό υπουργείο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top