Βασανιστήρια… καφέδες και ατάκες στην μαραθώνια «ανάκριση» Ταγματάρχη-Τσακνή (Οι διάλογοι)

Δείτε τα ΒΙΝΤΕΟ του STAR

Βασανιστήρια… καφέδες και ατάκες στην μαραθώνια «ανάκριση» Ταγματάρχη-Τσακνή (Οι διάλογοι)

"​Από… κόσκινο" πέρασαν τον νέο πρόεδρο της ΕΡΤ Διονύση Τσακνή και τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Λάμπη Ταγματάρχη, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή κατά την ακρόαση-ανάκριση τους στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία διήρκησε σχεδόν 10 ώρες !!!

Στην αρχή της συνεδρίασης, η κα Κωνσταντοπούλου διάβασε την αντικατάσταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ.Πετράκου, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής και είχε εκφράσει ανοιχτά την αντίρρηση του στο πρόσωπο του κ.Ταγματάρχη και στην θέση του μπήκε ο κ. Σ.Φάμελλος.

Παππάς: Εδώ ο κόσμος καίγεται...

Ο υπουργός Επικρατείας, Ν.Παππάς στην σύντομη τοποθέτηση του, υπερασπίστηκε τις επιλογές του, ενώ αναφερόμενος ειδικά στο πρόσωπο του κ.Ταγματάρχη και την προηγούμενη θητεία του τελευταίου στην ΕΡΤ, τόνισε ότι άφησε πλεόνασμα 70 εκατ.ευρώ στην κρατική τηλεόραση. Ο κ.Παππάς διευκρίνισε ότι η έναρξη της μισθοδοσίας των εργαζομένων στην ΕΡΤ ξεκινά από τη μέρα που δημοσιεύτηκε ο νόμος 4324/2015, δηλαδή 29 Απριλίου και θα υπάρξει κάποιου είδους συμψηφισμός με τα χρήματα που έχουν λάβει, μετά το «μαύρο» της 11ης Ιουνίου 2013, οι απολυμένοι εργαζόμενοι που επιστρέφουν. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι την αρμοδιότητα της ΕΡΤ θα αναλάβει ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος, δίπλα στον Νίκο Παππά.

Στα highlights της χθεσινής μέρας, ήταν και η ατάκα του κυρίου Παππά, ο οποίος είπε πως «εδώ ο κόσμος καίγεται...», όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν για τις εκτιμήσεις του, αναφορικά με το αποτέλεσμα της κρίσιμης πολιτικά ψηφοφορίας.

Η κα Κωνσταντοπούλου από την πλευρά της, και λίγο πριν ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις των μελών του ΔΣ της ΕΡΤ, είπε ότι «όλοι έχουμε δώσει εξετάσεις στην ελεύθερη ενημέρωση και όλες οι τοποθετήσεις, που κάνουμε κινούνται γύρω από αυτή την αγωνία για ελεύθερη ενημέρωση».

Τσακνής: Τα τραγούδια μου θα είναι οι ισχυρότεροι κριτές μου

«Αισίως καβάλησα τα 60 μου χρόνια και τα τραγούδια θα είναι οι ισχυρότεροι κριτές μου» δεσμεύτηκε από την πλευρά του ο Διονύσης Τσακνής, με την κα Κωνσταντοπούλου να του απαντά με το γνωστό της ύφος: «Ελπίζουμε κάποιοι από τους στίχους των τραγουδιών σας να μην επαληθευτούν...».

Κωνσταντοπούλου: Τι κάνατε όταν έπεσε το μαύρο στην ΕΡΤ;

Ο κ.Ταγματάρχης αναφέρθηκε στην προϋπηρεσία του στην ΕΡΤ και στους στόχους που έχει, με την κα Κωνσταντοπουλου να ρωτά: «Στο διάστημα από τον Ιούνιο έως 2013 μέχρι σήμερα, ποια ήταν η συμβολή σας στην αποκατάσταση του μαύρου που έπεσε στην ΕΡΤ; Πώς συμβάλλατε;».

Ο κ.Τσακνής υποστήριξε ότι διέκοψε προγραμματισμένη συναυλία του για να πάει στην ΕΡΤ, ενώ ο κ.Ταγματάρχης αποκρίθηκε πως «δεν ξέρω αν είναι ευγενές να πω, πως ήμουν εκεί την ίδια ημέρα και τις επόμενες ημέρες. Χιλιάδες άνθρωποι ήταν εκεί και κάναμε το αυτονόητο. Δεν μπορώ να το καταθέσω ως άλλοθι.Αυτό που έκανα είναι τα χρόνια που πέρασαν με τη δουλειά μου, να υπερασπίζομαι τη θέση, πως είναι ένα φασιστικό μαύρο».

Η Ραχήλ, οι εργαζόμενοι και το άρθρο

Η κα Ραχήλ Μακρή από την πλευρά της, αφού υπενθύμισε τους προσωπικούς της αγώνες για την ΕΡΤ και πως «ακόμη δεν υπάρχει απόδοση λογαριασμού για γκεμπελίστικες πράξεις…», διάβασε ένα απόσπασμα από ένα άρθρο του κ.Ταγματάρχη για το μαύρο στην ΕΡΤ, αμφισβήτησε τα επιχειρήματα του, περί πλεονασμάτων της κρατικής τηλεόρασης κατά την παλαιότερη θητεία του και τον ρώτησε: «Πιστεύετε πως για το μαύρο φταίνε οι εργαζόμενοι;».

Τότε, ο κ.Ταγματάρχης της ζήτησε να μην διαβάζει αποσπασματικά το άρθρο, ενώ εμφανίστηκε προετοιμασμένος, καθώς είχε μαζί του το κείμενο που είχε γράψει με αφορμή το κλείσιμο ενός έτους από το «λουκέτο» στην Αγία Παρασκευή. Στην συνέχεια διάβασε το άρθρο που είχε γράψει ο ίδιος στις 11 Ιουνίου 2014, σημειώνοντας ότι από όσα έγραψε, φαίνεται καθαρά πως ο ίδιος έριξε τις ευθύνες στην τότε πολιτική ηγεσία και όχι στους εργαζόμενους. Ο κ.Ταγματάρχης παραδέχτηκε ωστόσο, ότι οι συνδικαλιστές ορισμένες φορές ξεπέρασαν τα όρια.

Μια άλλη αμήχανη στιγμή ήταν, όταν ρωτήθηκε ο κ. Ταγματάρχης τι θα γίνει με τις συλλογικές συμβάσεις. Η απάντηση του, όταν είπε ότι «θα δούμε τι θα γίνει, μόλις ξεμπερδέψουμε στους επόμενους τρεις μήνες», προκάλεσε την αντίδραση της κας Κωνσταντοπούλου, η οποία είπε «Τι να ξεμπερδέψετε; Από την Επιτροπή; Εδώ;»

Μητρόπουλος: Δεν έχουμε δικαίωμα να βασανίζουμε ανθρώπους - Ζωή: Tους παραγγείλαμε και καφέ!

Οι ερωτήσεις που έκαναν οι κυρίες Κωνσταντοπούλου και Μακρή, στους κκ Ταγματάρχη και Τσακνή προκάλεσαν κάποια στιγμή την αντίδραση του Αλέξη Μητρόπουλου. «Δεχθήκατε αναξιοπρεπείς ερωτήσεις και δεν οφείλατε να απαντήσετε» είπε ο κ.Μητρόπουλος, απευθυνόμενος στον κ.Ταγματάρχη, για τις ερωτήσεις σχετικά με την περίοδο του «μαύρου» στην ΕΡΤ.

Η κα Κωνσταντοπούλου δεν έμεινε απαθής στην παρέμβαση Μητρόπουλου και σχολίασε ότι η υποβολή ερωτήσεων «δεν μας καθιστά ανακριτική αρχή και να.... αποφεύγονται χαρακτηρισμοί για το πώς ασκούν οι συνάδελφοι τα καθήκοντά τους. Δεν διαπίστωσα καμία αντικοινοβουλευτική άσκηση καθηκόντων».

«Να βασανίζουμε ανθρώπους με ιστορία, αγώνες, αξιοπρέπεια, οικογένεια και φίλους δεν έχουμε δικαίωμα» ανταπάντησε μεταξύ άλλων, ο κ.Μητρόπουλος, ενώ απευθυνόμενος στην κα Κωνσταντοπούλου, της είπε, «Ξερετε πόσο σας τιμώ. Δεν ξέρω για πόσο ακόμα θα είμαι αντιπρόεδρος, αλλά θέλω την τυπική διαδικασία, να την σεβόμαστε. Δεν είναι μομφή για την προεδρία σας, αλλά σε δύο-τρεις ερωτήσεις, η κατάσταση ξέφυγε».

Η κα Κωνσταντοπούλου επανήλθε, λέγοντας: «Η άριστη συνεργασία μας είναι αδιαμφισβήτητη. Δεν ξέρω τι εννοείτε, με αυτό, που είπατε για την αντιπροεδρία σας, αλλά να σας πω και εγώ, πως για όσο ακόμα είμαι πρόεδρος θα τηρείται η διαδικασία. Κανείς δεν είναι βασανιζόμενος. Τους ...παραγγείλαμε και καφέ!».

Κωνσταντοπούλου: Μπράβο στον Τσίπρα και στον Παππά, που δεν προσπάθησαν να μου αλλάξουν γνώμη

Η κα Κωνσταντοπούλου δεν παρέλειψε να σημειώσει πως «προς τιμήν» τους, αν και ήταν γνωστή εδώ και μέρες η διαφωνία της για το πρόσωπο του Λάμπη Ταγματάρχη, ούτε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ούτε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, προσπάθησαν να τη μεταπείσουν. «Το ότι σας καταψηφίζω δεν σημαίνει πως είστε καταδικασμένος να αποτύχετε και θα χαρώ να με διαψεύσετε», είπε η κα Κωνσταντοπούλου απευθυνόμενη στον κ.Ταγματάρχη και αμφισβήτησε τα επιχειρήματα του τελευταίου περί πλεονασμάτων της ΕΡΤ, κατά την παλαιότερη θητεία του.

H Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά από σχεδόν 10 ώρες συνεδρίασης, ψήφισε τελικά "παρούσα" για τον διορισμό του Λάμπη Ταγματάρχη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ. O κ.Ταγματάρχης πήρε 7 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 3 παρών, άρα δεν διαμορφώνεται απόλυτη πλειοψηφία. Αντίθετα, η Πρόεδρος της Βουλής υπερψήφισε τον Διονύση Τσακνή για την θέση του προέδρου του ΔΣ της EΡΤ.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο κ.Παππάς επεσήμανε, ότι μπορεί μεν η συνεδρίαση να ήταν πολύωρη, αλλά απέδειξε ότι τα περί εξαντλητικού διαλόγου, η κυβέρνηση τα εννοεί.

ΒΙΝΤΕΟ STAR, LIVE U

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top