Κόντρα Βαρουφάκη-Ασημακοπούλου για την 5η αξιολόγηση

Δηλώσεις-ΕΚΠΛΗΞΗ από τον ΥΠΟΙΚ για την ποσοτική χαλάρωση

Κόντρα Βαρουφάκη-Ασημακοπούλου για την 5η αξιολόγηση

​Κόντρα για την 5η αξιολόγηση που δεν έκλεισε από την προηγούμενη κυβέρνηση και για το πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση, είχαν το μεσημέρι της Πέμπτης στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης με την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

«Στην Ευρώπη βρέχει λεφτά και εμείς κρατάμε ομπρέλα.. Είναι καλό πράγμα η ποσοτική χαλάρωση; είναι κακό που δεν είμαστε μέσα;» ρώτησε τον υπουργό η κα Ασημακοπούλου, καλώντας τον υπουργό να κλείσει γρήγορα η συμφωνία.

«Δεν ολοκληρώσατε την συμφωνία, γιατί δεν το αντέχατε και καλά κάνατε και δεν το αντέχατε, γιατί αυτή η ολοκλήρωση θα ήταν η ολοκλήρωση ενός άλλου κύκλου του χρέους αποπληθωρισμού και αυτό που εμείς καλούμαστε να κάνουμε είναι αυτό που εσείς δεν θελήσατε να κάνετε και παραδώσατε την εξουσία σε εμάς» της απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως είπε ο κ.Βαρουφάκης, αν η Ελλάδα συμμετείχε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, «αυτό θα ήταν ιδιαίτερα θετικό για την χώρα, γιατί θα μας επέτρεπε να επιστρέψουμε στις αγορές πιο γρήγορα».

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν είναι θέμα της διαπραγμάτευσης, η εξαίρεση της Ελλάδας από το πρόγραμμα, αλλά αυτό συνέβη γιατί υπάρχει φωτογραφική διάταξη για την χώρα μας, που λέει ότι «δεν συμμετέχει όποια χώρα τα ομόλογα της οποίας σε ποσοστό 33% και πάνω έχουν μεταφερθεί ήδη στην ΕΚΤ».

Στην ουσία «ο λόγος που δεν συμμετέχουμε είναι οι απαράδεκτοι όροι του PSI του 2012», τόνισε ο υπουργός, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση Παπαδήμου-Βενιζέλου, αλλά και στον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ κ.Τρισέ.

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι τα 27 δισ. των ομολόγων που παραμένουν στην ΕΚΤ να φύγουν εν μία νυκτί και να σταλούν στο απώτερο μέλλον. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω ενός swap μεταξύ ημών και του ESM» τόνισε.

«Το βασικό είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) να αναλάβει το βάρος. Το πώς εμείς θα το αναλάβουμε (ομόλογα εις το διηνεκές, έκδοση ομολόγων ή άλλο χρηματοπιστωτικό εργαλείο) θα το συζητήσουμε. Και νομίζω ότι σ' αυτό θα πρέπει να υπάρξει εθνική συναίνεση», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ωστόσο μιλώντας «ως βουλευτής και ως επιστήμονας», ο κ.Βαρουφάκης υποστήριξε ότι «όπου έχει εφαρμοστεί η ποσοτική χαλάρωση έχει αποτύχει να πετύχει αναπτυξιακή πολιτική, διότι οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά όταν τους δίνεις την δυνατότητα να δανειστούν δεν τα παίρνουν και δεν γίνονται επενδύσεις, δημιουργούνται φούσκες στο χρηματιστήριο και δεν υπάρχει ανάπτυξη. Η ποσοτική χαλάρωση στην Ευρώπη έχει έμμεσες θετικές επιπτώσεις, για παράδειγμα έχει ρίξει την τιμή του ευρώ, αλλά αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει και διαφορετικά».

«Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη εκτός από ποσοτική χαλάρωση είναι και μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική και μεταρρυθμίσεις» κατέληξε ο κ.Βαρουφάκης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top