Guardian: «Ο Σόιμπλε λέει “ναι” στο δημοψήφισμα γιατί θέλει Grexit»

Κρυφή ατζέντα βλέπει η βρετανική εφημερίδα

Guardian: «Ο Σόιμπλε λέει “ναι” στο δημοψήφισμα γιατί θέλει Grexit»

​Κρυφή ατζέντα Σόιμπλε, διαβλέπει η βρετανική εφημερίδα Guardian, στην στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών να ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνεται σε άρθρο της εφημερίδας, ο Σόιμπλε θέλει να τελειώνει με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και γι’ αυτό και τάσσεται υπέρ του δημοψηφίσματος.

«Φαίνεται να μην φοβάται πλέον ενδεχόμενο Grexit και θέλει απλά να τελειώνει με την Ελλάδα», τονίζει ο Guardian και παραθέτει τις δηλώσεις του Β. Σόιμπλε, ο οποίος χθες στο Eurogroup είπε:

«Αν η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει πως πρέπει να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, τότε ας το διεξάγει. Ενδεχομένως να είναι σωστό μέτρο να αποφασίσει ο ελληνικός λαός αν είναι έτοιμος να κάνει ότι χρειάζεται ή επιθυμεί έναν άλλο δρόμο».

soimple.jpg

«Ποιο είναι λοιπόν το παιχνίδι του Σόιμπλε; Δυστυχώς για την Αθήνα το ηθικό δίδαγμα είναι ξεκάθαρο: Το δημοψήφισμα δεν φοβίζει πλέον την Γερμανία. Το Βερολίνο θεωρεί ότι έχει καλύτερο χαρτί ο, τι και αν συμβεί. Αν οι Έλληνες ψηφίσουν την παραμονή τους στο ευρώ, τότε το Βερολίνο θα επικαλεστεί την λαϊκή ετυμηγορία για να απαιτήσει πιο σκληρά μέτρα, όπως περικοπή μισθών και συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις κλπ. Αν πάλι πει όχι, τότε τουλάχιστον θα υπάρξει μια λύση. Η Γερμανία είναι μάλλον πολύ αισιόδοξη καθώς πιστεύει πως οι επιπτώσεις ενός Grexit στην αγορά θα είναι περιορισμένες», εξηγεί το άρθρο.

Προσθέτει μάλιστα ότι με τη στάση αυτή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στέλνει μήνυμα στον Α. Τσίπρα, προειδοποιώντας τον ότι ο χρόνος στερεύει και οι επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης εξαντλούνται.

«Η έλλειψη ανησυχίας από την πλευρά του Σόιμπλε στέλνει και ένα άλλο μήνυμα στην Αθήνα: είναι σαν να λέει στον Τσίπρα πως έχει μπροστά του πολύ λίγο χρόνο και ακόμη λιγότερες επιλογές. Η Ελλάδα έχει ανάγκη τα χρήματα της τελευταίας δόσης, απαιτεί συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα και όλα αυτά πρέπει να συμβούν σε ασφυκτικά μικρό διάστημα. Μια καθυστέρηση μέσω ενός δημοψηφίσματος, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα συνωστισμό στις ελληνικές τράπεζες – κάτι που με τη σειρά του θα μπορούσ�� να οδηγήσει σε ένα Grexit μια ώρα αρχύτερα», αναφέρει ο Guardian και καταλήγει:

«Είναι γελοίο το γεγονός ότι έχουν περάσει τρεις μήνες με συνομιλίες που έχουν χαρακτηριστεί από μικροπολιτική και από τις δύο πλευρές. Με το χρέος της Ελλάδας να φτάνει στο 180% του ΑΕΠ, είναι παράλογο το ότι κανείς, εκτός από το ΔΝΤ, δεν μιλάει για μια ελάφρυνσή του. Αλλά η ψυχρή πραγματικότητα λέει πως η μικροπολιτική τάσσεται πάντοτε με το μέρος των πιστωτών. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την Ελλάδα, αλλά η βασική προοπτική εξακολουθεί να είναι μια συνθηκολόγηση από την πλευρά της».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top