Γιάνης Βαρουφάκης: Δύο συντελεστές ΦΠΑ- Συγχωνεύσεις ασφαλ.ταμείων- Κατάργηση πρόωρων συντάξεων

Τι εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών στο Συνέδριο European Business Summit-Πρώτη ανάρτηση: 08/05/2015, 00:48

​Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο Συνέδριο European Business Summit εξήγγειλε τη θέσπιση δύο συντελεστών ΦΠΑ, έναν χαμηλό για τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα βιβλία και έναν υψηλό για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς επίσης και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το γαλλικό μοντέλο και το «άνοιγμα» της αγοράς φυσικού αερίου.

Ο ίδιος μίλησε για περαιτέρω συγχωνεύσεις ασφαλιστικών ταμείων και κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ενώ τόνισε ότι μιλάει για «δημοσιονομική συμφωνία» με τους δανειστές για την περίοδο 2015-2020, νέο πακέτο ιδιωτικοποιήσεων αλλά και ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στο πλαίσιο του IRS.

Ο υπουργός έκανε επίσης αναφορά στο νέο «αναπτυξιακό συμβόλαιο της Ελλάδας το οποίο θα περιλαμβάνει» τα εξής:

1. Ένα επενδυτικό πακέτο από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα (EIB) - σε συνδυασμό με την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας με εχέγγυα τις μετοχές που θα κρατήσει το κράτος από τις ιδιωτικοποιήσεις.
2. Ανταλλαγή των ομολόγων SMP της ΕΚΤ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση.
3. Αναδιάρθρωση αρχικού διακρατικού δανείου
4. Εξομάλυνση και επέκταση στο μέλλον των πρώτων αποπληρωμών του EFSF δανείου, ώστε να μειωθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες στις αρχές της δεκαετίας του ‘20
5. Ευρεία, διαχρονική χρηματοδότηση του προγράμματος καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρ��σης.
Πακέτο παρεμβάσεων προαναγγέλλει ο Γιάνης Βαρουφάκης και για την αγορά προϊόντων μεταξύ των οποίων και την αγορά ενέργειας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, προσανατολίζετ��ι στο να:
-απελευθερώσει την αγορά φυσικού αερίου, εξετάσει το μοντέλο των γαλλικών διμερών συμβολαίων στη ρύθμιση του κλάδου παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (χωρίς ωστόσο να ιδιωτικοποιεί την υπάρχουσα εταιρία παραγωγής ηλεκτρισμού).
-απελευθερώσει τις προδιαγραφές προϊόντων (π.χ. γαλακτοκομικών προϊόντων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων).
-απλοποιήσει την αδειοδότηση επιχειρήσεων (σε στενή συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα).
-να νομοθετήσει την συμπερίληψη όλων των εκπτώσεων στα τιμολόγια του λιανικού εμπορίου (έτσι ώστε να περιορίσει την ολιγοπωλιακή δύναμη των σούπερ μάρκετ έναντι των τοπικών προμηθευτών).
-να ενισχύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού και να την εξοπλίσει με δικό της προϋπολογισμό και δυνατότητα άντλησης εσόδων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top