Ανένδοτοι οι Ευρωπαίοι: "Φέρτε ολοκληρωμένες προτάσεις γιατί ο χρόνος εξαντλείται"

Αναγνωρίζουν μικρή πρόοδο αλλά ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι αρκετή-Πρώτη ανάρτηση: 13:24

«Οι θεσμοί ενημέρωσαν το Eurogroup για τις εξελίξεις στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup.

Ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης λίστα μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι ο χρόνος πιέζει καθώς «ήδη έχουμε χάσει αρκετό».

Ο Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στις εντατικές συνομιλίες που έγιναν τις προηγούμενες εβδομάδες μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, ενώ υπογράμμισε πως αν και έχουν γίνει ενθαρρυντικά βήματα ωστόσο «υπάρχουν ακόμη τεράστια κενά και διαφωνίες σε βασικά ζητήματα».

Ο ίδιος, επεσήμανε πως η τελική συμφωνία ενδιαφέρει και πιέζει κυρίως την Ελλάδα, ενώ δήλωσε ότι θα υπάρξει νέα συζήτηση για την αξιολόγηση της κατάστασης στο τακτικό Eurogroup τον Μάιο, αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο μίας έκτακτης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Τέλος, ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε πως η βάση για την επίτευξη τελικής συμφωνίας είναι η συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ απέκλεισε τμηματική καταβολή της δόσης στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας πως στόχος είναι η λύση-πακέτο.

Π. Μοσκοβισί: «Ο χρόνος πιέζει πρέπει να επιταχύνουμε από σήμερα»

Στην ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Ελλάδας, ώστε να επιτευχθεί μια κοινή συμφωνία επέμεινε ο Γάλλος Επίτροπος ��ικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί.

Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι έχει σημειωθεί περιορισμένη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και τόνισε ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι των εταίρων της και έστειλε μήνυμα στην Αθήνα λέγοντας:

«Πρέπει να επιταχύνουμε από σήμερα, από αυτό το Σαββατοκύριακο, αν θέλουμε να φτάσουμε στον κοινό μας στόχο. Κομμάτι της ευθύνης βρίσκεται στην ελληνική πλευρά, αναγνωρίζω όμως ότι υπάρχει θέληση για κοινό αποτέλεσμα. Ο χρόνος στενεύει, οπότε ας ανεβάσουμε στροφές για να έχουμε το αποτέλεσμα που όλοι επιθυμούμε».

Μ. Ντράγκι: «Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά ο χρόνος στενεύει»

Τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για την επίτευξη μιας συμφωνίας υπογράμμισε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, ο οποίος παραδέχθηκε παρ’ όλ’ αυτά ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους θεσμούς.

Όπως είπε ο κ. Ντράγκι, ο ELA θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες και θα παρέχει ε��αρκή κάλυψη.

Διευκρίνισε όμως ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία αν πρώτα δεν ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα, δεν προχωρήσουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δεν γίνουν βήματα για την απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή.

Πάντως όπως είπε, η συμφωνία πακέτο την οποία επιδιώκουν οι Ευρωπαίοι θα οδηγήσει την Ελλάδα σε δημοσιονομική σταθερότητα και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον χρόνο που αρχίζει να εξαντλείται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top