Business Insider: «Οι Έλληνες αγαπούν το ευρώ»

«Δεν θα το θυσιάσουν για τον ΣΥΡΙΖΑ»

​Με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να πάρει τα αποθεματικά των ταμείων των δήμων, ώστε να βρει τα μετρητά που χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες της ασχολείται σε άρθρο του το Business Insider.

Ό��ως αναφέρει, «οι ελληνικές μετοχές μπήκαν βαθύτερα στο καθαρτήριο. Ο δείκτης του χρηματιστηρίου έπεσε ακόμη και κάτω από τις 700 μονάδες, για πρώτη φορά από το 2012. Για να έρθει στη συνέχεια ο αυξανόμενος ELA από την ΕΚΤ για να σώσει τα πράγματα. Το θέμα είναι αν αλλάζει δραματικά τα πράγματα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Η εικόνα, βέβαια, στις διεθνείς αγορές ήταν λίγο διαφορετική κατά την παρούσα εβδομάδα. Τα διετή και τα τριετή ομόλογα της Ελλάδας έφτασαν κοντά στο 30%. Με άλλα λόγια, οι ελληνικές χρηματοοικονομικές αγορές λένε αντίο στο ευρώ».

Όπως επισημαίνει όμως το δημοσίευμα «οι ίδιοι οι Έλληνες αγαπούν το ευρώ. Αρκετοί από αυτούς πίστεψαν στις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τον έφεραν στην εξουσία. Τώρα, η επιλογή του βρίσκεται σε διένεξη για την αγάπη του για το ευρώ. Αν θα έπρεπε να προτιμήσουν κάτι και να κολλήσουν σε αυτό θα ήταν το ευρώ και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο συντάκτης του άρθρου τονίζει ότι «το κρίσιμο σημείο για να πάρει η Ελλάδα επιπλέον χρήματα από τους φορολογούμενους άλλων χωρών, κυρίως εκείνων της Γερμανίας και της Γαλλίας, είναι ότι παίζει με τις θεωρίες των παιγνίων και προσπαθεί με λεπτή τέχνη να εκβιάσει και να ανυψώσει ρουκέτες, αντί να προσπαθεί να εργαστεί για μια συμφωνία που οι δωρητές της θα αποδεχθούν».

«Άνθρωποι της κυβέρνησης που έχουν καλή σχέση με τα media, έχουν χρησιμοποιήσει τη μέθοδο των διαρροών για να απειλήσουν περί αθέτησης υποχρεώσεων και χρεοκοπίας από τη μεριά της Ελλάδας. Σημειώνουν, δε, πως θα ήταν ένα τρομερό φιάσκο για τις παγκόσμιες χρηματαγορές και θα ξυπνούσαν μνήμες του 2011 και του 2012. Επί του παρόντος, όμως, μόνο οι ελληνικές αγορές συντρίβονται. Έτσι η ρουκέτα του εκβιασμού δεν λειτουργεί πλέον, και οι Έλληνες έχουν δεύτερες σκέψεις σχετικά με το πώς διεξάγουν τις διαπραγματεύσεις οι εκπρόσωποί τους. Η έγκριση που λαμβάνει για τη στρατηγική της έχει βυθιστεί στο 45,5% από το 72% του περασμένου μήνα, όπως δείχνει μια νέα δημοσκόπηση. Πρόκειται για μια βουτιά στο γκρεμό», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ενός Grexit, ο συντάκτης του άρθρου τονίζει ότι μπορεί να συμβεί, αλλά επισημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απειλή από την ελληνική πλευρά για να πετύχει μια συμφωνία με ευνοϊκότερους όρους με τους δανειστές τ��ς.

«Οι Έλληνες θεωρητικοί των παιγνίων μπορούν να συνεχίσουν να προκαλούν μέσω διαρροών και να αναμασούν τις απειλές για ανατίναξη των διεθνών αγορών, αλλά αν θέλουν να παραμείνουν στην εξουσία και αν θέλουν να αντιμετωπίσουν τους συμπατριώτες τους, δεν μπορούν να πάνε προς αυτή την κατεύθυνση. Αλίμονο, όλοι οι συνομιλητές τους το γνωρίζουν πολύ καλά – και οι χρηματαγορές το γνωρίζουν. Όλοι θα μπορούσαν να χωνέψουν ένα Grexit, αλλά όχι και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ώρα να σταματήσει να παίζει παιχνίδι και να αρχίσει να συζητάει σοβαρά. Αλλιώς θα αντιμετωπίσει το θυμό πίσω στο... σπίτι», καταλήγει το άρθρο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top