Πέντε χρόνια από το Καστελόριζο

Σαν σήμερα ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωνε την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ

Πέντε χρόνια από το Καστελόριζο

​Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γ. Παπανδρέου, ανακοίνωσε με διάγγελμα την είσοδο της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης και την έναρξη μιας μακράς και σκληρής περιόδου λιτότητας και μνημονίων για τους Έλληνες.

Σε ένα ηλιόλουστο και κατά τα άλλα ειδυλλιακό σκηνικό, ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την απόφαση που ανέτρεψε το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, προκάλεσε έντονες αναταράξεις και οδήγησε σε μια άνευ προηγούμενου ανθρωπιστική κρίση.

Μία μέρα μετά, η Ευρώπη παρακολουθούσε μουδιασμένη τις εξελίξεις και λίγους μήνες αργότερα, ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν απομακρύνεται από τη θέση του μετά από το σκάνδαλο που ξέσπασε και στο οποίο ο ίδιος κατηγορούνταν για την σεξουαλική κακοποίηση μιας καμαριέρας σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης.

Και όλα αυτά, αφού λίγο καιρό νωρίτερα, ο ίδιος είχε αποκαλύψει ότι οι συζητήσεις για την ένταξη της Ελλάδας στο ΔΝΤ γίνονταν κρυφά επί μήνες με τον Γ. Παπανδρέου, παρά το γεγονός ότι εκείνος διαμήνυε πως γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυτό με κάθε τρόπο.

Πέντε χρόνια μετά, η εικόνα της Ελλάδας είναι πιο ζοφερή από ποτέ. Οι δανειστές πιέζουν ασφυκτικά τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για μια νέα συμφωνία, ζητώντας την εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και αρνούμενοι να ανοίξουν την στρόφιγγα της χρηματοδότησης αν πρώτα δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και δεν υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά.

Την Παρασκευή, 24 Απριλίου, στο Eurogroup που θα γίνει στη Ρίγα της Λετ��νίας, θα γίνει μια ακόμα προσπάθεια να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις, με τους Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές και να εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου θα έχει επιτευχθεί μια συμφωνία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top