Μάρδας: Εξετάζεται υποχρεωτική μεταφορά των διαθεσίμων του Δημοσίου στην ΤτΕ

"Στόχος της κυβέρνησης να τελειώσει η διαπραγμάτευση γρήγορα" τόνισε

​Ανοικτό το ενδεχόμενο, να υποχρεωθούν οι δημόσιοι φορείς να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας προκειμένου να μπορεί το δημόσιο να καλύψει τις χρηματοδοτικές του ανάγκες, άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ.Μάρδας σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Όπως είπε ο κ.Μάρδας, ως τελευταία λύση μπορεί να προχωρήσει σε ρύθμιση που να υποχρεώνει τις διοικήσεις των δημοσίων φορέων να καταθέσουν τα χρήματα τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, καθώς κάτι τέτοιο προβλέπεται και με νόμο που έχει ψηφιστεί το 1951.

Σύμφωνα με τον κ.Μάρδα, αρκετοί φορείς έχουν ήδη καταθέσει τα διαθέσιμα τους στην ΤτΕ, αλλά μπορούν να τα εκταμιεύουν ανάλογα με τις ανάγκες τους, όπως έκανε πρόσφατα η Αττικό Μετρό η οποία εκταμίευσε 150 εκατ. ευρώ αλλά με επιτόκιο 2,5%.

Στα επίμονα ερωτήματα των δημοσιογράφων αν θα μπορέσει η κυβέρνηση να πληρώσει στις 12 Μαΐου τη δόση των 747 εκατ. ευρώ μαζί με μισθούς και συντάξεις, ο κ. Μάρδας εξήγησε ότι αντίστοιχο πρόβλημα υπήρξε και τον περασμένο Φεβ��ουάριο, όπου τα δημόσια ταμεία είχαν έλλειμμα 552 εκατ. ευρώ, αλλά με μια περικοπή δαπανών 1,8 δισ. ευρώ βρέθηκαν τα αναγκαία χρήματα.

Όπως τόνισε, στόχος του υπουργείου είναι να πληρωθούν κανονικά οι δόσεις και για το λόγο αυτό εξετάζονται και εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης, ενώ δεν επιβεβαίωσε ότι λείπει 1 δισ. ευρώ από τα ταμε��ακά διαθέσιμα του δημοσίου.

Ο κ.Μάρδας είπε ότι Κινέζοι επενδυτές έλαβαν μέρος στην χθεσινή δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου και αποκάλυψε πως σήμερα οι Κινέζοι αγόρασαν βραχυπρόθεσμα έντοκα του ελληνικού δημοσίου ύψους 100 εκατ. ευρώ, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Ο υπουργός εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξε�� γρήγορα μια συμφωνία με τους δανειστές και να τελειώσουν το συντομότερο δυνατό οι διαπραγματεύσεις καθώς απαιτούνται και τα χρήματα από τις δόσεις των εταίρων.

Παράλληλα, ο κ.Μάρδας επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο εισηγείται νέα ρύθμιση για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους όσοι έχουν διακινήσει χρήματα στο εξωτερικό, τα οποία θεωρούνται ως μαύρο χρήμα. Όπως εξήγησε με την καταβολή κάποιου φόρου, χωρίς να αποκαλύψει τον συντελεστή, θα τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους, αν και διευκρίνισε ότι θα υπάρχει διαφορετική μεταχείριση ανάμεσα σε αυτούς που διακινούν χρήματα στο εξωτερικό για επιχειρηματικούς λόγους με αυτούς οι οποίοι έβγαλαν χρήματα καταχρηστικά, λόγω της θέσης τους.

Επίσης παραδέχτηκε ��τι αυτή την περίοδο έχουν σταματήσει οι πληρωμές προς ιδιώτες, αναφέροντας ότι ποσό 673 εκατ. ευρώ που έπρεπε να πληρωθεί το Μάρτιο μεταφέρθηκε για τον Απρίλιο.

Αναφερόμενος στα στοιχεία του προϋπολογισμού, τόνισε ότι καταγράφεται αύξηση των καθαρών εσόδων καθώς τον περασμένο Μάρτιο διαμορφώθηκαν στα 4,232 δισ. ευρώ έναντι 3,257 δισ. ευρώ πέρυσι. Όπως είπε η μεγάλη αύξηση των εσόδων οφείλεται κατά κύριο λόγο σε κοινοτικές εισροές και λιγότερο σε αύξηση φορολογικών εσόδων.

Τέλος, ο κ. Μάρδας παρουσίασε ένα πρόγραμμα πρωτοβουλιών για την εξοικονόμηση δαπανών του προϋπολογισμού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top