Το κρυφό σχέδιο των δανειστών: «Δωρίζουν» κούρεμα, ζητούν συμφωνία και επιπλέον μέτρα

Νέες συστάσεις Ντράγκι στις ελληνικές τράπεζες

Το κρυφό σχέδιο των δανειστών: «Δωρίζουν» κούρεμα, ζητούν συμφωνία και επιπλέον μέτρα

​Την ώρα που ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά την Αθήνα και τα ταμειακά διαθέσιμα λιγοστεύουν μέρα με την ημέρα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι με επιστολή του στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ζητά να μην αγοράζουν έντοκα γραμμάτια, δηλαδή δημόσιο χρέος.

Η νέα εξέλιξη δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην ελληνική πλευρά, η οποία ήδη τον τελευταίο μήνα χρησιμοποιεί κάθε διαθέσιμο πόρο από τους δημόσιους φορείς και τα Ταμεία προκειμένου να μην ξεμείνει από ρευστό.

Εν τω μεταξύ, οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες ζητούν μέτρα 1 δις ευρώ και το οικονομικό επιτελείο γράφει και σβήνει. Στόχος είναι στο Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας να δώσουν τα χέρια για την αναθεωρημένη λίστα των μεταρρυθμίσεων, που θα επιτρέψει την τμηματική εκταμίευση της δόσης των 7,2 δις ευρώ.

Η λύση που εξετάζουν οι δανειστές όπως γράφει η "Real News", περιλαμβάνει νέο δάνειο ύψους 50 δις ευρώ με επιτόκιο 0,65%. Προϋπόθεση είναι να εφαρμοστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ενώ ως αντάλλαγμα για την ελληνική πλευρά εξετάζεται η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέου��. Η μέση λήξη και των παλιών και των νέων δανείων από το Ευρωσύστημα εξετάζεται να φτάνει στα 50 χρόνια, από 17 που είναι σήμερα.

Παράλληλα, όπως γράψαμε και χθες στο star.gr, ο Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στο Bloomberg, είπε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος του συμβιβασμού, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η Ελλάδα εγκαταλείπει τις κόκκινες γραμμές.

Την ίδια ώρα, σκληρά είναι τα μηνύματα που καταφτάνουν από το εξωτερικό. Η δήλωση του Γάλλου πρωθυπουργού Μ.Βαλς πως περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση να ορίσει γρήγορα μια λίστα μεταρρυθμίσεων, αλλά και το δημοσίευμα των "Times" πως “συντάσσουν μυστικά σχέδια στην ΕΕ για να πετάξουν την Ελλάδα από το ευρώ το Μάιο" είναι ενδεικτικά του ασφυκτικού κλίματος!

Δείτε περισσότερα στο ΒΙΝΤΕΟ του star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top