Διορία έξι ημερών μας δίνει το EWG: «Φέρτε βελτιωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων αν θέλετε λεφτά»

Δείτε τι μεταδίδει το Reuters

​Το Euro Working Group έδωσε προθεσμία έξι ημερών στην Ελλάδα για να παρουσιάσει μια βελτιωμένη λίστα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, παρά τις εκκλήσεις της ελληνικής πλευράς για ρευστότητα. Αυτό μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους.

«Από την ελληνική πλευρά υπήρχε μια ισχυρή δήλωση ότι, η κατάσταση της ρευστότητας γίνεται πολύ κακή και υπήρχε ένα αίτημα να απελευθερωθεί κάποιο είδος στήριξης πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 24 Απριλίου. Αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως θα μπορούσε να γίνει αυτό – δεν υπάρχει προθυμία για την παροχή υποστήριξης πριν υπάρξει κάποια πρόοδος όσον αφορά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Όπως είπαν αξιωματούχοι στο Reuters, οι εμπειρογνώμονες της Ευρωζώνης δεν πείστηκαν πως το πρόβλημα ρευστότητας είναι τόσο σοβαρό όσο είχε περιγράψει η Αθήνα, ενώ ορισμένοι υποπτεύθηκαν μια προσπάθεια να εκφοβιστούν οι πιστωτές, προκειμένου να απελευθερώσουν κάποια κεφάλαια.
Οι πιστωτές της Ελλάδας, όπως γράφει το πρακτορείο,είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν την πλεονεκτική τους θέση για να πιέσουν για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη καθυστερήσει και στις οποίες αντιστέκεται η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για κοινωνικούς λόγους.
«Το κλίμα ήταν καλύτερο απ’ ό,τι την τελευταία φορά, αλλά η ουσία ήταν το ίδιο σκοτεινή με τις προηγούμενες φορές», δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
«Υπήρχε μια μικρή βελτίωση σε επίπεδο τεχνικής συνεργασίας της Ελλάδας με τους πιστωτές, αλλά μικρή πρόοδος στο περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων. Μας λείπουν ακόμα λεπτομέρειες σε συγκεκριμένα μέτρα, ιδίως σε όρους των δημοσιονομικών επιπτώσεων και ο χρόνος λιγοστεύει – οι αποφάσεις θα πρέπει να γίνουν στις 24 Απριλίου ,όταν είναι η επόμενη συνάντηση του Eurogroup στη Ρίγα», δήλωσε.
Όταν η Αθήνα συμφωνήσει σε μια σειρά από μέτρα με τους πιστωτές της και ψηφίσει τους σχετικούς νόμους στο κοινοβούλιο για την εφαρμογή τους, θα μπορέσει να λάβει τα 7,2 δισ. ευρώ που παραμένουν προς εκταμίευση από το υφιστάμενο πρόγραμμα των 240 δισ. ευρώ, αναφέρει το πρακτορείο.
Ωστόσο, έπειτα από 10 εβδομάδες στην εξουσία, η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει καταφέρει να συμφωνήσει με τους πιστωτές κυρίως λόγω του ότι τα περισσότερα από τα μέτρα έρχονται σε σύγκρουση με τις προεκλογικές υποσχέσεις για τον τερματισμό της λιτότητας και την άρνηση σε υφεσιακά μέτρα.
Έτσι, η Ελλάδα δεν έχει εξασφαλίσει νέα χρηματοδότηση από την Ευρωζώνη ή το ΔΝΤ και παραμένει ακόμη αποκομμένη από τις αγορές, αναφέρει το Reuters.
Εάν η Ελλάδα και οι θεσμοί συμφωνήσουν στη λίστα των μεταρρυθμίσεων πριν το Eurogroup και οι υπουργοί την εγκρίνουν στη συνεδρίαση τους στη Ρίγα, η Αθήνα ενδεχομένως να κερδίσει κάποια υποστήριξη όσον αφορά τη ρευστότητα από την ΕΚΤ μέσω ενός αυξημένου ορίου στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Η Ελλάδα ελπίζει ότι μια πολιτική συμφωνία θα μπορούσε να βοηθήσει επίσης να λάβει 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ σε αγορές ομολόγων τα προηγούμενα χρόνια.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top