Οι 5 προτάσεις Βαρουφάκη: Έτσι θα κάνω το ελληνικό χρέος βιώσιμο

Απορρίπτει τα σενάρια Grexit και χρεοκοπίας – «Βλέπει» συμφωνία στις 24 Απριλίου

Οι 5 προτάσεις Βαρουφάκη: Έτσι θα κάνω το ελληνικό χρέος βιώσιμο
Σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία με τους εταίρους στο Eurogroup της 24ης Απριλίου προσβλέπει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Όπως τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση αγωνιά -όπως και οι πολίτες- για την ασφυξία που προκαλεί στις αγορές η πολιτική των δανειστών.
Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης αφήνει σαφείς αιχμές για τον ρόλο μικρομεσαίων στελεχών των «θεσμών», τα οποία «αυτονομούνται και ακολουθούν δική τους ατζέντα».
«Δεν πρόκειται να καταδικάσουμε τη χώρα, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στη μακροπρόθεσμη ασφυξία αποδεχόμενοι σήμερα όρους και μέτρα που την εγγυώνται», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος υποστηρίζει ότι η αστοχία στο πλεόνασμα για το 2014 «προφανώς επηρεάζει τη διαπραγμάτευση».
Ο κ. Βαρουφάκης δείχνει να απορρίπτει τα όποια σενάρια για αναζήτηση χρημάτων από άλλες πηγές πλην του μηχανισμού στήριξης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η λύση στην κρίση της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας αφορά την ευρωπαϊκή οικογένεια και πρέπει να βρεθεί εντός του πλαισίου της ΕΕ». Παράλληλα, απορρίπτει τις φήμες περί Grexit ή χρεοκοπία λέγοντας πως «όποιος επεξεργάζεται τέτοια σχέδια ή έστω συζητά την προοπτική τους προσφέρει κάκιστες υπηρεσίες στην Ευρώπη».
Οι 5 προτάσεις για να γίνει το χρέος βιώσιμο
Ο υπουργός Οικονομικών κάνει λόγο για συμφωνία 5 σημείων με την Ευρώπη που θα κάνει το ελληνικό χρέος δημόσιο:
1. Λογικά επίπεδα πρωτογενών πλεονασμάτων (της τάξης του 1,5%, αντί για το άκρως υφεσιακό 4,5% που είχαν αποδεχθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις).
2. Μια λελογισμένη αναδιάρθρωση χρέους (χωρίς αναγκαστικά κούρεμα κάποιου μέρους της ονομαστικής αξίας) που να συνδέει τις αποπληρωμές με τον ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ.
3. Επενδυτικό πακέτο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων αποκλειστικά για την Ελλάδα, το οποίο θα πρέπει να διατεθεί ως επί το πλείστον στον ιδιωτικό τομέα, με νέες μη γραφειοκρατικές διαδικασίες.
4. Αποτελεσματική αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της ίδρυσης Κακής Τράπεζας (Bad Bank) από τους εναπομείναντες πόρους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
5. Ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που να δίνουν ανάσες στους δημιουργικούς πολίτες και τις επιχειρήσεις που παράγουν εμπορεύσιμα αγαθά και διαθέτουν εξαγωγική προοπτική.
Ο ίδιος ασκεί έντονη κριτική κατά του PSI λέγοντας πως «θα μείνει στην οικονομική ιστορία ως ένα θλιβερό επεισόδιο, όπου μια χώρα προέβη σε τεράστιο κούρεμα αλλά την ίδια στιγμή το δημόσιο χρέος της παρέμεινε μη βιώσιμο» .
«Τιμή μου που γνώρισα τον Σόιμπλε, θα μείνει στην ιστορία της Ευρώπης»
Ο κ. Βαρουφάκης εκφράζεται με θερμά λόγια για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας ότι όλες τους οι συναντήσεις έχουν γίνει «σε εξαιρετικό κλίμα και με την ευθύτητα που απαιτεί η συγκυρία».
«Όπως του έχω ομολογήσει, με τιμά ότι έχω γνωρίσει και έχω διαπραγματευτεί με έναν άνθρωπο που αποτελεί κεφάλαιο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δηλώνει ο ΥΠΟΙΚ, απευθύνοντας πρόσκληση στον Γερμανό ομόλογό του να επισκεφτεί την Ελλάδα μετά την επίτευξη συμφωνίας.
Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι δεν σκέφτηκε ούτε στιγμή να παραιτηθεί παρά την πίεση που δέχεται.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top