«Πρώτα η συμφωνία και μετά τα λεφτά» το μήνυμα που στέλνουν οι Βρυξέλλες

Απομένει ακόμη πολύς δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας

​Στην εαρινή σύνοδο του Δ��εθνούς Νομισματικού Ταμείου και όχι στην ομάδα εργασίας της ευρωζώνης θα παιχθεί η επόμενη πράξη του ελληνικού δράματος, καθώς κυβέρνηση και δανειστές απέχουν ακόμα πολύ από την επίτευξη συμφωνίας.

Συγκεκριμένα το διεθνές ενδιαφέρον για το ελληνικό πρόβλημα θα κορυφωθεί από τις 17 ως τις 19 Απριλίου στην Ουάσιγκτον με την Κριστίν Λαγκάρντ να προειδοποιεί τους Ευρωπαίους εταίρους πως πρέπει να πιέσουν πολύ περισσότερο την Ελλάδα, για την οποία το Ταμείο γράφει εσχάτως ότι «είναι ο λιγότερο συνεργάσιμος πελάτης που είχε από κα��αβολής του».

Το ΔΝΤ θα πιέσει τους εταίρους να ξεκαθαρίσουν στην Ελλάδα ότι πρέπει να βιαστεί να πάρει ένα τρίτο δάνειο από τον ΕSM με όρους συμβατούς με αυτούς του Ταμείου «αν θέλει να συνεχίσει να βρίσκεται εντός καταστατικού και να έχει πρόσβαση στις πιστώσεις που απομένουν για το επόμενο 12μηνο».

Στις Βρυξέλλες και στα αρμόδια όργανα έχουν φτάσει πληροφορίες ότι το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου δεν έχει άλλη υπομονή, οι εκπρόσωποι των χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου (ιδίως Μεξικό και Βραζιλία) μιλάνε ευθέως για παραβίαση του καταστατικού και τα περιθώρια συναινετικών ελιγμών στενεύουν.

Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει διαβεβαιώσει το εκτελεστικό συμβούλιο ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει λεφτά από το Ταμείο πριν από την ολοκλήρωση της δικής του (6ης) αξιολόγησης και μόνο υπό την προϋπόθεση της βιωσιμότητας του χρέους και της εξασφαλισμένης χρηματοδότησης.

«Αν δεν συναφθεί νέο δάνειο τότε η Ελλάδα δεν πληροί την ρήτρα της εξασφαλισμένης χρηματοδότησης για 12 μήνες» τονίζουν και εξηγούν ότι «πρέπει να ξεχάσετε τα 3,4 δισ.», τμήμα του συνόλου των 7,2 δισ.

Το μήνυμα της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας θα είναι αρκούντως σκληρό «για να το καταλάβει η Αθήνα και να υπάρξει συμφωνία ως το άτυπο eurogroup της Ρίγας».

Οι εταίροι δεν θα συγκαλέσουν έκτακτο Εurogroup παρά μόνο με μια στέρεη και ήδη απόλυτη συμφωνία -αλλά και διάθεση των Ελλήνων να ψηφίσουν τα μέτρα αμέσω - καθώς η δυσαρέσκεια των υπολοίπων κρατών-μελών κάνει τις δηλώσεις Σόιμπλε να ωχριούν. Στο κτίριο του Συμβουλίου πριν από τις διακοπές του Πάσχα ακούστηκαν πολύ βαριές κουβέντες.

Συνεπώς, όπως μεταφέρουν κοινοτικοί αξιωματούχοι, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να κωλυσιεργεί και να συμφωνήσει με τους θεσμούς σε επίπεδο προσωπικού, ώστε να έχει δύο μήνες για να κλείσει νέο δάνειο με νέο πρόγραμμα (μνημόνιο δημοσιονομικών πολιτικών) διετίας «όπως και αν ονομαστεί αυτό».

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top