Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να γλιτώσει πρόστιμο της εφορίας, ύψους 1.940.000 ευρώ!

Ηρθε σε αντιδικία με τους συνεργάτες του για νομικές υπηρεσίες που προσέφερε το 1999

Εν ενεργεία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με θεσμικό ρόλο, φέρεται να προσπαθεί να γλιτώσει την πληρωμή προστίμου στην εφορία, ύψους 1.940.000 ευρώ, όπως αποκαλύπτουν «Τα Νέα».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το 1999 ο βουλευτής και γνωστός δικηγόρος, εισέπραξε για τις νομικές του υπηρεσίες ένα εκατομμύριο δολάρια, χωρίς να κόψει απόδειξη. Κάτι που είχε γίνει γνωστό ��ξαιτίας της αντιδικίας του με συνεργάτες του που διεκδικούσαν μέρος της αμοιβής. Η διαμάχη μεταξύ τους είχε φτάσει στον Άρειο Πάγο, ο οποίος υποχρέωσε το βουλευτή, το 2009 να τους καταβάλει 750.000 δολάρια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, από το ένα εκατομμύριο που έχει καταλογιστεί από το ΣΔΟΕ και έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο από το καλοκαίρι, ο βουλευτής έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη. Για το ήμισυ του ποσού, που δεν καλύπτεται από την αναστολή, φαίνεται να έχουν γίνει κινήσεις είσπραξης. Εχουν δοθεί εντολές για δέσμευση λογαριασμών του σε τέσσερις τράπεζες και για επιβολή υποθήκης σε ένα ακίνητό του 500 τ.μ. στο Χαλάνδρι, αλλά καμία από τις εντολές δεν έχει εκτελεσθεί.

Το υπόλοιπο χρέος βεβαιώθηκε την Παρασκευή, με καθυστέρηση 30 ημερών και έπειτα από ασυνήθιστη διαδρομή, όπως αναφέρουν «Τα Νέα». Στις 31 Δεκεμβρίου 2014 η αρμόδια ΔΟΥ καταλόγισε στο βουλευτή επιπλέον φόρο 940.800,55 ευρώ για το εισόδημα που είχε παραλείψει να δηλώσει το 1999. Η απόφαση, σύμφωνα με το νόμο, ήταν τετελεσμένη και συνέχεια μπορούσε να δοθεί μόνο στο δικαστήριο.

Όμως, μετά από τις εκλογές ο φάκελος παραπέμφθηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με ερώτημα της γενικής γραμματείας Εσόδων περί παραγραφής, κάτι που δεν προβλέπεται από το νόμο και γίνεται μόνο αν το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει νομική αμφιβολία κατά τη σύνταξη του πορίσματος ελέγχου.

Ο βουλευτής έχει κάνει βροχή ενστάσεων για να αποφύγει την καταβολή του φόρου. Αρχικά υποσ��ήριζε ότι αν και δεν είχε κόψει απόδειξη, είχε πληρώσει φόρο σε δεύτερο χρόνο, το 2005, καθώς είχε επωφεληθεί από το νόμο που χορηγούσε φορολογικά κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων. Όμως όπως προέκυψε από τα παραστατικά, ο αριθμός λογαριασμού από τον οποίο έγινε ο επαναπατρισμός του ποσού των 750.000 δολαρίων δεν ήταν ο ίδιος που είχε κατατεθεί αρχικά η αμοιβή του ενός εκατομμυρίου.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2014 η αρμόδια ΔΟΥ καταλόγισε στον βουλευτή επιπλέον φόρο 940.800,55 ευρώ για το εισόδημα που δεν δήλωσε το 1999. Βάσει νόμου η απόφαση ήταν τετελεσμένη και συνέχεια θα μπορούσε να δοθεί μόνο στα δικαστήρια.

Μετά τις εκλογές, όμως, ο φάκελος της υπόθεσης παραπέμφθηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με ερώτημα της γενικής γραμματείας Εσόδων περί παραγραφής. Αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν προβλέπεται από το νόμο και ερώτημα προς το ΝΣΚ απευθύνεται μόνο αν η υπηρεσία έχει νομική αμφιβολία κατά τη σύνταξη του πορίσματος.

Ο βουλευτής έχει κάνει πλήθος ενστάσεων για να αποφύγει την καταβολή του φόρου. Ο αρχικός ισχυρισμός του ήταν πως δεν είχε κόψει απόδειξη μόνο για τις 750.000 δολάρια αλλά πως είχε πληρώσει φόρο σε δεύτερο χρόνο, το 2005, επωφελούμενος από το νόμο Αλογοσκούφη. Αλλά σύμφωνα με τα παραστατικά που προσκόμισε, ο αριθμός λογαριασμού από τον οποίο έγινε ο επαναπατρισμός των κεφαλαίων δεν ήταν ο ίδιος με εκείνον όπου είχε κατατεθεί το 1 εκατ. δολάρια!

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top