Ο Βαρουφάκης κρατά αποστάσεις από την απόφαση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής

Διαφώνησε με την Ζ.Κωνσταντοπούλου για τη δημιουργία του χρέους

Διάσταση απόψεων για τη δημιουργία του χρέους μεταξύ του Γιάνη Βαρουφάκη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου ανέδειξε η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής για τον λογιστικό έλεγχο του δημοσίου χρέους που έγινε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού. Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών έδειξε να μη συμφωνεί με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

«Το χρέος δεν είναι αδιαμφισβήτητο όσο δεν έχει ε��εγχθεί και δεν έχει αναλυθεί λογιστικά, παραμένει ερώτημα ποιο τμήμα του είναι τυχόν νόμιμο» είπε στη συνεδρίαση η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο Γιάνης Βαρουφακης μίλησε με όρους αγοράς, εξηγώντας πώς δημιουργείται το χρέος σε παγκόσμιο επίπεδο, καθόλα νόμιμα και πώς προέκυψε η κρίση χρέους.

«Σύμφωνα με τη Eurostat, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή επιτροπή, δεν ήταν τίποτα παράνομο από όλα αυτά, ήταν νόμιμος ο τρόπος που τα κοινοβούλια παραπλανήθηκαν όχι μόνο εδώ, δεν το ανακαλύψαμε εμείς εδώ» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Όμως ο Υπουργός Οικονομικών κράτησε αποστάσεις και από την απόφαση για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

«Η αποτυχία του πολιτικού συστήματος και η αποτυχία της δικαιοσύνης να αποκαθίστανται από εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή. Θα ήθελα αυτό να μη συμβεί τώρα. Σε μια ευνομούμενη κοινωνία δεν θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η επιτροπή τώρα, θα έπρεπε να έχει επέμβει η δικαιοσύνη» επεσήμανε ο Υπουργός Οικονομικών.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν άφησε τίποτα αναπάντητο από όσα υποστήριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Έχει πάντα ενδιαφέρον να ακούς οικονομολόγους να μιλούν νομικά. Ακόμη και το τυχόν νομιμοφανές χρέος δεν είναι πάντως ηθικό» τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής.

Την Κυριακή, οΓιάνης Βαρουφάκης θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντήσει την Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ τη Δευτέρα θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top