Τα τρία σενάρια της Deutsche Bank για το πού θα καταλήξει η επταμερής συνάντηση

Δεν αποκλείει ακόμα και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος

Τα τρία σενάρια της Deutsche Bank για το πού θα καταλήξει η επταμερής συνάντηση

​Μεγάλο είναι το ρίσκο κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της, σύμφωνα με την Deutsche Bank, η οποία σε έκθεσή της δεν αποκλείει ακόμα και την διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα καθορίσει και την περαιτέρω στάση της Αθήνας.

Η γερμανική τράπεζα επισημαίνει ότι έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και σημειώνει ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας είναι αρκετά τεταμένες.

Τονίζει μάλιστα ότι οι δημόσιες διαφωνίες για θέματα όπως οι γερμανικές αποζημιώσεις δεν βοήθησαν στην οικοδόμηση συναίνεσης στην κοινή γνώμη των δύο χωρών.

Μάλιστα ο αναλυτής της Deutsche Bank, Γ. Σαραβέλος καταγράφει τρία σενάρια για το πού θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις.

Το πρώτο σενάριο αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις καταρρέουν και η αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να εξυπηρετήσει το χρέος της, οδηγεί σε ένα ντόμινο εξελίξεων. Η ΕΚΤ αναστέλλει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και οι συνομιλίες ξεκινούν από νέα βάση, σε ένα τεταμένο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, η οποία επικυρώνεται και από την Βουλή. Το ερώτημα που θέτει όμως o αναλυτής της Deutsche Bank είναι αν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρόθυμη να υποστηρίξει άνευ όρων τη συμφωνία αυτή και κατά πόσο θα γίνει αποδεκτή από τους ΑΝΕΛ και την Αριστερή Πλατφόρμα. Παρ’ όλ’ αυτά η Deutsche Bank υποστηρίζει ότι μια τέτοια συμφωνία θα την ψήφιζαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι και δεν αποκλείουν το σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού με ή χωρίς τον Α. Τσίπρα πρωθυπουργό και στη χειρότερη περίπτωση εκλογές.

Το τρίτο σενάριο της γερμανική τράπεζας κάνει λόγο για μια «απρόθυμη συμφωνία» που θα φέρει κι ένα δημοψήφισμα, χωρίς όμως να προσδιορίζεται ούτε η πολιτική αφήγηση, αλλά ούτε και τα ερωτήματα που μπορεί να τεθούν. Πιο πιθανόν πάντως εκτιμάται ότι θα υπάρξει μια απρόθυμη κυβερνητική υποστήριξη που ακολουθείται από ένα δημοψήφισμα με διακύβευμα τόσο την ίδια τη συμφωνία, όσο και την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top