Άγριος καυγάς Σταϊκούρα – Φωτίου για το πρόγραμμα σίτισης

«Έπεσαν οι μάσκες και αποκαλύφθηκαν τα ψέματα», λέει η ΝΔ

Άγριος καυγάς Σταϊκούρα – Φωτίου για το πρόγραμμα σίτισης

​Άγριος καυγάς ξέσπασε σήμερα στη Βουλή, ανάμεσα στην αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου και τον βουλευτή της ΝΔ, Χ. Σταϊκούρα με αφορμή τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που θα επωφεληθούν τελικά από το πρόγραμμα σίτισης.

Το έγγραφο του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, προσδιόριζε τον αριθμό των νοικοκυριών που θα λάμβαναν επίδομα σίτισης κάθε μήνα έως 100 ευρώ για εννέα μήνες στα 300.000 και κοστολογούσε το πρόγραμμα στα 137,7 εκατ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια όμως της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας παρουσίασε έγγραφο του υπουργείου Εργασίας με ημερομηνία 2 Μαρτίου, σύμφωνα με το οποίο θα ωφεληθούν τελικά «κατ’ ανώτατο όριο 300.000 φυσικά πρόσωπα ή 170.000 νοικοκυριά».

«Δύο δισεκατομμύρια ευρώ κοστολογείτο το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ενώ το νομοσχέδιο δίνει 200 εκατ. ευρώ. Η προηγούμενη κυβέρνηση μάλιστα αφιέρωσε υπερδιπλάσιο ποσό 550 εκατ. ευρώ για τη στήριξη πολιτών και νοικοκυριών», είπε ο κ. Σταϊκούρας και αναφερόμενος στην επιστολή Βαρουφάκη προς τον κ. Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε:

«Ο υπουργός Οικονομικών, μιλά στην επιστολή του για δαπάνες σίτισης 300.000 νοικοκυριών με κόστος 270 εκατ. ευρώ, ενώ στο νομοσχέδιο προβλέπεται δαπάνη 137,7 εκατ. ευρώ. Δεν βγαίνουν οι αριθμοί. Από τη νέα δομή της κυβέρνησης, όχι μόνον δεν θα προκύψει δημοσιονομική ωφέλεια, αλλά θα προκύψει και αύξηση της δημόσιας δαπάνης και αν η κυβέρνηση ρωτήσει τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, θα το επιβεβαιώσουν».

Αμέσως αντέδρασε στα όσα είπε ο Χρ. Σταϊκούρας, η κα Φωτίου απαντώντας του ότι:

«Θα ωφεληθούν 300.000 φυσικά πρόσωπα ή 153.000 νοικοκυριά. Αν το πολλαπλασιάσετε, θα βρείτε τα 137 εκατ. ευρώ».

Παρ’ όλ’ αυτά, ο βουλευτής της ΝΔ δεν πείστηκε λέγοντάς της ότι «ο κ. Βαρουφάκης άλλα αναφέρει στην επιστολή του».

«Η επιχειρηματολογία σας είναι ευτελής. Αν είστε εσείς ο θεματοφύλακας του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, σας ευχαριστούμε και μας λέτε πώς δεν δίνουμε 2 δισ. ευρώ στον πρώτο μήνα, με άδεια τα ταμεία που αφήσατε», του απάντησε τότε οργισμένη η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

ΝΔ: «Έπεσαν οι μάσκες και αποκαλύφθηκαν ψέματα»

Μετά από το επεισόδιο αυτό στη Βουλή η ΝΔ άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση με νέα της ανακοίνωση.

«Η κυβέρνηση Σαμαρά πέρσι διένειμε 450 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων χωρίς οικονομικά ισοδύναμα. Η συγκυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου από τα 2 δισ. που υποσχέθηκε στη Θεσσαλονίκη ότι θα διέθετε άμεσα, αναζητά τώρα 200 εκατ. ευρώ με ισοδύναμα, δηλαδή με νέα μέτρα.

Ήταν προφανές ότι τα 300 χιλιάδες νοικοκυριά που δήθεν θα περιελάμβανε το μέτρο για τη σίτιση δεν καλύπτονται από αυτά που έχει ήδη προϋπολογίσει.

Και σήμερα αποκάλυψε η αναπληρώτρια υπουργός στη Βουλή ότι τελικά οι δικαιούχοι θα είναι 155 χιλιάδες. Άρα οι υποσχέσεις που μοίρασε η κυβέρνηση στον κόσμο και τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Βαρουφάκης στους εταίρους προχθές ήταν εκτός τόπου και χρόνου.

Σήμερα έπεσαν οι μάσκες και αποκαλύφθηκαν τα ψέματα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top