Γερμανία:Η τρόικα πιάνει δουλειά στην Αθήνα. Ήττα για τον Τσίπρα, προβληματισμός για την Μέρκελ

Κινδυνεύει η συνοχή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος

​Το νήμα των διαπραγματεύσεων από εκεί που το άφησαν πριν τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα παίρνουν και πάλι στα χέρια τους από σήμερα οι εκπρόσωποι των θεσμών με στόχο να καταγραφεί σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκονται τα οικονομικά της χώρας. Για τη γερμανική πλευρά πρόκειται ακριβώς για την ίδια αποστολή που είχε αναλάβει η πρώην τρόικα.

Γερμανοί δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι η δεινή δημοσιονομική κατάσταση έκανε τον έλληνα υπουργό Οικονομικών να δεχθεί την επιστροφή τεχνικού κλιμακίου στην Αθήνα, όχι όμως υπό την παλαιά μορφή.

«Η τρόικα ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί στην ελληνική πολιτική τάξη, γιατί οι έλληνες πολιτικοί χρέωσαν στα τρία κακά παιδιά τα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής στο πραγματικό επίπεδο της οικονομίας, που ούτως ή άλλως έπρεπε να γίνει», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung και προσθέτει «Με μια πρώτη ματιά αποτελεί πολιτική ήττα του Α. Τσίπρα, το ότι η τρόικα ξαναρχίζει να εργάζεται στην Αθήνα. Πολύ σύντομα θα χρειαστεί μια νέα σειρά από αποδιοπομπαίους τράγους για να αποπροσανατολίσει από τη δύσκολη κατάσταση της χώρας».

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το πρόβλημα με τις συνεχείς καθυστερήσεις στην υλοποίησή του προγράμματος έχει γίνει σημείο έντονης τριβής ανάμεσα στις κοινοβουλευτικές ομάδες των Χριστιανικών Κομμάτων και τους αρχηγούς τους, την καγκελάριο Μέρκελ και τον βαυαρό πρωθυπουργό Ζεεχόφερ. Ιδιαίτερα το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα (CSU) δεν είναι διατεθειμένο να κάνει ούτε ένα χιλιοστό πίσω προχωρώντας σε παραχωρήσεις στην ελληνική κυβέρνηση.

O Ζεεχόφερ πριν εγκριθεί από τη γερμανική βουλή η παράταση του προγράμ��ατος έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο δύο εκ των αντιπροέδρων του κόμματός του με μεγάλη επιρροή, απειλώντας τους «ή εσείς ή εγώ». Σε σχετική ανάλυση του γερμανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters περιγράφεται η κατάσταση ως επικίνδυνη και για τη συνοχή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της ΄Αγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μήνυμα που έδωσαν πολλοί χριστιανοδημοκράτες βουλευτές παίρνοντας το λόγο στο βήμα της βουλής ήταν ότι εάν δεν αλλάξει κάτι ριζικά, δεν πρόκειται να στηρίξουν την μέχρι τώρα κυβερνητική γραμμή.

Αυτό που δημιουργεί ερωτήματα και προβληματισμό είναι το τι ακριβώς θέλει η ίδια η κα Μέρκελ. Στέλεχος του κόμματός της λέει ότι ούτε και η ίδια δεν έχει α��οφασίσει, εάν θέλει να διακινδυνεύσει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ με οικονομικό κόστος που κανείς δεν μπορεί να προϋπολογίσει, αλλά οπωσδήποτε ένα μεγάλο γεωπολιτικό. Προς το παρόν αντιμετωπίζει με συμπάθεια τις προειδοποιήσεις του υπουργού Εξωτερικών Σταινμάιερ να αποφύγει αυτό το βήμα. Αλλά από την άλλη πλευρά, από το περιβάλλον της ακούγεται ότι «έχει χάσει την υπομονή της με την ελληνική κυβέρνηση».

φωτο eurokinissi

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top