Έντονες αντιδράσεις των κομμάτων για τις δηλώσεις Κωνσταντοπούλου περί Χρυσής Αυγής

Ανακοινώσεις από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ

​Έντονες αντιδράσεις στα κόμματα έχουν προκαλέσει οι χθεσινές δηλώσεις της Προέδρου της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν διατάξεις που πέρασαν από τη Βουλή χωρίς τις ψήφους των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

«Για πρωτοφανές και πολλαπλό θεσμικό ατόπημα», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι είναι «αδιανόητο και κοινοβουλευτικά αντιδεοντολογικό ως προς θέματα εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής να ενημερώνεται για τις αποφάσεις, προτάσεις ή απόψεις της Προέδρου της Βουλής ο Τύπος, πριν ενημερωθούν και – όπου χρειάζεται να αποφασίσουν ή να διατυπώσουν τη γνώμη τους – τα κατά τον Κανονισμό της Βουλής αρμόδια όργανα. Πρωτίστως η Διάσκεψη των Προέδρων και τελικά η ίδια η Ολομέλεια του Σώματος».

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί επίσης την Πρόεδρο της Βουλής ότι «προσέβαλε προκλητικά την Ολομέλεια του Σώματος, στην οποία, πριν λίγες μόλις ημέρες, τοποθετήθηκαν τα κόμματα (συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ ) και οι βουλευτές, σε σχέση με το ζήτημα της συμμετοχής σε όλες τις συνεδριάσεις και όλες τις ψηφοφορίες των προσωρινά κρατουμένων βουλευτών της ΧΑ, κατά τρόπο σαφώς διαφορετικό από την άποψή της. Πριν το θέμα τεθεί ξανά ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων και τελικώς ενώπιον της Ολομέλειας κατά τ��όπο σύμφωνο με τον Κανονισμό της Βουλής, η κα Κωνσταντοπούλου με εντυπωσιακό πείσμα επανήλθε, θέτοντας μάλιστα ζήτημα εγκυρότητας ψηφισμένων και δημοσιευμένων νόμων του κράτους υπό τα χειροκροτήματα του γραφείου τύπου της ΧΑ».

Κατηγορεί μάλιστα την κα Κωνσταντοπούλου ότι «είναι αδύνατο να αντιληφθεί τη διάκριση των εξουσιών όχι μόνο σε σχέση με τη Δικαιοσύνη, αλλά και σε σχέση με την κυβέρνηση. Ανάλωσε συνεπώς μεγάλο μέρος της συνέντευξης της σε “πρωτοβουλίες” της σχετικές με τη διαχείριση του δημοσίου χρέους, δηλαδή σε ζητήματα που ανήκουν στη σφαίρα της αρμοδιότητας της κυβέρνησης. Είναι επίσης προφανές ότι δεν έχει καθαρή θεσμική αίσθηση γύρω από το ποιος εκπροσωπεί διεθνώς την Ελληνική Δημοκρατία στα θέματα αυτά. Επιδίωξή της ήταν να εμφανιστεί ως σκληρός και συνεπής εκπρόσωπος της προεκλογικής ρητορείας του ΣΥΡΙΖΑ – σε αντίθεση προφανώς με τη κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό που τείνει να ” συμβιβαστεί ” – και όχι ως ουδέτερος Πρόεδρος της Βουλής που οφείλει να εγγυάται τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και όχι να προωθεί την προσωπική ή κομματική πολιτική της γραμμή».

Ανακοίνωση όμως για τα όσα ανακοίνωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου έβγαλε και το ΚΚΕ στην οποία τονίζει:

«Οι θέσεις, που διατύπωσε η Πρόεδρος της Βουλής, για το ζήτημα που αφορά στους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής και τις ψηφοφορίες στη Βουλή δημιουργούν πολλά ερωτηματικά και καλλιεργούν ανοχή απέναντι σε μια εγκληματική ναζιστική οργάνωση. Οι θέσεις αυτές ευνοούν γενικ��τερα επικίνδυνους σχεδιασμούς. Η κυβέρνηση να σταματήσει το κρυφτούλι πίσω από τους αποκαλούμενους «ανεξάρτητους θεσμικούς ρόλους» και να τοποθετηθεί καθαρά».

Τέλος από τη ΝΔ, την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε και η βουλευτής Σερρών του κόμματος, Φ. Αραμπατζή, η οποία δήλωσε:

«Ψήφισα τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για Πρόεδρο της Βουλής και γι’ αυτό λυπάμαι να την βλέπω να υιοθετεί πλήρως τα επιχειρήματα της νεοναζιστικής οργάνωσης και να γίνεται ουρά της, σε βαθμό τέτοιο που να επιχειρεί να νουθετήσει και τη Δικαιοσύνη. Το μόνο, που δεν έχει κάνει ακόμα είναι να συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής για να ενημερώσει τους βουλευτές της για τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top