Έντονοι διάλογοι και χορός αμφισβητήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ: Δεν τελείωσε το Μνημόνιο

Ενστάσεις και κριτική από Λαφαζανη, Μηλιο, Καλύβη, Νταβανέλο, Μητρόπουλο

Έντονοι διάλογοι και χορός αμφισβητήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ: Δεν τελείωσε το Μνημόνιο

Επεισοδιακή ήταν η σαββατιάκη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με κορυφαία στελέχη να εκφράζουν ανοικτά και έντονα τη διαφωνία τους για τις επιλογές της ηγεσίας.

«Είναι θετικό ότι η κυβέρνηση δεν θα κυρώσει στη Βουλή τη χρονική επέκταση μίας δανειακής σύμβασης, που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και έχει νεοαποικιακά χαρακτηριστικά» σημείωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, τονίζοντας ότι η «λίστα Βαρουφάκη» με τις μεταρρυθμίσεις «εμπεριέχει κρίσιμες ασάφειες και παρουσιάζει προβλήματα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αριστερή Πλατφόρμα πιθανόν να καταθέσει την Κυριακή τροπολογία με την οποία θα καταγράφει και επίσημα τη διαφοροποίησή της με την πολιτική απόφαση της συμφωνίας.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος από την πλευρά του τόνισε ότι το Μνημόνιο δεν τελείωσε: «Πάψτε να θεωρείτε ότι τελείωσε το μνημόνιο γιατί μας απαγορεύουν να καταργήσουμε το ψηφισμένο, καθώς στην συμφωνία υπάρχει η ρήτρα ανάδοχής της ιδιοκτησίας του ψηφισμένου μνημονίου».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «βεβαίως δεν πρέπει η συμφωνία να ψηφιστεί από την Βουλή», ενώ ισχυρίστηκε ότι το Βερολίνο θα κινηθεί στη γραμμή «χρεωκοπία ή μνημόνιο» μέχρι τέλους.

��πιθετική ήταν και η στάση του Γιάννη Μηλιού, ο οποίος στην ομιλία του είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό που είναι έξω από την κουλτούρα μας είναι η ανθρωποφαγία, οι επιδόσεις στα παραπολιτικά σχόλια, οι δήθεν διαρροές ,οι κινήσεις εντυπωσιασμού κενές περιεχομένου. Όλα αυτά που η ιστορία έχει αποδείξει ότι έχει κοντά ποδάρια».

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Νταβανέλος έδωσε χρόνο στην κυβέρνηση έως τον Ιούνιο μιλώντας είτε για ανατροπή της συμφωνίας είτε για ανατροπή της κυβέρνησης: «Τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουμε τη δημόσια εντολή να επιτύχουμε την ανατροπή αυτού που αναγκαστήκαμε να αποδεχτούμε προχτές. Αλλιώς η προοπτική είναι η ανατροπή της κυβέρνησης».

Για «ετεροβαρή συμφωνία» έκανε λόγο από την πλευρά του ο Αλέκος Καλύβης, καλώντας την κυβέρνηση να αντικρούσει τα αρνητικά σημεία στην πράξη: «Με την εφαρμογή του προγράμματος να προετοιμάσουμε τον λαό για τη μεγάλη σύγκρουση του Ιουνίου».

Την τακτική των ίσων αποστάσεων επέλεξε, από την άλλη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Η συμφωνία έχει πολλές ασάφειες. Για σαφήνεια επέμενε, ως κυρίαρχη δύναμη, η Γερμανία. Σε όσους θεωρούν ότι η ασάφεια είναι πρόβλημα, προσέξτε και τη σαφήνεια. Υπάρχουν και σαφήνειες που δεν βοηθάνε, όπως για τις ιδιωτικοποιήσεις. Η ασάφεια στα εργασιακά μας βοηθάει. Η ασάφεια για το πόσο έτοιμοι είναι οι εταίροι μας να μιλήσουν για το χρέος, δεν μας βοηθάει. Μας δυσκολεύει όμως και ο ίδιος ο εαυτός μας. Η συμφωνία εξαρτάται από μας».

Την… υπεράσπιση της κυβέρνησης ανέλαβαν -μεταξύ άλλων- ο Νίκος Παππάς, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Αριστείδης Μπαλτάς.

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποκάλυψε ότι εξετάστηκε και το σενάριο της σύγκρουσης αλλά απορρίφθηκε: «Εξετάσαμε ακόμα και το σενάριο της τελικής σύγκρουσης, αλλά δεν το επιλέξαμε. Αποδεχτήκαμε αυτή τη συμφωνία γιατί θεωρήσαμε ότι μας δίνει χρόνο αλλά και εργαλεία για να προχωρήσουμε. Δεν προλαβαίναμε να κάνουμε κάτι άλλο».

Ο ίδιος, πάντως, έριξε και βέλη προς το εσωτερικό του κόμματος: «Για το κόμμα δεν καταφέραμε να πετύχουμε αυτό που θέλαμε. Ότι θέλουμε ένα κόμμα χωρίς βαρονίες, γι' αυτό και πρέπει να το ξαναδούμε. Θυμίζουμε ακόμα ομοσπονδία».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top