Δικάζεται ο Παπακωνσταντίνου, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για τους συγγενείς του!

Αθώος δήλωσε ο πρώην ΥΠΟΙΚ-Άφωνος έμεινε ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου

Δικάζεται ο Παπακωνσταντίνου, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για τους συγγενείς του!

​Το μεσημέρι της Πέμπτης θα συνεχιστεί η δίκη του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο για την λίστα Λαγκάρντ.

Εν τω μεταξύ, χθες στην πρώτη μέρα της δίκης, χωρίς…. γουνάκια, φορώντας κλασικά κοστούμια και γραβάτες οι δικαστές άκουσαν την πρώτη τοποθέτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με δύο κακουργήματα για τη φερόμενη διαγραφή από τη «λίστα Λαγκάρντ» τριών ονομάτων συγγενικών του προσώπων.

Ο κ.Παπακωνσταντίνου στην πρώτη τοποθέτηση του δήλωσε ότι είναι αθώος και αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες.

Μεταξύ, άλλων ξεχώρισαν παράλληλα δύο καταλυτικές διαπιστώσεις:

Α) Η ευθεία ερώτηση δικαστών, στα όρια της αυστηρής κριτικής ή ίσως και της ειρωνείας, για την απώλεια του πρωτότυπου ψηφιακού δίσκου από τον κατηγορούμενο Γ. Παπακωνσταντίνου, η πλευρά του οποίου δίδει την ασαφή απάντηση ότι πήγε σε έναν χώρο αποθηκευτικό για τα απόρρητα και χάθηκε στη .. μετακόμιση. «Καλά, ο υπουργός δεν είχε συρτάρι στο γραφείο του που να κλειδώνει;», ήταν η ερώτηση που σαφώς καταδεικνύει τον προβληματισμό των ανωτάτων δικαστών για τις απαντήσεις επ’ αυτού.

Β) Η ομολογία σοκ των στελεχών των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών για τους προβληματικούς φορολογικούς ελέγχους. Η δημόσια παραδοχή των μαρτύρων που υπηρετούν ή υπηρέτησαν σε νευραλγικές θέσεις των αρμόδιων υπηρεσιών πως ουσιαστικά δεν έχει τελειώσει ο έλεγχος στους συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου είναι προφανές ότι κλονίζει τμήμα της κατηγορίας που αντιμετωπίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δικάζεται κατηγορούμενος ότι διέγραψε τα ονόματα των συγγενών του από τη λίστα Λαγκάρντ απειλώντας ζημία 1,9 εκ. ευρώ για το ελληνικό δημόσιο, ωστόσο δύο ολόκληρα χρόνια δεν …πρόλαβαν οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί να ολοκληρώσουν ούτε τους ελέγχους για τους συγγενείς του πρώην υπουργού!!!

«Σήμερα ή αύριο θα τους κοινοποιήσουμε τα πρόστιμα», ισχυρίστηκε ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου Δημ. Μασίνας αφήνοντας …άφωνο τον πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου για την απίστευτη αυτή σύμπτωση!!! Λίγο νωρίτερα βέβαια είχε παραδεχτεί πως ήταν αμφίβολο αν και πότε θα τους έλεγχαν!

«Αν δεν υπήρχε αυτή η λίστα θα ελέγχονταν αυτά τα πρόσωπα;», ρωτούσε και ξαναρωτούσε ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Νικ.Πάσσος προσπαθώντας και ο ίδιος να κατανοήσει την τόσο μεγάλη καθυστέρηση π��υ επέδειξαν οι αρμόδιοι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί, καθώς δεν μπόρεσαν να καταλήξουν ούτε στο πρόστιμο που θα πρέπει να καταλογίσουν στους συγγενείς του κ.Παπακωνσταντίνου. Κι ας βοούσαν τα ΜΜΕ κι ας παραπεμπόταν ο πρώην υπουργός στο Ειδικό Δικαστήριο .

«Αν υπήρχαν άλλα ερεθίσματα, ενδεχομένως και να τους ελέγχαμε», είπε το πρώην στέλεχος του ΣΔΟΕ Παν. Μαντούβαλος. Σε κάθε περίπτωση πάντως η …οκνηρία που επέδειξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες στο φορολογικό έλεγχο των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου δείχνει τι έγινε ή για την ακρίβεια δεν έγινε (!)στις άλλες περιπτώσεις στις οποίες άλλωστε δεν έπεφταν και οι προβολείς της δημοσιότητας.

«Ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία, ψάχναμε σε βάθος 15ετίας. Δεν έχουμε τόσο εξειδικευμένο προσωπικό», είπε ο κ. Μασίνας αναζητώντας άλλοθι για τη μη ολοκλήρωση του καταλογισμού προστίμων στους συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου. Ακόμη κι έτσι πάντως, το θέμα είναι πως οι φόροι που υπολογίζεται ότι θα πρέπει να καταβληθούν ξεπερνούν από τα ποσά που αναφέρονται στο κατηγορητήριο αλλά όπως είπε "μπορεί να τα δικαιολογήσουν οι άνθρωποι"!!!. Ο κ. Μασίνας τα υπολόγισε περί τα... 8 εκατομμύρια, η πλευρά ΣΔΟΕ περί τα 2 εκατομμύρια λιγότερα και το κατηγορητήριο 6 εκατομμύρια λιγότερα!!!!

Παράλληλα, χθες απασχόλησε έντονα τους δικαστές το πως χάθηκε το επίμαχο cd που έφτασε από τη Γαλλία, με τον πρόεδρο να ρωτά και να ξαναρωτά την πρόεδρο και την μάρτυρα και πρώην διευθύντρια του Γ. Παπακωνσταντίνου, Χ.Χατζή, «Σε ποιον το παραδώσατε; Γιατί δεν πρωτοκολλήθηκε; Γιατί χάθηκε;».

«Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε περισσότερα από όσα λέτε» της είπε με νόημα ο κ.Πάσσος.

«Ο υπουργός το παρέλαβε στο γραφείο του. Το παρέδωσα και έφυγα από το γραφείο του. Ο υπάλληλος της πρεσβείας που παρέδωσε τον φάκελο μου ζήτησε και υπέγραψα σε ένα λευκό χαρτί ότι το παρέλαβα. Στο υπουργείο Οικονομικών έγινε σύσκεψη μετά την παραλαβή του CD, στην οποία συμμετείχε ο τέως υπουργός, η ίδια, όπως και οι Πλασκοβίτης, Καπελέρης, και Μπάνος» πρόσθεσε η κα Χατζή. Η ίδια είπε ότι στη σύσκεψη, ο κ. Παπακωνσταντινου ανέφερε ότι παρέλαβε εμπιστευτικά στοιχεία από τράπεζα της Ελβετίας 2 δισ. περίπου. Αποτέλεσμα της σύσκεψης ήταν να συνεχιστεί ο έλεγχος των ονομάτων που ήταν στη λίστα και αν χρειαζόταν θα γινόταν η σύσταση ειδικού κλιμακίου του ΣΔΟΕ για την πραγματοποίηση των ελέγχων.

Η συνέχεια της δίκης αναμένεται στις 3 το μεσημέρι με καταθέσεις μαρτύρων, ενώ το δικαστήριο θα απαντήσει στο αίτημα των συνηγόρων υπεράσπιση οι οποίοι ζήτησαν να ανέβει στο βήμα του μάρτυρα ο πρώην πρόεδρος της Αρχής Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος και νυν υπουργός Επικρατείας κατά της Διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης.

Δείτε επίσης: Με πένθιμη γραβάτα στη δίκη ο Παπακωνσταντίνου:Γιατί αρνήθηκε να μπει στην αίθουσα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top