Ρήξη Κατρούγκαλου με ΑΣΕΠ για νέες διαθεσιμότητες στο Δημόσιο

Πρώτη ανάρτηση: 25/02/2015, 23:56

Σε ρήξη οδηγούνται ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργος Κατρούγκαλος και ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Ιωάννης Καραβοκύρης, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του φορέα να δημοσιοποιήσει την Τετάρτη πίνακες με διαθεσιμότητες καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που εκκρεμούσαν α��ό το 2013 κι από πέρυσι.
Ο υπουργός με βραδινή ανακοίνωσή του, καταργεί την απόφαση αυτή του ΑΣΕΠ, η οποία θεωρεί ότι έρχεται σε αντίθεση με τις εξαγγελίες του, πως παγώνουν η διαθεσιμότητα και οι μνημονιακές απολύσεις στο Δημόσιο. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: "Κάθε περαιτέρω σχετική διαδικασία αρμοδιότητας της διοίκησης αναστέλλεται, ενόψει επικείμενης νομοθετικής ρύθμισης του ζητήματος."

Διαφορετική είναι η άποψη του ΑΣΕΠ, κάνοντας λόγο για "παλαιά εκκρεμότητα". Σύμφωνα με στελέχη του Συμβουλίου, όφειλε να προχωρήσει στην έκδοση των πινάκων με τις διαθεσιμότητες των καθηγητών, διότι κάποιοι εμφανίζονταν και στον πίνακα με τους διαθεσίμους του 2013 και σε αυτόν του 2014, και έπρεπε να κληθούν να επιλέξουν σε ποιον θέλουν να παραμείνουν.
Μάλιστα υποστήριζαν ότι όσο δεν υπάρχει νέα νομοθετική ρύθμιση, είχαν υποχρέωση να προχωρήσουν στη ρύθμιση αυτή, διαφορετικά θα μπορούσαν να τους καταλογιστούν διοικητικές, αλλά και ποινικές ευθύνες.

Ο κύριος Κατρούγκαλος -σύμφωνα με πηγές του υπουργείου του- επικαλείται ωστόσο συμφωνία του με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ να παγώσουν όλες οι σχετικές διαδικασίες, καθώς έχει ανακοινώσει ο ίδιος πως θα φέρει μέχρι τα τέλη Μαρτίου νόμο στη Βουλή που θα ρυθμίζει όλα αυτά τα θέματα. Και θεωρεί πως πίσω από την κίνηση αυτή του κυρίου Καραβοκύρη, υποκρύπτονται πολιτικές σκοπιμότητες. Μάλιστα οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η απόφαση αυτή του ΑΣΕΠ συμπίπτει με τη διατυπωμένη οργή του Βερολίνου, που διά του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου δήλωσε ξεκάθαρα πως θεωρεί μονομερείς ενέργειες τυχόν επαναπροσλήψεις εργαζομένων που είχαν βρεθεί εκτός Δημοσίου, με βάση διατάξεις του μνημονίου για συνολικά 25 χιλιάδες διαθεσιμότητες και 15 χιλιάδες απολύσεις, τη διετία 2013-14.

Όπως υποστηρίζει ο συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος, δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια της Ελλάδας, καθώς δεν προκύπτει δημοσιονομική επιβάρυνση. Αφού όσοι επανέλθουν στο Δημόσιο, θα καταλάβουν απλώς θέσεις αντίστοιχου αριθμού των 15000 υποψήφιων για πρόσληψη, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εκπροσώπους των δανειστών μας, ότι για κάθε έναν που απολύεται από το Δημόσιο, θα προσλαμβάνεται στη θέση του ένας άλλος με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Βεβαίως και με άλλο μισθό...
Την απόφαση του ΑΣΕΠ μπορείτε να την διαβάσετε ΕΔΩ.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top