«Μασάζ» από Τσίπρα αλλά και κριτική βουλευτών στην μαραθώνια ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Τι είπαν οι «αντιρρησίες» για την συμφωνία στο Eurogroup

«Μασάζ» από Τσίπρα  αλλά και κριτική βουλευτών στην μαραθώνια ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Μαραθώνια αποδείχθηκε η συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ που άρχισε στις 10 το πρωί κεκλεισμένων των θυρών, στην οποία, όπως έγραψε σε προηγούμενη ανάρτηση το star.gr, o πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει όσα στελέχη εξέφρασαν αντιρρήσεις για την επιτυχία της διαπραγμάτευσης και μίλησαν για υποχωρήσεις.

«Καταφέραμε μια ενδιάμεση συμφωνία που δίνει ανάσα στον ελληνικό λαό και μέσω αυτής κατορθώσαμε να αποφύγουμε ένα σχέδιο που στόχευε σε ασφυξία πολιτική και οικονομική της Κυβέρνησης, που στόχευε στο να αποτελέσει μια παρένθεση η Κυβέρνηση της Αριστεράς» τόνισε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους βουλευτές του να μην διαρρεύσουν στον Τύπο τα όσα επρόκειτο να ειπωθούν στη συνεδρίαση, στην οποία εξέφρασαν την επιθυμία να μιλήσουν και οι 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στις φάσεις της διαπραγμάτευσης και στις αφόρητες πιέσεις που ασκήθηκαν από τους εταίρους μας, ενώ ενημέρωσε και για τη λίστα Βαρουφάκη.

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, θα κριθούμε από την ικανότητά μας να διαπραγματευόμαστε, αλλά και από την ικανότητα διακυβέρνησης. Έχουμε πολλά μέτωπα μπροστά μας, τα πράγματα είναι δύσκολα. Κερδίσαμε μια μάχη όχι τον πόλεμο» πρόσθεσε ο Α. Τσίπρας, ο οποίος έθεσε ευθέως το δίλλημα στους βουλευτές:

«Θέλω να ξέρω εάν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη συμφωνία και εάν υπάρχει κάποιος που θα καταψήφιζε να το πει εδώ».

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης ήταν ο πιο οξύς από όσους άσκησαν κριτική:

«Δεν είχε υπάρξει προετοιμασία και δεν είχε γίνει συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο για τους χειρισμούς στη διαπραγμάτευση… Υπάρχουν σημεία που δεν θυμίζουν τη δίκη μας γλώσσα αλλά είναι η γλώσσα των δανειστών… Αυτά τα λέω για να δούμε πως κινηθούμε από δω και πέρα».

Η τοποθέτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ήρθε να προστεθεί στην έντονη κριτική που άσκησαν στη συμφωνία, ο Μανώλης Γλέζος, η Σοφία Σακοράφα, ο Αλέξης Μητρόπουλος και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Απάντηση στους διαφωνούντες έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. «Η διπλωματία μας απέδωσε . Την κρίση την απεύχονται και οι εταίροι. Η συμφωνία μας δίνει κάθε δυνατότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας και χρειάζεται γι΄αυτό αποφασιστικότητα και αρραγές μέτωπο. Η ρήξη δεν είναι αυτοσκοπός για την κυβέρνηση, αυτοσκοπός είναι η καλύτερη συμφωνία για την Ελλάδα και τον λαό» υποστήριξε ο υπουργός και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Στάθης Λεουτσάκος, που πήρε στη συνέχεια τον λόγο ισχυρίσθηκε ότι «το κείμενο έχει γκρίζες ζώνες και ασάφειες» και ότι είναι σαν… «χρησμός του Μαντείου των Δελφών»! Όπως πρόσθεσε, «εμείς μπορούμε να δίνουμε μια ερμηνεία, οι δανειστές άλλη, και αυτό τελικά να μας γυρίσει μπούμερανγκ. Χρειαζόμαστε σχέδιο με συγκεκριμένες κινήσεις για το επόμενο διάστημα».

«Στην ουσία αυτό που έχουμε πετύχει να καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και από δω και πέρα γι αυτό που θα κριθούμε είναι στην αποτελεσματικότητα μας στη διακυβέρνηση και αυτό είναι που θα μας δώσει και θα μας ενισχύσει τη διαπραγματευτική μας δύναμη» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Κριτική άσκησαν για την επιλογή της κυβέρνησης να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη οι βουλευτές Παύλος Πολάκης («Το να δεχτούμε για τα επόμενα 10 χρόνια, μια κοινωνία να καταστρέφεται στο όνομα του ευρώ, αυτό είναι κάτι που δεν θα το δεχτούμε. Και ο νοών νοείτω σε αυτό που λέω») και Κώστας Λαπαβίτσας («Δεν μας έδωσε εντολή ο ελληνικός λαός να μείνουμε στο ευρώ… Σίγουρα αν δεν προχωρήσουμε, αν βρεθούμε εμπόδια, αν δεν μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας, θα πρέπει να πάει ξανά το θέμα στον ελληνικό λαό»).

Στα αξιοσημείωτα ότι ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε κατά την συνεδρίαση της δικής του ΚΟ ότι οι ΑΝΕΛ θα ζητήσουν εξεταστική επιτροπή για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο, ενώ ο βουλευτής του κόμματος Κώστας Δαμαβολίτης εμφανίστηκε δυσαρεστημένος από τη συμφωνία και δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει τις ιδιωτικοποιήσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top