Αυστηρά μηνύματα στέλνει η γερμανική Βουλή για τις ελληνικές προτάσεις

Με μικτά συναισθήματα έγινε δεκτή η συμφωνία του Eurogroup, από τα γερμανικά κόμματα

Αυστηρά μηνύματα στέλνει η γερμανική Βουλή για τις ελληνικές προτάσεις

Με μικτά συναισθήματα έγινε δεκτή η συμφωνία του Eurogroup, από τα γερμανικά κόμματα.

Το γερμανικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει κατά πάσα πιθανότατα την επέκταση της δανειακής σύμβασης προς την Ελλάδα για τέσσερις μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα παρουσιάσει τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε, φέρεται να δήλωσε στενός συνεργάτης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

«Η Ελλάδα επιτέλους συνειδητοποίησε πως δεν μπορεί να αγνοεί την πραγματικότητα», δηλώνει ο επικεφαλής της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ στην κάτω Βουλή της Γερμανίας (Bundestag), Φόλκερ Κάουντερ, στέλνοντας μήνυμα στην Αθήνα πως η 4μηνη παράταση της βοήθειας θα υπερψηφιστεί εφόσον οι μεταρρυθμίσεις που θα υποβάλει η Αθήνα τη Δευτέρα συνάδουν με τις προσδοκίες των εταίρων-πιστωτών.

«Οι Έλληνες πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους τώρα [...] Τότε, η επέκταση του προγράμματος βοήθειας μπορεί να εγκριθεί από τη Bundestag», τόνισε ο κ. Κάουντερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sonntag, απόσπασμα της οποίας προδημοσιεύθηκε σήμερα Σάββατο.

Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των χριστιανοδημοκρατών Ραλφ Μπρίνκχαουζ δήλωσε στη γερμανική ραδιοφωνία ότι η «υπόθεση δεν τελείωσε» και ότι το Κοινοβούλιο θα εξετάσει πολύ προσεκτικά τη συμφωνία των Βρυξελλών πριν δώσει την έγκρισή του.

Τόνισε πως η Αθήνα έχει «χάσει μέρος της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων εταίρων της κατά τους τελευταίους μήνες», και η περίοδος της τετράμηνης παράτασης «πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να αποκατασταθεί αυτή η εμπιστοσύνη».

«Δεν πρόκειται να συμφωνήσω σε έναν φτηνό συμβιβασμό και θα εξετάσω προσεκτικά τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που πρόκειται να υποβάλει η Αθήνα τη Δευτέρα», δήλωσε από την πλευρά της η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των συγκυβερνώντων Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, Γκέρντα Χάσελφελντ.

Ο Τόμας Όπερμαν, επικεφαλής της ΚΟ των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η διαμάχη γύρω από την Ελλάδα και την πολιτική της νέας ελληνικής κυβέρνησης έχει τερματιστεί σε πρώτη φάση. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Welt της Κυριακής, «η σύνεση επικράτησε. (…) Είναι καλό το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι τώρα πλέον πρόθυμη να υλοποιήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Σε άλλο μήκος κύματος, η βουλευτής του Κόμματος της Αριστεράς Σάρα Βάγκενκνεχτ. «Είναι καλό που οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης φρέναραν το Βερολίνο και την ανυποχώρητη στάση του ‘όλα ή τίποτα'», δήλωσε η Βάγκενκνεχτ, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα έχει πλέον περιθώρια ελιγμών.

Την συμφωνία χαιρέτισε, μέσω twitter, και ο εκπρόσωπος των Γερμανών Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ, ο οποίος στην ανάρτησή του έκανε λόγο για «καλό συμβιβασμό» και πρόσθεσε ότι οι σκληροί των δύο πλευρών αναγκάστηκαν να υπαναχωρήσουν. Το αν στους Έλληνες δόθηκε αέρας να αναπνεύσουν, θα φανεί την Δευτέρα, συμπλήρωσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top