Γιατί το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών απέρριψε το ελληνικό αίτημα για παράταση

Καθαρές δεσμεύσεις χωρίς μονομερείς ενέργειες θέλει ο Σόιμπλε

Γιατί το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών απέρριψε το ελληνικό αίτημα για παράταση

Τους λόγους για τους οποίους απέρριψε το ελληνικό αίτημα εξήγησε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών κατά τη διάρκεια του EuroWorkingGroup, σύμφωνα με ανεπίσημο σημείωμα που έδωσε στη δημοσιότητα το Μέγαρο Μαξίμου.

Για το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών «η ελληνική επιστολή, κάθε άλλο παρά σαφής είναι, αλλά αφήνει τεράστιο περιθώριο ερμηνείας. Δεν περιλαμβάνει καμία ξεκάθαρη δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος, ενώ κρίνεται ανεπαρκής για ξεκάθαρο πάγωμα των ελληνικών μέτρων. Είναι εντελώς ασαφές το πώς η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της τις προσεχείς εβδομάδες δεδομένου του πρόσφατου ελλείμματος στη συγκομιδή φορολογικών εσόδων».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επιστολή δεν είναι σύμφωνη με την τελευταία θέση του Eurogroup. Αντιθέτως, σύμφωνα πάντα με τον Σόιμπλε και τους συνεργάτες του, η ελληνική επιστολή Βαρουφάκη,αντιπροσωπεύει έναν «δούρειο ίππο» με σκοπό να λάβει χρηματοδότηση-γέφυρα και επί της ουσίας βάζει τέλος στο τρέχον πρόγραμμα. Σε αυτή τη βάση, όπως τονίζει το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, δεν έχει νόημα να ξεκινήσει η σύνταξη ενός προσχεδίου ανακοίνωσης του Eurogroup την Παρασκευή.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στοχεύει σε τρία πράγματα:

«Πρώτον, οι τρεις ��εσμοί θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά την τρέχουσα δημοσιονομική θέση της Ελλάδας σε συσχετισμό με την επιστολή και να μας συμβουλεύσουν, όπως συμφωνήθηκε στο τελευταίο Eurogroup, για το αν στη βάση της ελληνικής επιστολής είναι εφικτή η επιτυχής ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος, με παράλληλη διασφάλιση ενός επαρκούς πρωτογενούς πλεονάσματος και της βιωσιμότητας του χρέους.

Δεύτερον, χρειαζόμαστε μία καθαρή και πειστική δέσμευση από την Ελλάδα, η οποία απλώς μπορεί να περιέχει τρεις μικρές και κατανοητές προτάσεις: "Υποβάλλουμε αίτημα για παράταση του τρέχοντος προγράμματος, κάνοντας χρήση της ενσωματωμένης ευελιξίας. Θα συμφωνήσουμε με τους θεσμούς τις όποιες αλλαγές από το υφιστάμενο Μνημόνιο (MoU). Και στοχεύουμε στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος".

Τρίτον, η Ελλάδα θα πρέπει να δημόσια να επιβεβαιώσει ότι θα απέχει από μονομερή εθνικά μέτρα που θα επιφέρουν επιβράδυνση του τρέχοντος προγράμματος. Με άμεση ισχύ, οι αρχές δεν θα πάρουν καμία πρωτοβουλία ή δεν θα εφαρμόσουν κανένα μέτρο ή πολιτική που θα είναι ασυνεπείς με τις δεσμεύσεις που προβλέπονται από το υφιστάμενο πρόγραμμα ή θα επιδεινώσουν τη δημοσιονομική κατάσταση. Αυτό περιλαμβάνει το ότι θα πρέπει να απέχουν από τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που θα ψηφιστούν στη Βουλή αυτή την εβδομάδα.

Τα 10,9 δισ. ευρώ που προορίζονται για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση, δεν θα πρέπει να παραταθούν δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν περάσει με επιτυχία τα stress test πέρυσι».

Νωρίτερα, το Μαξίμου αντέδρασε έντονα στην σκληρή στάση του Β.Σόιμπλε, ενώ υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού Α.Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο εν όψει του αυριανού Eurogroup.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top