Τσίπρας: Έχουμε έτοιμα νομοσχέδια για προστασία της 1ης κατοικίας και για τα κόκκινα δάνεια

«Στο Γιούρογκρουπ δεν θα είναι ο Βαρουφάκης αλλά η Ελλάδα»- Πρώτη ανάρτηση: 11/02/2015 00:20

​Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, στο βήμα της Βουλής, ανέβηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός, μίλησε για την πρωτοφανή εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς την κυβέρνηση. «Πρώτη φορά μια κυβέρνηση δέχεται τόσες πιέσεις αλλά είναι και η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση πριν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, έχει κερδίσει μια πρωτοφανή στήριξη και εμπιστοσύνη από την ελληνική κοινωνία» σημείωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «Η μόνη μας στήριξη είναι η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και έχουμε την ευθύνη να την διευρύνουμε.». Έπειτα αναφερόμενος στο πως τον υποδέχθηκαν προ ημερών στην Αυστρία τόνισε «Είμαστε χαρούμενοι και για την αποδοχή και εμπιστοσύνη και άλλων ευρωπαϊκών λαών. Μας γεμίζει δύναμη και αποφασιστικότητα αυτή η στήριξη. Γιατί αύριο (Τετάρτη) δεν θα είναι στο Γιουρογκρουπ ο Βαρουφάκης αλλά η Ελλάδα που θα μας τραβά το μανίκι και θα απαιτεί να μην γυρίσουμε πίσω με το κεφάλι σκυμμένο.»

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις σημείωσε ότι εδώ που βρισκόμαστε «δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής». «Αν αποδεχτούμε να συνεχίσουμε από το σημείο που σταμάτησε η προηγούμενη κυβέρνηση, θα είναι σαν να αποδεχό��αστε ότι δεν έγιναν οι εκλογές. Η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω στην εποχή του μνημονίου και της υποτέλειας. Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής» ξεκαθάρισε και συνέχισε λέγοντας «Ποιος μπορεί να ζητά από κυβέρνηση με νωπή εντολή να αποδεχθεί ότι ο λαός της δεν είναι κυρίαρχος; Όσοι επενδύουν σε σενάρια παρένθεσης διαπράττουν μεγάλο λάθος. Στις 25 Γενάρη δεν είχαμε μια απλή κυβερνητική εναλλαγή, αλλά το τέλος του παλιού κατεστημένου που κυβέρνησε τα τελευταία 40 χρόνια. Όσοι επενδύουν σε μια αποτυχία της κυβέρνησης και αρά της Ελλάδας, να ξέρουν πως εθελοτυφλούν. Ό,τι και να γίνει, ήδη ανήκουν στην ιστορία. Και η ιστορία θα τους κρίνει αυστηρά. Aυτό στο οποίο επενδύουν (δηλαδή την αποτυχία της κυβέρνησης), μόνο τους εχθρούς της δημοκρατίας ενισχύει, και εδώ και στην Ευρώπη».»

«Είμαστε ο πιο φιλοευρωπαϊκός εταίρος με διάθεση να παραμείνουμε σε μια Ευρώπη ισότιμη και δίκαιη για τους λαούς της.» επεσήμανε υπογραμμίζοντας ότι «Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Θα κριθεί αν η Ευρώπη θα προχωρήσει μπροστά, ή αν θα δώσει την θέση της στον τρόμο και την αποσταθεροποίηση. Η μικρή Ελλάδα είναι αυτή που σήμερα υπερασπίζεται την ενωμένη Ευρώπη, την δημοκρατία και την αλληλεγγύη. Δεν διαπραγματευόμαστε το μνημόνιο το οποίο ακυρώθηκε από την αποτυχία του και την ετυμηγορία του ελληνικού λαού αλλά τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο δεν είναι η δανειακή σύμβαση. Είναι η συμφωνία με τους εταίρους για οικονομική στήριξη. Και η στήριξη δόθηκε, για να επιστρέφεται πάλι πίσω στους δανειστές. Για να μπορεί η χώρα να αποπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Διαπραγματευόμαστε η σύμβαση αυτή να σταματήσει να συνοδεύεται από όρους τιμωρητικούς για τον ελληνικό λαό και καταστροφικούς για την οικονομία.»

«Σε λίγες μόνο μέρες καταφέραμε να μετατρέψουμε το ζήτημα της μικρής Ελλάδας, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό ζήτημα, αλλά σε παγκόσμιο ζήτημα.» είπε στη συνέχεια και ξεκαθάρισε «Ζητάμε χώρο και χρόνο για το πρόγραμμα- γέφυρα και όχι νέα μνημόνια. Νέα μνημόνια θα ήταν αν συνοδεύονταν από μέτρα λιτότητας. Αυτά τα κατήργησε ο λαός μας στις 25 Ιανουαρίου. Δεν έχουμε δικαίωμα να τα επαναφέρουμε από την πίσω πόρτα. Ζητάμε να αξιοποιήσουμε χρήματα που μας οφείλονται. Ζητάμε να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντοκων γραμματίων. Αυτό ζητάμε εμείς. Η άλλη πλευρά τι ζητάει; Ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο; Άκουσα τον κ. Ομπάμα να ρωτά το ίδιο χθες και δεν πήρε απάντηση. Ποια είναι η εναλλακτική; Να πάρουμε κι άλλα δανεικά;».

«Είχατε σχεδιάσει τον εκβιασμό της Ελλάδας έως την τελευταία λεπτομέρεια και αυτό ήταν η τελευταία σας επιλογή» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά το οποίο ρώτησε εάν στο ΕΛΚ θα συζητήσει με την κ. Μέρκελ παράταση του ισχύοντος προγράμματος ή την εθνική θέση για ένα πρόγραμμα γέφυρα. Στην συνέχεια πρόσθεσε «Παίξατε την Ελλάδα στα ζάρια, αλλά η ιστορία σας έχει ήδη καταπιεί. Η μόνη παρένθεση θα είναι οι δικοί σας μνημονιακοί χρόνοι. Αυτή η παρένθεση τελείωσε οριστικά στον τόπο μας στις 25 του Γενάρη. Κάνατε μια καμπάνια τρόμου και φόβου. Ο ελληνικός λαός πήρε μία γενναία απόφαση την οποία υπερασπίζεται. Θα περίμενα να κάνετε αυτοκριτική, αλλά δεν ξέρετε την λέξη αυτή. Θα περίμενα στήριξη όχι στα λόγια, αλλά στις πράξεις.».

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε επίσης τον κ. Σαμαρά ότι στην ομιλία του που προηγήθηκε «ξαναπρόσφερε το ζεσταμένο φαγητό του success story». «Σε ποια χώρα ζείτε; Δεν διδαχτήκατε τίποτα από την ψήφο του ελληνικού λαού» είπε.

«Η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζεται, η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Δεν εκβιαζόμαστε, δεν εκφοβιζόμαστε από κανέναν, όσο έχουμε το λαό στο πλάι μας» ξεκαθάρισε.

«Αισθάνομαι την ευθύνη να διαβεβαιώσω ότι αυτές οι προγρα��ματικές δηλώσεις θα υλοποιηθούν στο ακέραιο. Η τήρηση των δεσμεύσεων είναι ζήτημα πολιτικής ευθύνης και αξιοπιστίας. Η υλοποίηση των προγραμματικών δηλώσεων δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια. Μάλιστα, τα πρώτα δύο νομοσχέδια της κυβέρνησης είναι έτοιμα. Το πρώτο είναι για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και τη διευκόλυνση της διαδικασίας για τα «κόκκινα δάνεια», ενώ το δεύτερο περιλαμβάνει τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση. Θα ζητήσουμε ονομαστική ψηφοφορία για την ανθρωπιστική κρίση και θέλω να δω: Θα ψηφίσετε εναντίον; Θέλετε πολίτες χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και φαγητό;» είπε καλώντας στο τέλος τους βουλευτές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για να μπορέσει να μεταβεί "δυνατή" στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top