Σαμαράς: Δεν θα σας επιτρέψουμε να ρίξετε τη χώρα στα βράχια

Για ΣΥΡΙΖΑ και παράταση Μνημονίου: Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά

«Δεν θα επιτρέπουμε να τεθεί σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Βουλής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα φερθεί όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και «δεν θα μηδενίζουμε το έργο σας». Ωστόσο, προειδοποίησε πως η ΝΔ δεν θα αφήσει την κυβέρνηση να ρίξει τη χώρα στα βράχια.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι τώρα πια αποδεικνύεται με πράξεις πως ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε χωρίς σχέδιο και με ψέματα τις εκλογές και πρόσθεσε πως το ψέμα δεν είναι αρετή, αλλά «αρετή είναι να στηρίζεις κάποιον αν ��αι σε υπονόμευσε».

Ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε στα περί «διαπραγμάτευσης που τώρα γίνεται», πως οι δύο κυβερνήσεις δεν ξεκίνησαν από την ίδια αφετηρία: «Εμείς ξεκινήσαμε το 2012 με 9% έλλειμμα, με μηδενική αξιοπιστία και κάτω από τεράστιες πιέσεις. Όταν αναλαμβάνεις τη χώρα σου σε κατάσταση απελπιστική δεν έχεις πολλά περιθώρια. Έχεις ασφυκτικές ανάγκες που πρέπει να καλύψεις. Ώστε να μπορείς να πετύχεις στη συνέχεια κάτι καλύτερο. Αυτό κάναμε! Οπότε μη μας κάνετε μαθήματα. Όταν αναλάβατε εσείς, σχεδόν είχαμε εξαλείψει τα ελλείμματα, είχαμε σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο μάλιστα επί 2 χρόνια αμφισβητούσατε. Πλεονάσματα εμείς φτιάξαμε. Εσείς τα βρήκατε».

Ο κ. Σαμαράς ευχήθηκε στην κυβέρνηση «όπως όρθιοι θα μπαίνετε στο Eurogroup, να βγείτε το ίδιο όρθιοι όπως και εμείς», ενώ έκανε λόγο για καθίζηση εσόδων στο κράτος λόγω των εκλογών που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στο θέμα του ΕΝΦΙΑ, θυμίζοντας ότι όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούσαν τον κόσμο να μην τον πληρώσει. «Και τώρα καλείτε τον κόσμο να πληρώσει για το καλό της πατρίδας. Άλλη ήταν τότε η πατρίδα μας κύριε Τσίπρα;» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο 70% του Μνημονίου στο οποίο έχει αναφερθεί ο Γιάνης Βαρουφάκης λέγοντας ότι συμφωνεί: «Εμείς έχουμε δεχθεί λιγότερα, το 63% από το Μνημόνιο. Αφού συμφωνούσατε με το 70% γιατί δεν ψηφίσατε ούτε έναν νόμο; Δεν μας λέγατε εμάς δοσίλογους και πουλημένους; Τώρα κάνετε την κωλοτούμπα και δεν ζητάτε ούτε μία συγνώμη για όσα λέγατε τότε».

Αναφερόμενος , εξάλλου, στο email Χαρδούβελη υποστήριξε ότι είχε μέτρα που η κυβέρνηση αρνήθηκε, ενώ παρουσίασε και έγγραφο του 2013 με το οποίο ζητούσαν οι δανειστές πρόσθετα μέτρα 1 δισ. ευρώ, τα οποία και η τότε κυβέρνησης απέρριψε. «Οπότε μη μας μιλάτε εμάς για διαπραγμάτευση» είπε ο κ. Σαμαράς.

Συνεχίζοντας, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μέσα σε 15 μέρες η κυβέρνηση κατάφερε να γκρεμίσει όσα είχε καταφέρει η προηγούμενη κυβέρνηση στην αξιοπιστία της χώρας, ενώ αναρωτήθηκε: «Βγάλαμε τη χώρα σε ανάπτυξη και πληρώσαμε 6,5 δισ. ληξι��ρόθεσμες οφειλές και κάναμε μεταρρυθμίσεις. Το λέτε αυτό αποτυχία πολιτικής;». Παράλληλα, χαρακτήρισε λάθος την αύξηση του κατώτατου μισθού και εξέφρασε τον φόβο του ότι θα προκαλέσει αύξηση της ανεργίας και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για απουσία κοστολόγησης στο πρόγραμμά του.

Ο κ. Σαμαράς κάλεσε τον κ. Τσίπρα να κάνει όσες εξεταστικές επιτροπές θέλει αλλά τον συμβούλεψε να προσέχει μήπως είναι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και γυρίσουν μπούμερανγκ, ενώ πρόσθεσε: «Σύρατε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με συνέπειες δραματικές. Είχαμε βγει στις αγορές και τώρα τα spread σκαρφάλωσαν και το χρηματιστήριο κατέρρευσε. Και τώρα μας λέτε ότι μας οδηγείτε σε ένα νέο μνημόνιο, αναγκαστικού δανεισμού. Μας λέγατε προεκλογικά να μην τολμήσουμε ποτέ να ζητήσουμε παράταση του Μνημονίου, ότι θα είναι καταστροφική. Και τώρα διαμαρτύρεστε ότι ζητήσαμε μόλις για 2 και όχι για 6 μήνες. Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Εν πάσει περιπτώσει, γιατί δεν ζητάτε οι ίδιοι; Φοβάστε τις συνιστώσες σας;».

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε ως το πιο μεγάλο ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ το «κούρεμα»: «Και τώρα, τι θα γίνετε χωρίς κούρεμα; Σας είχαμε προειδοποιήσει ότι δεν μπορεί να κουρευτεί το χρέος. Εσείς επιμένατε. Τώρα σας το είπανε όλοι και μάλλον το κατάλαβε και ο κ. Βαρουφάκης. Αν και δεν παίρνω όρκο. Δεν έχετε απολύτως κανένα σχέδιο». Παράλληλα, προειδοποίησε ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν νομικά να μας διώξουν από την ευρωζώνη «αλλά μπορούν να σε αναγκάσουν να φύγεις, προκαλώντας ασφυξία ρευστότητας. Σημασία δεν έχει το ποιοι είναι οι κακοί αλλά να μην γίνει το κακό στη χώρα».

Ο ίδιος, αναρωτήθηκε «που είναι η συμμαχία του Νότου;» στην οποία αναφερόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ρώτησε τον κ. Τσίπρα γιατί στρέφονται εναντίον του στην Ευρώπη ακόμη και αυτοί που δεν θέλουν λιτότητα.

Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι στις επαφές του στην Ευρώπη δεν θα πάει ως αντίπαλος αλλά «για να στηρίξω την Ελλάδα» και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να μη δίνει όπλα στους εχθρούς της Ελλάδας.

«Καταψηφίζουμε τις προγραμματικές δηλώσεις γιατί μαρτυρούν στην καλύτερη περίπτωση τη σύγχυσή σας και στην χειρότερη ότι οδηγείτε τη χώρα σε περιπέτειες» πρόσθεσε ο αρχηγός της ΝΔ, δηλώνοντας κάθετα αντίθετος με το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος και υπενθυμίζοντας το κίνδυνο της δραχμής που εμφανίστηκε στο 2011 όταν ο Γιώργος Παπανδρέου θέλησε να κάνει κάτι ανάλογο.

«Στη Βουλή αυτή υπάρχουν φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις που δεν θα αφήσουν να εκτροχιάσετε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Εμείς θα κάνουμε αυτό που δεν κάνατε, θα σας στηρίξουμε, φτάνει να μη ρίξετε τη χώρα στα βράχια. Σας στηρίζουμε γιατί δεν θέλουμε να πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού. Αν δείξετε υπευθυνότητα θα βρείτε περισσότερη στήριξη απ’ όσοι φαντάζεστε. Αν δείξετε όμως ανευθυνότητα, η παράταξή μας και εγώ θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην τη πληρώσει η χώρα» κατέληξε ο κ. Σαμαράς.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top