Τι περιλαμβάνει η πρόταση Βαρουφάκη στους δανειστές για την επίτευξη συμφωνίας

Θα συζητηθεί στο Eurogroup της Τετάρτης

 Τι περιλαμβάνει η πρόταση Βαρουφάκη  στους δανειστές για την επίτευξη συμφωνίας

Πρόταση για συμφωνία με τους δανειστές της χώρας έχει αποστείλει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, προκειμένου να συζητηθεί στο Eurogroup της Τετάρτης.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι στην πράξη θα αποτελεί τεχνική παράταση του Μνημονίου για τις Βρυξέλλες, αλλά θα ονομαστεί «συμφωνία- γέφυρα» από την ελληνική πλευρά!

Σημαντική αλλαγή σε σχέση με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι και ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται την παράταση ουσιαστικά του Μνημονίου μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Το σχέδιο συμφωνίας μεταξύ άλλων προβλέπει:

-Καταβολή των υπολοίπων δόσεων και των επιστροφών του προηγούμενου προγράμματος ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να ανταπεξέλθει η Ελλάδα στις υποχρεώσεις της και κυρίως να καλυφθούν τα 7 δισ. ευρώ των ομολόγων της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Στο διάστημα της μεταβατικής περιόδου οι χρηματοδοτικές ανάγκες μπορούν να καλυφθούν με την έκδοση επιπλέον εντόκων γραμματίων ή με εκταμίευση μέρους της εκκρεμούσας δόσης.

-Μια νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ την οποία θα συμφωνήσει το υπουργείο Οικονομικών με τον επικεφαλής του οργανισμού Ανχελ Γκουρία ο οποίος αναμένεται αύριο στην Αθήνα.

-Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

-Μείωση του χρέους με τεχνικό σύστημα ανταλλαγών το οποίο θα ξεκινήσει στις 1/9/2015

- Διατήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας στο 1,5% του ΑΕΠ, ο οποίος επιτεύχθηκε το 2014, αντί του στόχ��υ για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ φέτος

Σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση τις θέσεις που έχει εκφράσει ήδη ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ η κυβέρνηση δεχθεί να παραμείνει σε ισχύ το 70% του Μνημονίου αλλά θα ζητήσει να διαγραφεί το 1/3 των δεσμεύσεων του υφιστάμενου προγράμματος και να αντικατασταθεί με δέκα δικές της προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, που θα εκπονηθούν σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.

Θα προτείνει επίσης να γίνει απομείωση του ελληνικού χρέους μέσω ανταλλαγών ομολόγων, η οποία θα συζητηθεί μετά τον Αύγουστο, αλλά θα επιμείνει στα μέτρα που ήδη έχει εξαγγείλει για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση ζητά επίσης την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ευρώ, ενδεχομένως με απευθείας διάθεσή τους στο ΔΝΤ για την εξόφλησή τους, ενώ ζητά και την αύξηση του ορίου εντόκων γραμματίων και την χρήση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ΕLΑ) ανάλογα με τις ανάγκες των τραπεζών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top