Τσίπρας:Αν η Ελλάδα γίνει Ιφιγένεια θα'ρθουν θύελλες-Παίζουν με τη φωτιά όσοι μιλούν για Grexit

Φάιμαν: Θέλουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη

Πολύ ικανοποιημένος για την συνάντηση που είχε με τον «καινούργιο» του «φίλο», όπως χαρακτήρισε τον Καγκελάριο της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, εμφανίστηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ.Τσίπρας αφού ευχαρίστησε τον κ. Φάιμαν, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην δήλωση του Καγκελάριου πως «όσοι επενδύουν στην αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης θα πέσουν έξω», προσθέτοντας πως «όχι μόνο θα πέσουν έξω, αλλά παίζουν με την φωτιά, με τον κίνδυνο της ανόδου της ακροδεξιάς».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι συμφώνησε σε βασικά θέματα με τον κ.Φάιμαν για να επανέλθει όπως είπε η ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή και η απασχόληση στην Ελλάδα

Αναφερόμενος στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις και στις επαφές του με τους Ευρωπαίους εταίρους, ο κ.Τσίπρας επανέλαβε πως η κυβέρνηση του έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την άρση του προσωρινού αδιεξόδου

«Το σχέδιο μας δεν θα επιβαρύνει ούτε 1 ευρώ τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Το σχέδιο μας είναι να σταματήσουμε τα δανεικά μέσα από την επιστροφή στην ανάπτυξη» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντ��ς την πρόταση του για συμφωνία-γέφυρα με τους εταίρους.
Ο κ.Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους στην βάση του ελληνικού σχεδίου.
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει εναλλακτική βιώσιμη λύση» συνέχισε ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε «δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να μην υπάρξει συμφωνία, παρά μόνο λόγοι πολιτικοί».
Όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός τυχόν αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, θα τορπιλίσει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
Αναφερόμενος στο θέμα της Ουκρανίας, ο κ.Τσίπρας τόνισε πως η ΕΕ θα πρέπει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για διάλογο, πριν προχωρήσει σε κυρώσεις.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι η ρήξη με τους εταίρους, αλλά η σκληρή δουλειά για να εξασφαλίσουμε όπως είπε, κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.
«Η κρίση μας αφορά όλους, είναι ευρωπαϊκή» τόνισε, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία.
«Είναι αναγκαίο για όλους , η Ελλάδα να παραμείνει πόλος και πεδίο σταθερότητας στην εύθραυστη περιοχή» πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, αν η Ελλάδα θα γίνει Ιφιγένεια της ��υρωζώνης και θα θυσιαστεί ώστε να γίνει παράδειγμα για άλλες χώρες, ο κ.Τσίπρας προειδοποίησε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα υπάρξουν θύελλες
«Όσοι ξέρουν από ελληνική μυθολογία ξέρουν ότι η θυσία της Ιφιγένειας είχε στόχο να πνεύσει ούριος άνεμος. Η εκτέλεση της Ιφιγένειας, αν αυτό συμβεί στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν θα φέρει ούριο άνεμο, αλλά θα σπείρουν άνεμο και θα θερίσουν θύελλες. Δεν υπάρχει κανένας παραλληλισμός με τον αρχαίο μύθο. Υπάρχει ένας παραλληλισμός με έναν άλλο μύθο, ωστόσο. Με το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε διαπράχθηκε Ύβρις στην Ελλάδα. Έρχεται η στιγμή η Ελλάδα να βρει την Νέμεση, την τιμωρία. Επιδιώκουμε μια στενή συνεργασία με τους εταίρους μας, ιδίως αυτούς που κατανοούν τα προβλήματα. Σήμερα απέκτησα έναν καλό φίλο (τον αυστριακό καγκελάριο)» είπε χαρακτηριστικά
Αναφερόμενος στην φοροδιαφυγή, ο κ.Τσίπρας αφού παρέπεμψε στο δημοσίευμα των Νέων για την λίστα Λαγκάρντ, είπε με νόημα πως «η λίστα είναι εδώ και χρόνια στην Ελλάδα αλλά είναι στα συρτάρια»
«Δεν υπήρξε πολιτική βούληση από την προηγούμενη κυβέρνηση και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να πιστοποιήσουν τις απώλειες από τις λίστες αυτές» τόνισε ο κ.Τσίπρας, χωρίς να κρύψει την ανησυχία του για το ποια στάση θα κρατήσουν οι εταίροι σε αυτό το κρίσιμο θέμα
«Θα μας βοηθήσουν οι εταίροι να λύσουμε αυτή την αδικία; ή θα φτιάξουν ασφυκτικά περιθώρια για να μην προλάβει η κυβέρνηση να υλοποιήσει το έργο της;» διερωτήθηκε

Φάιμαν: Θέλουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη
​«Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει ένας και μόνο σκοπός. Η Ελλάδα να είναι εντός της ευρωζώνης και να έχει κοινό νόμισμα με την υπόλοιπη Ευρώπη». Αυτό δήλωσε ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Α. Τσίπρα στην Βιέννη.
Όπως είπε, η Αυστρία, έχει ευθύνη ώστε να εργαστεί για να υπάρξει μια καλή και υγιής βάση για όλα τα μέλη της ευρωζώνης.
Η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε σε πολύ καλό κλίμα, με τον κ. Φάιμαν να ξεκαθαρίζει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στους δανειστές της.
«Στο πλαίσιο της συζήτησής μας τονίσαμε ότι κανείς πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις του, όμως πρέπει να βρεθεί μια λύση μεταξύ εκείνου που είχε συμφωνηθεί ως πρόγραμμα και σ’ αυτό που γίνεται τώρα στο πλαίσιο της γιγάντιας προσπάθειας της παρούσας κυβέρνησης», είπε ο Αυστριακός καγκελάριος.
Επεσήμανε επίσης ότι ο δρόμος που θα πρέπει να ακολουθηθεί είναι ο δρόμος της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, ο δρόμος της ανάπτυξης και της καταπολέμησης της ανεργίας.
«Κανένας προϋπολογισμός δεν μπορεί να λε��τουργήσει αν δεν είναι αποτελεσματικό το Δημόσιο, και η γραφειοκρατία, όμως πρέπει να βασιστεί σε ένα κράτος δικαίου. Είναι κοινή ευρωπαϊκή υποχρέωση η καταπολέμηση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν την Ευρώπη έως σήμερα. Δεν μπορεί κανείς να σώζει τις τράπεζες και ταυτόχρονα αυτή η δυναμική να μην στρέφεται κατά της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, της ανεργίας, υπέρ της ανάπτυξης, για τους ανθρώπους της Ευρώπης που πάσχουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φάιμαν.
Κατέληξε μάλιστα ότι οι άνθρωποι της Ευρώπης περιμένουν λύσεις ώστε να έχουν όχι μόνο οικονομικές προοπτικές, αλλά δυνατότητες σε όλα τα θέματα.
BINTEO NEΡIT

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top