Στην Ιταλία σήμερα ο Τσίπρας υπό το στενό μαρκάρισμα της Μέρκελ

Θα έχει κρίσιμη συνάντηση με τον Μ. Ρέντσι

Στην Ιταλία σήμερα ο Τσίπρας υπό το στενό μαρκάρισμα της Μέρκελ

​Στη Ρώμη θα βρεθεί σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος και θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού του μαραθωνίου για την επίτευξη συμμαχιών και την προώθηση μιας νέας συμφωνίας με έμφαση στην ανάπτυξη και όχι στη λιτότητα.

Ο κ. Ρέντσι δήλωσε πριν από τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ότι επιθυμία του είναι η μετάθεση της συζήτησης για την οικονομική πολιτική από τη λιτότητα προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει στραμμένο το βλέμμα της στη σημερινή συνάντηση, μετά και από τις ασφυκτικές πιέσεις που άσκησε την περασμένη Κυριακή στον Ιταλό πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια πολύωρης τηλεφωνικής τους συνομιλίας.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο κ. Ρέντσι προσπάθησε να καθησυχάσει την Γερμανίδα καγκελάριο ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε ένα κοινό μέτωπο του Νότου εναντίον της λιτότητας που πρεσβεύει το Βερολίνο, επισημαίνοντας ότι στόχος της Ιταλίας είναι να αναλάβει τον ρόλο του ηθικού υποδείγματος για την Ελλάδα, θέτοντας ως βασικές προτεραιότητες τον σεβασμό στις συμφωνίες και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Πάντως, ακόμα κι αν το Βερολίνο δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι μια ενδεχόμενη συμμαχία Ελλάδας – Ιταλίας, στη Ρώμη αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα.

Ενδεικτικό είναι ότι ο υφυπουργός, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Σάντρο Γκότζι, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι η αλλαγή που έγινε στην Αθήνα είναι σημαντική και είναι έτοιμοι να ακούσουν με ενδιαφέρον και ειλικρίνεια τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς.

Στην Ρώμη θα βρεθεί σήμερα και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Πιερ Κάρλο Παντουάν, μετά τις επαφές που είχε στο Παρίσι και το Λονδίνο.

Την Τετάρτη τέλος, θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της οποίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης δεν απέκλεισε να επιτευχθεί και μια πολιτική συμφωνία που να κάνει περιττή την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top