Ραντεβού συγκυβέρνησης: Συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου στις 10.30

Βλέπει και Θεοδωράκη-Κουτσούμπα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ραντεβού συγκυβέρνησης: Συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου στις 10.30

Προ των πυλών -όπως όλα δείχνουν- είναι η νέα κυβέρνηση της χώρας, μετά την ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που έφερε στην πρώτη θέση ένα κόμμα της Αριστεράς για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος έχουν ραντεβού συγκυβέρνησης στις 10.30. Οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ είχαν επικοινωνία αργά τα ξημερώματα και φαίνεται πως ο Πάνος Καμμένος είναι έτοιμος να βοηθήσει -όπως υποσχόταν στην προεκλογική διαφήμιση του κόμματός του- να μείνει το τραίνο στις ράγες. Μια συνεργασία-συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία 162 εδρών.

Ήδη, πάντως, έκαναν την εμφάνισή τους και τα σενάρια για τις «μοιρασιές» των υπουργείων, με τους ΑΝΕΛ να θεωρείται πιθανό να αναλαμβάνουν 1 ή 2 υπουργεία. Τα επικρατέστερα είναι τα Προστασίας του Πολίτη, Άμυνας και Ναυτιλίας, με τον Πάνο Καμμένο να είναι το απόλυτο φαβορί για το τελευταίο.

Ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε χθες μετά τα ξημερώματα και με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τους οποίους και θα συναντήσει σήμερα. Εκτιμάται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο των ευρύτερων συνεργασιών που είχε διαμηνύσει προεκλογικά ότι θα επιχειρήσει, θα ζητήσει ψήφο ανοχής από Ποτάμι και ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ δεν δείχνει διάθεση να στηρίξει μια κυβέρνηση με βάση το ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το να στηρίξει «φιλολαϊκά» (όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στον Περισσό) νομοσχέδια. Όσον αφορά το Ποτάμι, από την άλλη, δεν είναι απίθανο ο Σταύρος Θεοδωράκης να δώσει ψήφο ανοχής στον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο υπάρχει ο… αστερίσκος των ΑΝΕΛ που ξεκαθάρισαν ότι δεν θα συμμετέχουν σε κυβέρνηση που στηρίζεται από το Ποτάμι.

Ορκίζεται σήμερα ο νεότερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης

Μετά το ραντεβού με τον κ. Καμμένο, ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Κάρολο Παπούλια.

Εκτιμάται ότι προηγουμένως θα έχει γίνει δημόσια δήλωση από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ για την πρόθεση συνεργασίας των 2 κοινοβουλευτικών ομάδων.

Ο κ. Τσίπρας θα ορκιστεί το απόγευμα της Δευτέρας και θα γίνει ο νεότερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης αλλά και ο πρώτος που έχει γεννηθεί μετά τη μεταπολίτευση.

Εκτιμάται ότι η ορκωμοσία της κυβέρνησης θα γίνει αύριο, Τρίτη, απόγευμα ή την Τετάρτη το πρωί.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top