Reuters: «Kolotoumba» από ΣΥΡΙΖΑ ή bank run και Grexit!

«Αχίλλειος πτέρνα της Ελλάδας η φυγή των καταθέσεων»

Reuters: «Kolotoumba» από ΣΥΡΙΖΑ ή bank run και Grexit!
Σε «αγώνα δρόμου» εκτιμά πως θα βρεθεί η Ελλάδα το Reuters σε δημοσίευμά του που υπογράφει ο Χιούγκο Ντίξον, όπου τονίζει πως για την Ελλάδα η αχίλλειος πτέρνα είναι η φυγή των καταθέσεων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου, η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα βγει από το ευρώ αλλά υπάρχει ένα σενάριο που σχετίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Εάν το ριζοσπαστικό κόμμα νικήσει στις εκλογές, πιθανόν να τελειώσει ο χρόνος της Ελλάδας προτού ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μεταστροφή στις θέσεις του για να κρατήσει “ευχαριστημένους” τους δανειστές».

Το Reuters σπεύδει να τονίσει πως είναι πολύ επικίνδυνη η θεώρηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι επειδή η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να προχωρήσει σε μονομερή αναδιάρθρωση του χρέους: «Μπορεί η κυβέρνηση να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τη χώρα εάν αρνηθεί να αποπληρώσει το χρέος της αλλά μια χρεοκοπία θα προκαλούσε πανικό στους καταθέτες, ενώ την ίδια στιγμή η ΕΚΤ θα έχει σταματήσει τη ρευστότητα καθιστώντας ένα bank run απολύτως λογικό».

Όπως αναφέρει ο Ντίξον, η Γερμανία δεν φοβάται τόσο τις συνέπειες από ένα Grexit όσο τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια χαλάρωση των όρων για την Ελλάδα, «αν και η Ελλάδα δικαιούται κάποια ανακούφιση από χρέος».
gsdgs.jpg

«Ο προφανής συμβιβασμός -οι παράμετροι του οποίου έχουν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και της ευρωζώνης- ��ίναι να υπάρξει επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και να μειωθούν τα επιτόκια. Άραγε ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδεχόταν μια τέτοια προσέγγιση; Πιθανότατα, αν του δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος» αναρωτιέται το Reuters, που θεωρεί βέβαιη μια «kolotoumba» από την Κουμουνδούρου: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συμφωνία από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σαν στροφή 180ο μοιρών ή -όπως το λένε οι Έλληνες- κωλοτούμπα».
reuterss.jpg
Το δημοσίευμα τονίζει στη συνέχεια ότι υπάρχει η πιθανότητα να μην υπάρξει συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης και να οδηγηθεί η Ελλάδα δεύτερες εκλογές στα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου, με τα πράγματα «να γίνονται ιδιαίτερα δύσκολα».

«Με την ΕΚΤ να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα εάν η Ελλάδα δεν εξασφαλίσει μια επιμήκυνση του προγράμματος, η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούσε να παρέχει “ρευστότητα εκτάκτου ανάγκης”. Αλλά πιθανόν να ασκήσει βέτο σε αυτό η ΕΚΤ εάν μια νέα κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη έστω να διαπραγματευτεί σοβαρά την επιμήκυνση του προγράμματος» επισημαίνει το δημοσίευμα. Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top