Υπερψηφίστηκε η δίμηνη παράταση του Μνημονίου

Επεισοδιακή η συνεδρίαση στη Βουλή

Υπερψηφίστηκε η δίμηνη παράταση του Μνημονίου

​Υπερψηφίστηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή η δίμηνη παράταση του Μνημονίου σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη σκιά των καταγγελιών Χαϊκάλη περί απόπειρας χρηματισμού του.

Η τροπολογία για τη δίμηνη παράταση ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για την ίδρυση Παρατηρητήριου Άνοιας και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, τόνισε ότι αν και κάποιοι θέλουν να επαναφέρουν τη συζήτηση, η κυβέρνηση έχει τελειώσει με τα θέματα της δανειακής σύμβασης, ενώ με αφορμή την απόφαση της Δικαιοσύνης να θέσει στο αρχείο την υπόθεση Χαϊκάλη, υπογράμμισε ότι η Βουλή δεν είναι ο χώρος για να ασκείται κριτική στις αποφάσεις των δικαστικών λειτουργών, ειδικά όταν κάποιος δεν γνωρίζει την δικογραφία.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του κόμματος, Π. Κουρουμπλής, είπε πως διανύουμε την πιο μαύρη περίοδο μιας κυβέρνησης που φεύγει, τονίζοντας ότι μετά από αυτό θα αρχίσει η διαδικασία λύτρωσης του ελληνικού λαού.

Απευθυνόμενος μάλιστα στο Προεδρείο της Βουλής, υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται με αυτή τη λειτουργία της Βουλής και τη μη τήρηση των θεσμών, σε εξωθεσμικά κέντρα να υπονομεύουν τη Δημοκρατία.

Ο κ. Κουρουμπλής, έστρεψε τα βέλη του και κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι αντί να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση, επέλεξε άλλους δρόμους και αναρωτήθηκε: «πως μπορεί να υπάρξει σύνθεση και συνεννόηση όταν η κυβέρνηση λέει ότι το χρέος είναι βιώσιμο κι ο ΣΥΡΙΖΑ πως όχι»;

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την πλευρά του κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για πολυφωνία σε καίρια θέματα για τη χώρα, ζητώντας για μια ακόμα φορά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πει πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.

«Εσείς, θέλετε να ρίξετε μια νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση στην κρισιμότερη στιγμή όταν το πρόγραμμα τελειώνει και ξεκινάει η ανοδική πορεία για την χώρα», είπε ο κ. Γεωργιάδης, καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ πρόωρη αλαζονεία, η οποία θα κοπεί μόλις βρεθεί ενώπιον των ευθυνών της.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ αναφέρθηκε και στην υπόθεση Χαϊκάλη, τονίζοντας ότι ενώ ο βουλευτής των ΑΝΕΛ δάνειζε ως σκληρός τοκογλύφος (με επιτόκιο 10% τον μήνα) τον φίλο του Αποστολόπουλο, από τον κ. Τσίπρα έλαβε τα εύσημα ως πρότυπο βουλευτικής συμπεριφοράς.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Κουτσούκος προέβαλλε ως μείζον θέμα την απαίτηση του ελληνικού λαού για συνεννόηση και αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «αυτοί που διακηρύττουν ότι θα σκίσουν τα Μνημόνια, πρέπει να έχουν τον νου και τη γνώση, όταν έρθει εκείνη η ώρα να έχουν την άνεση να διαπραγματευθούν, γιατί διαφορετικά αν δεν πάμε στην παράταση και δεν κλείσουμε τις συμφωνίες η χώρα είναι απροστάτευτη. Άρα πρέπει για λόγους εθνικού συμφέροντος να προχωρήσουμε με συνεννόηση για να προστατεύσουμε τους κόπους και τις θυσίες του λαού».

Εκ μέρους των ΑΝΕΛ, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο που λειτουργεί η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας - και ειδικώς στην υπόθεση Χαϊκάλη - χαρακτηρίζοντας "επαίσχυντη" την ανακοίνωση που εξέδωσε το περασμένο Σάββατο, ενώ ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ανέφερε πως η χώρα πάει σε εκλογές εν μέσω κινδυνολογίας δηλώνοντας: «Η κινδυνολογία βολεύει όλους, γιατί καλλιεργεί την αντίληψη στον λαό ότι πρέπει να συμβιβαστεί και να μειώσει τις απαιτήσεις του. Το ΚΚΕ λέει στον λαό να μην περιμένει ούτε σωτηρία, ούτε σωτήρες. Ό,τι ματαιώνει και ό,τι κερδίσει θα το κάνει μόνο με τον αγώνα του».

Τέλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κ. Γιοβανόπουλος, απηύθυνε έκκληση προς όλους να συνεννοηθούν, υποστηρίζοντας ότι «ενωμένοι θα πάμε να διαπραγματευθούμε».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top