New York Times: Η Ελλάδα απέχει αρκετά βήματα από το χάος

Αυτά είναι τα σενάρια για την Ελλάδα

«Η Ελλάδα απέχει αρκετά βήματα ακόμη από το χάος» τονίζει σε άρθρο του στους New York Times o αναλυτής του Reuters Ούγκο Ντίξον, ο οποίος παραθέτει τα σενάρια για την Ελλάδα γύρω από την προεδρική εκλογή.

«Η Αθήνα έχει μπει σε μια π��ρίοδο πολιτικής αστάθειας που πιθανώς θα οδηγήσει σε εκλογές, τις οποίες θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολιτικές αυτού του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε έξοδο από το ευρώ, εάν εφαρμοστούν πλήρως, αναφέρει το δημοσίευμα. Αλλά για να συμβεί αυτό, πρέπει να επικρατήσει σειρά ατυχών συγκυριών» αναφέρει ο ίδιος.

«Πρώτον, πρέπει η βουλή να μην εκλέξει νέο πρόεδρο. Αυτό, ομολογουμένως, είναι πιθανό. Ωστόσο, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να πείσει αρκετά μέλη ώστε να αλλάξουν πλευρά και να ξεπεραστεί αυτό το όριο που χρειάζεται» αναφέρει ο Ντίξον, ο οποίος εκτιμά ότι υπάρχει επίσης μια μικρή πιθανότητα ο πρωθυπουργός «να αντικατασταθεί από έναν τεχνοκράτη ως το τίμημα για να συγκεντρωθεί η πλειοψηφία και να εκλεγεί νέος πρόεδρος». Ως αντάλλαγμα, συνεχίζει ο αναλυτής του Reuters, η Αθήνα «θα λάβει την τελευταία δόση των κεφαλαίων από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης και μια προληπτική πιστωτική γραμμή από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης».

Όπως εκτιμά ο Ντίξον, πιθανότατα δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. «Εάν ο Αντώνης Σαμαράς κερδίσει αυτές τις εκλογές, θα μπορέσει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Αλλά είναι απίθανο γιατί ο Αλέξης Τσίπρας, προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα στις εκλογές. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόσει το πρόγραμμά του, οι προοπτικές για την Ελλάδα θα είναι ζο��ερές. Μεταξύ των λαϊκιστικών πολιτικών του, είναι και τα σχέδια για τη διαγραφή μεγάλου μέρους του κρατικού χρέους και για αύξηση των κρατικών δαπανών. Και οι δύο ιδέες θα προκαλέσουν μια σύγκρουση με την τρόικα, που θα θέσει την Ελλάδα σε fast track προς την χρεοκοπία» αναφέρει στο άρθρο του ο αναλυτής του Reuters.

42453.jpg

O ίδιος, τονίζει ότι η ευρωζώνη ενώ ίσως είναι προετοιμασμένη να διαφοροποιήσει τους όρους δανεισμού της Ελλάδας, δεν θα αποδεχθεί μια διαγραφή, ούτε θα αφήσει την Ελλάδα να αθετήσει την δέσμευσή της για τον έλεγχο του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας. «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα είναι σε θέση να εκβιάσει την ευρωζώνη διότι μια ελληνική χρεοκοπία πιθανώς δεν θα οδηγήσει σε ντόμινο χρεοκοπιών αλλού. Χωρίς συμφωνία με την τρόικα, η Αθήνα δεν θα είναι σε θέση να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές ομολόγων και θα ξεμείνει από χρήματα. Τότε πιθανότατα θα υπάρξει ένα bank run, και θα ακολουθήσουν έλεγχοι στην κυκλοφορία κεφαλαίων. Εάν και τότε ο Αλέξης Τσίπρας δεν ευθυγραμμιστεί, το Grexit θα πλησιάσει».

Ο Ντίξον τονίζει ότι δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σχηματίσει κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι σε αυτή την περίπτωση «οι συντηρητικοί μπορεί να κάνουν ένα comeback, ιδιαίτερα εάν αντικαταστήσουν τον αντί-δημοφιλή Αν. Σαμαρά με κάποιον όπως τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναν νεότερο, πιο κεντρώο ηγέτη».

«Η αντικατάσταση του Αντώνη Σαμαρά ίσως είναι η καλύτερη λύση. Αν και ο Αντώνης Σαμαράς είναι προτιμότερος από τον Αλέξη Τσίπρα, υπήρξε ένας ασταθής ηγέτης. Το πιο πρόσφατο λάθος του ήταν να υποσχεθεί πρόωρα ότι η Αθήνα θα βγει από το πρόγραμμα διάσωσης. Μια κίνηση που τρόμαξε τις αγορές και που έτσι κατέστησε αδύνατο να εξασφαλίσει μια καθαρή έξοδο. Το timing ήταν ιδιαίτερα άσχημο, καθώς η Ελλάδα είχε επιτέλους στρίψει την γωνία ύστερα από μια τρομερή ύφεση» καταλήγει το δημοσίευμα.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top