Πρόταση-βόμβα Μεϊμαράκη: Αλλαγές στο Σύνταγμα και από μη Αναθεωρητική Βουλή!

«Είναι ή όχι η Βουλή κυρίαρχο Σώμα στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία;»

Πρόταση να μπορεί η Βουλή -ανεξάρτητα από το αν η είναι Αναθεωρητική ή όχι- να τροποποιεί μη θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις (πχ. νόμος περί ευθύνης υπουργών), με εντολή της προηγούμενης με μια πολύ αυξημένη πλειοψηφία κατέθεσε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος χαρακτηριστικά αναρωτήθηκε εάν είναι ή όχι η Βουλή «κυρίαρχο Σώμα στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία».

«Πρέπει να αναθεωρήσουμε κάποιες απόψεις τις οποίες είχαμε, να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και αντίστοιχα με την κρισιμότητα των περιστάσεων και των καταστάσεων καθώς, τελικά, οι θεσμοί οι οποίοι υπήρχαν υπηρετούσαν μια ήρεμη περίοδο άλλων οικονομικό-πολιτικών συνθηκών οι οποίες όμως μεταβλήθηκαν, κυρίως με την παγκοσμιοποίηση και πρέπει τώρα σε περίοδο κρίσης να συντονιστούμε και να σχηματίσουμε μια ομάδα αντιμετώπισης της κρίσης. Πολλώ δε μάλλον όταν μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να μπορέσουμε πράγματι να βρούμε την ευελιξία να ανταποκριθούμε στα κελεύσματα των καιρών» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλής στην ομιλία του στην έκθεση που διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας: «Σκοτεινή επταετία, 1967-1974: η δικτατορία των συνταγματαρχών».

«Καταθέτω πρόταση για να μπορούμε να αποφεύγουμε τις αγκυλώσεις, τώρα, σε περίοδο κρίσης, σύμφωνα με την οποία ζητώ: μη θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις να μπορούμε να τις τροποποιούμε ανεξάρτητα από το αν η Βουλή είναι Αναθεωρητική ή όχι, με εντολή της προηγούμενης με μια πολύ αυξημένη πλειοψηφία, 3\5 ή 4\5» πρόσθεσε ο ίδιος, παρουσιάζοντας την ρηξικέλευθη πρότασή του.
Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top