Χαστούκι σε Τουρκία από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Έντονη κριτική για τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ

Χαστούκι σε Τουρκία από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο
Αυστηρή κριτική προς την Τουρκία την οποία κάλεσε να τερματίσει τις απειλές και τις μονομερείς ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ ασκεί το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο κοινό σχέδιο ψηφίσματος που υιοθέτησαν οι πολιτικές ομάδες του ευρωκοινοβουλίου και το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση το απόγευμα, καλείται η Τουρκία να σεβαστεί και να συμμορφωθεί πλήρως με τη δήλωση της ΕΕ και των κρατών-μελών στις 21/9/2005, που περιλαμβάνει τον όρο ότι η αναγνώριση όλων των κρατών-μελών αποτελεί απαραίτητο συστατικό στοιχείο της διαδικασίας προσχώρησης.

Το ψήφισμα αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πλήρες κυριαρχικό δικαίωμα για να κάνει έρευνες μέσα στην ΑΟΖ της, τονίζοντας ότι οι ενέργειές της συνιστούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης της UNCLOS.

Παράλληλα, η ευρωβουλή συμμερίζεται την άποψη του ΟΗΕ ότι η ενδεχόμενη ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αν καταστεί δυνατό να εξευρεθεί μια βιώσιμη, πολιτική λύση για τον τερματισμό της διχοτόμησης.

Τέλος, καλεί την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και την Επιτροπή να παρακολουθούν συστηματικά τις δραστηριότητες της Τουρκίας μέσα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και να τηρούν το Κοινοβούλιο ενήμερο. Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top