Α. Ντινόπουλος: «Η αξιολόγηση θα προχωρήσει και δεν υποκρύπτει απολύσεις»

Τι είπε για τα προβλήματα στην αυτοδιοίκηση και τις καταστροφές από τις πλημμύρες

Α. Ντινόπουλος: «Η αξιολόγηση θα προχωρήσει και δεν υποκρύπτει απολύσεις»

​Καλεσμένος στην εκπομπή «στον Ενικό» του Νίκου Χατζηνικολάου στο Star ήταν ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, ο οποίος μίλησε για τα καυτά προβλήματα στην αυτοδιοίκηση, την αξιολόγηση των υπαλλήλων στους δήμους, τις πρόσφατες καταστροφές από τις πλημμύρες, αλλά και την τρέχουσα πολιτική ατζέντα.

Αναφερόμενος στις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν τη Δευτέρα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αντώνης Σαμαράς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο κ. Ντινόπουλος τόνισε ότι δεν χρειάζονται λόγια στα εθνικά ζητήματα, αλλά πράξεις.

Εξαπέλυσε μάλιστα τα βέλη του εναντίον του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας:

«Ο κ. Τσίπρας είναι ο ίδιος που λέει ότι η μόνη περίπτωση που δέχεται να συναντήσει τον πρωθυπουργό είναι για να του ζητήσει να παραιτηθεί. Οι κυβερνήσεις εκλέγονται για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Με μία τέτοια αντιπολίτευση αντιλαμβάνεστε τι περιθώριο διαλόγου υπάρχει».

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στα σχέδια της κυβέρνησης για έξοδ�� της χώρας από το Μνημόνιο, υπογραμμίζοντας ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα, ώστε να μην επιστρέψει η χώρα στα προγράμματα στήριξης.

«Το ζήτημα είναι να φύγεις από το μνημόνιο χωρίς να υπάρχει η παραμικρή προοπτική να ξαναγυρίσεις πίσω. Οι αγορές σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία έδειξαν ότι θέλουν στέρεα και προσεκτικά βήματα», τόνισε ο κ. Ντινόπουλος και πρόσθεσε

«Έχουμε μπροστά μας 50 κρίσιμες ημέρες. Είναι αυτή η τελευταία διαπραγμάτευση με την τρόικα που δεν θα είναι εύκολη. Χρειάζεται πολύ οργανωμένο σχέδιο από την κυβέρνηση. Χρειάζεται ψυχραιμία. Μακάρι να υπήρχε συναίνεση από την αντιπολίτευση. Δυστυχώς δεν υπάρχει. Εμείς θα προχωρήσουμε σε αυτόν τον δρόμο και θα βγάλουμε τη χώρα από το μνημόνιο», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Όσον αφορά στις προσλήψεις στους Δήμους, ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι γίνονται με απολύτως διαφανείς διαδικασίες, ώστε να ενισχυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι δομές των Δήμων, παρά το γεγονός ότι έχουν μειωθεί τα κονδύλια.

«Πράγματι οι πόροι της αυτοδιοίκησης, τα λεφτά που δίνει το κράτος, μειώθηκαν κατά 60-65%. Αυτό είναι το μεγάλο τίμημα που πλήρωσε η Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτά τα τέσσερα χρόνια αλλά κατάφερε να κρατήσει το κοινωνικό πρόσωπο της και αυτό οφείλουμε να της το αναγνωρίσουμε», δήλωσε και επανέλαβε ότι η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων δεν υποκρύπτει απολύσεις.

«Η αξιολόγηση στο Δημόσιο πρέπει να προχωρήσει. Και δεν υποκρύπτει καμία προοπτική απόλυσης. Λυπάμαι που πολλά δημοτικά συμβούλια αποφάσισαν να μην προχωρήσει η αξιολόγηση», τόνισε.

Ο κ. Ντινόπουλος αναφέρθηκε όμως και στις πρόσφατες καταστροφές στην Δυτική Αθήνα από τις πλημμύρες, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται περίπου 2 δισ. ευρώ για να θωρακιστεί η Αθήνα με αντιπλημμυρικά έργα και να μην επαναληφθούν οι εικόνες που είδαμε στο Περιστέρι, τη Νίκαια και το Ίλιον.

Όπως είπε, τα χρήματα αυτά είναι δύσκολο να βρεθούν την παρούσα στιγμή, τονίζοντας ότι με το νέο ΕΣΠΑ η Περιφέρεια θα έχει στη διάθεσή της 250 – 300 εκατ. ευρώ, ώστε να κάνει αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική.

«Οι πλημμύρες που έγιναν τις τελευταίες ημέρες έγιναν σε συγκεκριμένα παθογενή σημεία της Δυτικής Αθήνας που πλημμυρίζουν πάντα. Το γεγονός ότι πλημμυρίζει εκεί από το 1961 και μετά σημαίνει ότι υπάρχει μία αστική παθογένεια. Χτίστηκαν σπίτια πάνω στα μπαζωμένα ρέματα. Για να μπορέσουμε να θεραπεύσουμε αυτή την αδυναμία πέρα από το να γίνουν τα μεγάλα αντιπλημμυρικά, αν είναι χτισμένο το σπίτι πάνω στο φρεάτιο πάλι θα πλημμυρίσει», είπε ο Αργύρης Ντινόπουλος.

Οι τόνοι ανέβηκαν στην εκπομπή όταν παρενέβη ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Γ. Καραμέρος, ο οποίος κατηγόρησε το υπουργείο Εσωτερικών ότι αγνοεί την υποστελέχωση της πολιτικής προστασίας και των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων.

«Μην παρουσιάζετε μία εικονική πραγματικότητα. Οι πολίτες ξέρουν πολλά πια και δεν μπορούμε να λέμε ψέματα», είπε ο αντιπεριφερειάρχης, με τον κ. Ντινόπουλο να του απαντά:

«Λέτε ότι ζητάτε πρόσληψη προσωπικού. Όταν ανέλαβα το υπουργείο Εσωτερικών έρχονταν οι καινούργιοι δήμαρχοι και μου έλεγαν από τους λίγους για προσλήψεις που έχεις μπορείς να μας δώσεις κάτι για τον δήμο μας. Εσείς δεν ήρθατε. Ουδέποτε ήρθε ποτέ επίσημο αίτημα από την περιφέρεια», τόνισε ο Αργύρης Ντινόπουλος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top