Πρόταση Καραόγλου σε Σαμαρά για αποζημίωση μικροομολογιούχων σε βάθος 10ετίας

Στα 99 εκ. € το χρόνο το κόστος - Προβλέπει συμψηφισμό με φορολογικές υποχρεώσεις

Μηχανισμό αποκατάστασης των μικροομολογιούχων σε βάθος 10ετίας προτείνει ο Θεόδωρος Καραόγλου στον Αντώνη Σαμαρά.

Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργός ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κάνει λόγο για «μηχανισμό αποκατάστασης της αδικίας που υπέστησαν 15.000 Ελληνικές οικογένειες οι οποίες αποταμίευσαν τις οικονομίες τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία “κουρεύτηκαν” τον Μάρτιο του 2012 στο πλαίσιο του PSI».

Σύμφωνα με την πρότασή του, ο μηχανισμός αποζημίωσης προβλέπει τα εξής

Α. Το 15% έχει εισπραχθεί, μέσω των ομολόγων του EFSF και δεν υπάρχει απαίτηση για κεφάλαιο.

Β. Για το 31.5% του κεφαλαίου που αντιστοιχεί στα νέα ομόλογα διάρκειας 30 ετών (από το 2023 έως το 2042), προτείνεται να δοθούν στις τράπεζες από τις οποίες είχανε προμηθευτεί τα φυσικά πρόσωπα τα αρχικά ομόλογα και να τα αντικαταστήσουν με κλειστή κατάθεση μηδενικού επιτοκίου, που θα αποδοθεί στην αρχική λήξη των ομολόγων που είχαν αγοραστεί.

Γ. Για το 53.5% που είναι το «κουρεμένο τμήμα» του αρχικού κεφαλαίου, προτείνεται να δοθεί μέσα από τον προϋπολογισμό με τη μορφή πιστωτικού στα εκκαθαριστικά του Υπουργείου Οικονομικών. Πιο συγκεκριμένα, το συνολικό ποσό της τιμής κτήσης και όχι της ονομαστικής αξίας των ομολόγων των φυσικών προσώπων που αντιστοιχούν στο 53,5% είναι περίπου 990 εκατομμύρια ευρώ (τιμή κτήσης), ποσό που μπορεί να επιμεριστεί σε χρονικό διάστημα 10 ετών και να συμψηφιστεί με τις φορολογικές υποχρεώσεις κάθε ομολογιούχου σε εισοδήματα και ακίνητη περιουσία κατά την εξής έννοια: θα αφαιρούνται από το επιμερισμένο ποσό οι φορολογικές υποχρεώσεις του ομολογιούχου για κάθε έτος. Το ποσό που θα προκύπτει θα αποδίδεται στον ομολογιούχο με επιστροφή φόρου για κάθε έτος από τα δέκα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top