Δυσπιστία προς όλα τα κόμματα δείχνει νέα δημοσκόπηση

Γενική αμφιβολία για τη δυνατότητα να βγάλουν τη χώρα από την κρίση

Δυσπιστία απέναντι τόσο στη ΝΔ όσο και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λ��γαριασμό του ΣΚΑΪ. Χαρακτηριστικό είναι ότι παρότι έχει βελτιωθεί η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, ποσοστό 69% εκτιμά ότι δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση αν η κυβέρνηση Σαμαρά θα καταφέρει να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, το 64% απαντά «σίγουρα όχι» ή «μάλλον όχι», ενώ το 36% «σίγουρα ναι» ή «μάλλον ναι». Στην ίδια ερώτηση για το ΣΥΡΙΖΑ το 69% των ��ρωτηθέντων απαντά «σίγουρα όχι» ή «μάλλον όχι», ενώ το 31% «σίγουρα ναι» ή «μάλλον ναι».

Αλλά και για την «κυβερνησιμότητα» του ΣΥΡΙΖΑ, το Σεπτέμβριο 25% των ερωτηθέντων θεωρούσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά έναντι 59%. Τον Οκτώβριο 26% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά έναντι 57% που απαντά αρνητικά.

Για τη διενέργεια εκλογών και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την επόμενη Βουλή η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη.

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 49,5% επιθυμεί να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρυχθούν εκλογές ώστε η επόμενη να εκλέξει Πρόεδρο, το 43% επιθυμεί να εκλεγεί νέος Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή, ενώ 7,5% δεν ξέρει/ δεν απαντά.

Συγκριτικά με τον Οκτώβριο, το Σεπτέμβριο το 42,5% επιθυμούσε να εκλεγεί νέος Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή έναντι 50,5% που επιθυμούσε εκλογή νέου ΠτΔ μετά τις εκλογές και τη συγκρότηση νέας Βουλής.

Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός κερδίζει τη μια μονάδα που έχασε τον προηγούμενο μήνα και προηγείται με 24,5%. Έπεται ο Αλέξης Τσίπρας με 23%. Χαμηλότερη είναι η δημοτικότητα του έγκλειστου στον Κορυδαλλό επικεφαλής της ΧΑ Ν. Μιχαλολιάκου (3,5% από 7%) όπως και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου με 11% (από 12%).

Τις υψηλότερες δημοτικότητες καταγράφουν ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, π��υ είναι πρώτος με 26,5% (αλλά με πτώση 7,5 ποσοστιαίων μονάδων από το 34% του Απριλίου), ακολουθεί ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς με 24,5% (από 28%) και στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας (23% από 19%). Ο γγ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας σημειώνει 18% (από 20%), ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος καταγράφει 9,5% (από 12%) ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης πέφτει στο… μισό προηγούμενο ποσοστό μέσα σε ένα μόλις μήνα, με 13% (από 26%!).


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top