Φεύγει το ΔΝΤ! Σαμαράς: Η Ελλάδα πέτυχε - Μέρκελ: Θα σας στηρίξουμε όσο μπορούμε

Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση στο Βερολίνο

Ο Αντώνης Σαμαράς μπροστά στην Γερμανίδα Καγκελάριο είπε πώς η συνεργασία της Ελλάδας με το ΔΝΤ θα ολοκληρωθεί νωρίτερα και κατέστησε σαφές ότι δεν επιθυμεί πρόσθετη χρηματοδότηση. Άφησε σαφώς να εννοηθεί πως η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει επιμήκυνση του χρέους μόλις ολοκληρωθούν τα stress tests των τραπεζών.

Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε πώς θεωρεί επιβεβλημένες τις φοροελαφρύνσεις και πρόσθεσε πώς η Ελλάδα θα συνεχίσει μόνη της τις μεταρρυθμίσεις.

Η Άγκελα Μέρκελ επεσήμανε πώς θα στηρίξει την Ελλάδα στα επόμενά της βήματα.

«Θα στηρίξουμε την Ελλάδα»

«Είχαμε την δυνατότητα να διεξάγουμε μια εντατικότατη συζήτηση για τις διμερείς σχέσεις» είπε η κ.Μέρκελ και πρόσθεσε «είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα δίνει πολύ θετικά μηνύματα και ότι διαπιστώνουμε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει και θετική ανάπτυξη».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα θετικά σημάδια του τουρισμού και στις αφίξεις Γερμανών στην Ελλάδα.

«Μιλήσαμε και για τις επόμενες φάσεις. Η Ελλάδα επεξεργάζεται τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του προγράμματος με την τρόικα... και εδώ διαπιστώνουμε πολύ θετικές προόδους και πιστεύουμε ότι τα επόμενα βήματα θα ολοκληρωθούν στο επόμενο διάστημα» τόνισε.

«Έχουμε μια πολύ στενή ανταλλαγή απόψεων σε πολλά θέματα» είπε η κ.Μέρκελ, αναφερόμενη στο έργο της Task force στην Ελλάδα.

Η κ.Μέρκελ αφού εξέφρασε την συμπαράσταση της ��τον ελληνικό λαό, υπογράμμισε πως «η Γερμανία θα κάνει ότι περνά από το χέρι της για να στηρίξει την Ελλάδα περαιτέρω».

«Η Γερμανία προσπαθεί να είναι υποστηρικτική με την Ελλάδα όπως για παράδειγμα με την χορήγηση δανείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» πρόσθεσε.

Σαμαράς: Η Ελλάδα πέτυχε

«Η χώρα μου πέτυχε μια σειρά από δύσκολους στόχους σε ένα διάστημα συντομότερο από ότι προβλεπόταν. Η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα ένα χρόνο νωρίτερα από ότι προέβλεπε το πρόγραμμα και θα το πετύχουμε για δεύτερη χρονιά και το 2014. Πετύχαμε να βγούμε στις αγορές δύο χρόνια νωρίτερα από ότι προέβλεπε το πρόγραμμα και σήμερα, οφείλω να σας πω ότι τα ελληνικά ομόλογα πηγαίνουν πολύ καλά με τις αγορές να εμπιστεύονται πλέον τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», είπε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας στα επιτεύγματα της ελληνικής κυβέρνησης και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χρησιμοποιώντας λιγότερα από τα ποσά που είχαν αρχικά προβλεφθεί για τον σκοπό αυτό.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην πολύ σκληρή λιτότητα που έζησαν οι Έλληνες πολίτες και τόνισε ότι η χώρα κατάφερε να βγει από την ύφεση μετά από έξι πολύ δύσκολα χρόνια. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το τρίτο τρίμηνο του 2014 αναμένεται η χώρα να εμφανίσει θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ. Όσον αφορά στην ανεργία, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια αρχίζει να μειώνεται σταθερά, παραδέχθηκε όμως ότι τα ποσοστά της παραμένουν ακόμα υψηλά.

Αναφορικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές που γίνονται στην Ελλάδα, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «η χώρα βελτιώνει συνεχώς τη θέση της στον κόσμο της διεθνούς ανταγωνιστικότητας, κάτι που αναγνωρίζεται πλέον και από τους εταίρους μας και από το ΔΝΤ».

«Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά, όμως όσα ήδη επιτεύχθηκαν, σαφώς και με την στήριξη των εταίρων μας, αλλά και με τις οδυνηρότατες θυσίες του λαού, δείχνει ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση και ότι οι κίνδυνοι που είχαν κάποια στιγμή δημιουργηθεί για την παραμονή της χώρας στο ευρώ μοιάζουν σήμερα πολύ μακρινοί», είπε ο κ.Σαμαράς.

Ναι στις φοροελαφρύνσεις - Όχι σε νέο πρόγραμμα

«Είχα την ευκαιρία να εξηγήσω στην Γερμανίδα καγκελάριο ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να σταθεί στα πόδια της, ότι κατά τη δικιά μας άποψη δεν απαιτείται καινούργιο χρηματοδοτικό πακέτο, ότι έχουμε ανάγκη ανακουφίσεων, ιδιαίτερα στο επίπεδο των φοροελαφρύνσεων για να μειωθεί κι άλλο η ανεργία, να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα κα�� για να ολοκληρώσουμε με επιτυχία όλους τους στόχους εξυγίανσης» συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η χώρα έδειξε ότι μπορεί σε δύσκολες συνθήκες πίεσης να κάνει πολλά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε συνθήκες ανάπτυξης μπορεί η χώρα να κάνει πολλά περισσότερα.

Τι θα γίνει με το χρέος
«Ο έλεγχος και ο στόχος του χρέους είναι δεδομένος. Θα υπάρξει σταδιακή αποπληρωμή του χρέους μέσα από τα πλεονάσματα και τις αποκρατικοποιήσεις. Η Ελλάδα θέλει μάλιστα να προτείνει ένα δικό της πλαίσιο για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στα επόμενα χρόνια. Η χώρα μου έχει μπει για τα καλά στον δρόμο των μεταρ��υθμίσεων που φέρνουν ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια. Γυρισμός δεν υπάρχει. Πίσω στα ελλείμματα δεν πρόκειται να πάμε», ξεκαθάρισε ο κ. Σαμαράς.

Διαβεβαίωσε δε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν όπως και να έχει και ότι το 2015 προβλέπεται ανάπτυξη για την Ελλάδα της τάξεως του 2,9% και 3,7% για το 2016.

«Περιμένουμε την τελική ρύθμιση του χρέους μετά τα stress tests των τραπεζών», είπε ο πρωθυπουργός και απαντώντας σε σχετική ερώτηση συμπλήρωσε: «Το χρέος θα είναι βιώσιμο λόγω πιθανής επιμήκυνσης των μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποίησεων κλπ».

Η κ.Μέρκελ ωστόσο επεσήμανε πώς δεν συζητήθηκε σήμερα το θέμα του χρέους.
Φεύγει το ΔΝΤ

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ΔΝΤ εκτίμησε πώς η συνεργασία της Ελλάδας με αυτό θα ολοκληρωθεί νωρίτερα και επεσήμανε πώς η χώρα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση και χωρίς νέο πρόγραμμα.

ΒΙΝΤΕΟ ΝΕΡΙΤ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top