Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση Χαρδούβελη-Ρέγκλινγκ - Τι δήλωσαν;

Έδωσαν τα χέρια για το ελληνικό χρέος και την αλληλεγγύη στην Ευρώπη

Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση Χαρδούβελη-Ρέγκλινγκ - Τι δήλωσαν;

​Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γκίκα Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM/EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια της Ελλάδας, όπως ήδη κάνει, προκειμένου να ελαφρυνθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέος της χώρας.

«Επικροτούμε τις προσπάθειες της Ελλάδας. O ΕFSF έχει προσφέρει πάνω από 141 δισ. ευρώ σε χαμηλότοκα δάνεια με όφελος πάνω από 8,5 δισ. για το 2013. Τα δάνεια είναι μακράς ωρίμανσης, κατά μέσο όρο 32 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι ο EFSF θα είναι σταθερός και μακροχρόνιος εταίρος της Ελλάδας» τόνισε ο κύριος Ρέγκλινγκ, ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος δεν βρίσκεται στην Ελλάδα για να διαπραγματευτεί, αλλά για να ενημερωθεί για την γενικότερη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

xardouvellis4.jpg

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ.Χαρδούβελης παραδέχτηκε πως «ο EFSF έχει ενισχύσει πολύ σημαντικά την Ελλάδα, πάνω από 60% της χρηματοδότησης που έχει προσφέρει σε χώρες της ΕΕ έχει προορισμό την Ελλάδα» και τόνισε πως πιστεύει ότι «οι ευρωπαίοι θα κάνουν το χρέος τους» και θα βοηθήσουν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Για ένα ελληνικό νοικοκυριό το όφελος, σε ετήσια βάση, είναι περίπου 3.000 ευρώ. Με το να δανείζεται κανείς από τον EFSF αντί να δανείζεται στην αγορά γλιτώνει το νοικοκυριό 3.000 ευρώ το χρόνο. Απίστευτο νούμερο» πρόσθεσε ο κ.Χαρδούβελης.

«Η βοήθεια αυτή του EFSF δείχνει ότι πραγματικά η αλληλεγγύη στην Ευρώπη δουλεύει, ότι όλοι πιστεύουμε στο εγχείρημα της Ενωμένης Ευρώπης» είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις ώστε και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα κάνουν το χρέος τους.

«Ελπίζουμε ότι μακροπρόθεσμα θα φτιάξουμε μια ενωμένη Ευρώπη. Δουλεύουμε, όπως ξέρετε, για την τραπεζική ενοποίηση» πρόσθεσε ο κ.Χαρδ��ύβελης, επισημαίνοντας πως στην διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας κάναμε γι αυτό πάρα πολλά.

«Η προσπάθεια συνεχίζεται και τελικά θα φτιάξουμε το «όνειρο» της Ενωμένης Ευρώπης, που θέλουμε να γίνει πραγματικότητα. Εμείς ως Έλληνες που ζήσαμε την κρίση θα έχουμε την ευτυχία στο μέλλον να δούμε αυτό το «όνειρο» να γίνει πραγματικότητα. Ενωμένη Ευρώπη, ενωμένοι λαοί που δείχνουν την αλληλεγγύη τους» κατέληξε ο Έλληνας υπουργός.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top