Δένδιας: στηρίζουμε τις προσπάθειες των νέων σε έρευνα και καινοτομία

«Το μοντέλο του κρατισμού που μας χρεοκόπησε τελείωσε»

Δένδιας: στηρίζουμε τις προσπάθειες των νέων σε  έρευνα και  καινοτομία

Στη στήριξη των προσπαθειών των νέων στην έρευνα και στην καινοτομία από το ΕΣΠΑ και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία αναφέρθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος παρευρέθηκε σήμερα και απηύθυνε χαιρετισμό, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, στην εκδήλωση με θέμα «Η Ελληνική Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Αφετηρία για Ανάπτυξη βασισμένη στην Έρευνα και την Καινοτομία», την οποία διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας στο Ζάππειο.

«Νομίζω ότι είναι εύκολο για όλους μας, ανεξαρτήτως ιδεολογικής, πολιτικής τοποθέτησης, κομματικής αντίληψης, υπαρξιακής θεωρίας του καθενός, να διαπιστώσουμε ότι το υπάρχον μοντέλο ανάπτυξης της χώρας ήταν αυτό που κατ’ ουσία οδήγησε την πατρίδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ένα μοντέλο κρατισμού στο οποίο ο κάθε Έλληνας ή μια μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων εν πάση περιπτώσει θεωρούσαν ότι η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία, το νέο, το επαναστατικό, είναι κάτι το αδιάφορο ή κακό. Και ότι αντίθετα το κρατικό, η κρατική στέγη, η οπισθοδρόμηση, είναι αυτό που αποτελεί την ασφαλή κατεύθυνση για το μέλλον. Νομίζω ότι βλέποντας τα πράγματα με καθαρό μάτι, ήταν απολύτως προβλέψιμο ότι θα καταλήγαμε εκεί που καταλήξαμε» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης πρόσθεσε ότι «το πρώτο λοιπόν που οφείλουμε και πρέπει να κάνουμε σαν κοινωνία είναι να διαρρήξουμε τη σύνδεσή μας με το αμαρτωλό χθες».

Επισήμανε ακόμη ότι η προσπάθεια που γίνεται με το νέο ΕΣΠΑ έχει μια τελείως διαφορετική αντίληψη. «Φεύγουμε από τη λογική της εφάπαξ επιδότησης και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα σύνθετο πλαίσιο χρηματοδοτικών εργαλείων που θα ενισχύσουν τις νέες προσπάθειες των νέων ανθρώπων να μπουν στην αγορά». Επισήμανε ακόμη ότι «πρέπει να ενθαρρύνουμε τις νέες ιδέες, πρέπει να ενθαρρύνουμε τα νέα σχήματα. Αν αυτό δεν το καταφέρουμε και δεν το καταφέρουμε άμεσα, σε ορατό ορίζοντα, σε σύντομο μέλλον, τότε η προσπάθεια για την ανάκαμψη της χώρας, της πατρίδας, της κοινωνίας, δεν θα πετύχει».

Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε επίσης ότι «αυτή την στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο άνεργοι, υπάρχουν πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι, μια τεράστια «αποθήκη ταλέντων», η οποία μένει ανεκμετάλλευτη γιατί οι παραγωγικές συνθήκες τις πατρίδας μας δεν επιτρέπουν να την αξιοποιήσουμε. Αυτές τις συνθήκες λοιπόν έχουμε υποχρέωση να τις αλλάξουμε. Έχουμε υποχρέωση να δημιουργήσουμε το καινούργιο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top