«Προοδευτική συνεργασία αριστεράς-κεντροαριστεράς» θέλει ο Κουβέλης

Συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ – Άμεσες πρωτοβουλίες ζητά η μεταρρυθμ. τάση

«Προοδευτική συνεργασία  αριστεράς-κεντροαριστεράς» θέλει ο Κουβέλης
«Η χώρα χρειάζεται μια προοδευτική συμμαχία της αριστεράς και της κεντροαριστεράς» σημείωσε ο Φώτης Κουβέλης στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, όπου ζήτησε συντεταγμένο διάλογο για το μέλλον του κόμματος στο συνέδριο του φθινοπώρου, κάνοντας λόγο για «διαδικασία επίπονη που πρέπει να γίνει με τρόπο συντεταγμένο, νηφάλιο και ενωτικό».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έκανε λόγο για ανάγκη δημιουργίας μιας εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης εξουσίας «που θα υπηρετηθεί από μια νέα πολιτική συμπαράταξη, στην οποία έχουν θέση όλες οι προοδευτικές δυνάμεις εκτός από τη ΝΔ» και πρόσθεσε πως σε αυτή τη συμμαχία έχουν θέση «όλα τα κόμματα που αντιπαρατίθενται στον νεοφιλελευθερισμό και συγκλίνουν στη θέση ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από το τούνελ της κρίσης, παραμένοντας εντός του ευρώ».

Ο ίδιος εξήγησε ότι αυτός ο προσανατολισμός «δεν ρίχνει νερό στο κρασί μας ούτε ανατρέπει τις ιδρυτικές αρχές του κόμματος», ενώ υπογράμμισε πως ο χώρος αυτός υπάρχει και «είναι πολύ ευρύτερος από τα όρια του δυσμενούς εκλογικού αποτελέσματος».

Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στη συνεργασία με στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι «οι προοδευτικοί και αριστεροί σοσιαλδημοκράτες με τους οποίους συμπαραταχθήκαμε στο πλαίσιο της προοδευτικής συνεργασίας θα πρέπει να έχουν καίρια ρόλο σε αυτή τη διαδικασία».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έκανε αυτοκριτική για την εκλογική ήττα, αναφερόμενος σε λάθη τακτικής και στρατηγικής, αλλά ξεκαθαρίζοντας πως το εγχείρημα της ΔΗΜΑΡ πρέπει να συνεχιστεί.

Την ίδια ώρα, 26 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, η -λεγόμενη- μεταρρυθμιστική τάση- κατέθεσαν κείμενο με το οποίο εκφράζουν τη διαφωνία τους με τη διεξαγωγή συνεδρίου και προτείνουν άμεσες πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση της κεντροαριστεράς.

«Η κεντροαριστερά που θέλουμε και διεκδικούμε, δεν μπορεί να συγκροτηθεί με στόχο να αποτελέσει το συμπλήρωμα κανενός. Δεν μπορεί να συγκροτηθεί ετεροπροσδιοριζόμενη. Οφείλει να διαμορφώσει τους ��υτοπροσδιορισμούς της, συναρτώντας τους άμεσα με το μέλλον της χώρας στο μέλλον της Ευρώπης. Προτείνουμε, η ΕΛΙΑ, το ΠΟΤΑΜΙ και η ΔΗΜΑΡ, να συγκροτήσουν μια επιτροπή που θα ξεκινήσει έναν έντιμο, ειλικρινή, ανοιχτό διάλογο για τη δημοκρατική προοπτική της χώρας και για τη διαμόρφωση της ευρύτερης παράταξης» αναφέρουν -μεταξύ άλλων- στο κείμενό τους.

Την κάθετη διαφωνία του με τη διεξαγωγή συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ το φθινόπωρο εξέφρασε, εξάλλου, στην ομιλία του στη ΚΕ του κόμματος ο Σπύρος Λυκούδης. «Δεν είμαι διατεθειμένος να πάρω μέρος σε ένα συνέδριο ηττημένων μηχανισμών». Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top