Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου οι αποφάσεις για λουκέτα στο Δημόσιο

Ο εξωφρενικός μισθός και ο θεός… Έρωτας

του Γιάννη Ευσταθίου


Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τους δημόσιους οργανισμούς που θα κλείσουν, προκειμένου να οριστικοποιηθεί και ο αριθμός των 4000 απολύσεων εργαζομένων στο Δημόσιο που –σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας μας- έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2013. Η άφιξη των τροϊκανών στα μέσα Ιανουαρίου, προκειμένου να μη συμπέσει με τις εκδηλώσεις για την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκολύνει την κυβέρνηση να πάρει σιωπηρά μια παράταση λίγων ημερών για τις τελικές αποφάσεις.

Πάντως, αν δεν αλλάξει κάτι στο «παρά πέντε», δεν θα βλέπει τη θέα του μεγάλου καναλιού της Βενετίας ως ο υψηλότερα αμειβόμενος του ελληνικού Δη��οσίου, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών με μικτές μηνιαίες αποδοχές 7161 ευρώ. Το ινστιτούτο ανήκει στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, έναν από τους 12 δημόσιους φορείς που πρόκειται να βάλουν λουκέτο μέσα στο 2014, σύμφωνα με τις ως τώρα κυβερνητικές αποφάσεις και έτσι θα αλλάξει το καθεστώς των εργαζομένων στο ελληνικό ίδρυμα της Βενετίας.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει στο Star και στην εκπομπή «στον Ενικό» του Νίκου Χατζηνικολάου (16 Δεκεμβρίου 2013), ότι μέχρι τα Χριστούγεννα επρόκειτο να ανακοινωθούν 12 δημόσιοι οργανισμοί που θα κλείσουν.

Ωστόσο αμέσως εκδηλώθηκαν ποικίλες, αλλά ισχυρές αντιδράσεις, με αποτ��λεσμα, να υπάρξει καθυστέρηση 2-3 εβδομάδων, αν και η τρόϊκα πιέζει ασφυκτικά να κλείσει άμεσα ο αριθμός των 4000 απολύσεων. Μια από τις αντιδράσεις, οφειλόταν μάλιστα σε λόγους καρδιάς.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Star, τα βέλη του θεού του έρωτα έπληξαν το μνημόνιο και ο φτερωτός γιός της Αφροδίτης αποδείχθηκε πι�� ισχυρός από τις πιέσεις των τροϊκανών. Ισχυρός παράγοντας εκτός κυβερνήσεως που όμως εκ της θέσεώς του διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την επιτυχία ή μη του προγράμματος της κινητικότητας/διαθεσιμότητας, διατηρεί εξωσυζυγικό δεσμό με εργαζόμενη σε φορέα, ο οποίος πρόκειται να κλείσει. Πίεσε όμως και κατάφερε τελικά να υπάρξει φωτογραφική διάταξη για τους εργαζόμενους μόνο τ��υ συγκεκριμένου οργανισμού να μην κινδυνεύσουν να μείνουν στο δρόμο, αλλά να ενταχθούν σε πρόγραμμα κινητικότητας, συμβάλλοντας έτσι στην καθυστέρηση των οριστικών κυβερνητικών αποφάσεων.

Στο θέμα αυτό είχε αναφερθεί στην ίδια εκπομπή του Star, αλλά με ιδιαίτερα κομψό τρόπο –ώστε να αντιληφθούν την καταγγελία του μόνον οι …επαΐοντες-, ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕ-ΟΤΑ Γιάννης Τσούνης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αντιδράσει με χαμόγελο, λέγοντας ότι ο ίδιος «δεν έχει συγγενείς και γνωστούς στον εν λόγω φορέα και δεν τον αφορά προσωπικά το θέμα».

Όπως έχει αποκαλύψει το Star.gr, οι Οργανισμοί που έχει κατ’ αρχήν αποφασίσει να κλείσει η κυβέρνηση είναι:

-Το Τ��μείο Εθνικής Οδοποιΐας με 130 εργαζόμενους,

ο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημόσιου Δικαίου με 10 εργαζόμενους,

-το ΕΚΕΒΙ που είχε αποφασιστεί να κλείσει από το 2012, αλλά αντιδρούσε σθεναρά η ΔΗΜΑΡ,

-το Εθνικό Ίδρυμα Μελετών «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης»-ο Γέρος του Μοριά,

-το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων,

-η Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας (την ίδρυση της οποίας είχε αποφασίσει πριν από λίγα χρόνια ομόφωνα η Βουλή, μετά από πρόταση του τότε προέδρου της Απόστολου Κακλαμάνη),

-η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) που μόλις πριν από λίγες μέρες οργάνωσε φόρουμ,

ο Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), στο οποίο προ τετραμήνου τοποθετήθηκε πρόεδρος η πρώην βουλευτής Εύα Καϊλή,

-το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για το οποίο αντιδρά η ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ),

-το Φεστιβάλ Δελφών και

-Δύο ακόμη οργανισμοί που θα αποφασιστούν τις επόμενες ημέρες, με βάση τη λίστα που έχει ετοιμάσει ο υπουργός επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης.

Πάντως οι οριστικές αποφάσεις για τους φορείς που θα βάλουν λουκέτο, θα εξαρτηθούν και από τον τελικό αριθμό του προσωπικού της αμυντικής βιομηχανίας που θα βρεθεί εκτός Δημοσίου, αλλά και από τους επιόρκους, καθώς πληθαίνουν συνεχώς τα κρούσματα εργαζομένων που είχαν καταθέσει πλαστά πιστοποιητικά για να προσληφθούν.

Όπως είναι γνωστό, αυτοί θα προστεθούν στους 2000 απασχολούμενους στην ΕΡΤ που είδαν την πόρτα της εξόδου, μετά το κλείσιμο της εταιρίας τον περασμένο Ιούνιο και στους περίπου 500 που βρέθηκαν εκτός δημοσίου για λόγους υγείας. Στους υπό απόλυση, θα συμπεριληφθούν και όσοι σήμερα απασχολούνται στους φορείς που θα κλείσουν, μέχρι να συμπληρωθεί ο «μαγικός αριθμός» 4000, που ζητά η τρόικα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top