Χτίζουν τον νέο φόρο: «Πράσινο» φως από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε Στουρνάρα

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν – Απαλλάσσονται πλήρως τα αγροτικά κτίσματα

Χτίζουν τον νέο φόρο: «Πράσινο» φως από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε Στουρνάρα
«Πράσινο φως» για τον φόρο ακινήτων ανάβουν οι ΚΟ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μετά τη θύελλα που προκλήθηκε από μαζικές αντιδράσεις κατά του (πρώτου) σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.
Βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής συζήτησαν τη νέα πρόταση για τον φόρο, συμπεραίνοντας ότι «το νέο σχέδιο ενσωματώνει τη συντριπτική πλειονότητα των προτάσεων που υπέβαλαν οι βουλευτές της ΝΔ και οδηγεί σε ένα ριζικά αναμορφωμένο σύστημα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας».
Χαρακτηρίζοντας ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή τη δημιουργία ενός συστήματος «πιο δίκαιου, πιο αντικειμενικού, πιο προοδευτικού και πιο ρεαλιστικού», η ΚΟ της ΝΔ δίνει το «ok» στο οικονομικό επιτελείο για τη σύνταξη του νομοσχεδίου.
Ανάλογο ήταν το κλίμα και στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, όπου οι «αντάρτες» έκαναν ένα βήμα πίσω εκτιμώντας ότι «η συλλογική της παρέμβαση είχε ως σημαντικό αποτέλεσμα την ουσιαστική αλλαγή του σχεδίου που είχε δοθεί για διαβούλευση».
Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «επιταχύνεται η δικαιότερη κατανομή των βαρών και η με προοδευτικό τρόπο φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ενώ εξαλείφονται ή αμβλύνονται αδικίες και αντιφατικά φαινόμενα φορολόγησης ειδικών κατηγοριών ακινήτων (οικόπεδα εντός σχεδίου, αγροτικές εγκαταστάσεις, κ.λπ.)».
Πάντως, διευκρινίζουν ότι δεν δίνουν… λευκό χαρτί στον Γιάννη Στουρνάρα αλλά πως το νέο σχέδιο «μπορ��ί να αποτελέσει βάση για τη μελλοντική του μετεξέλιξη σε ένα σύγχρονο προοδευτικό και δίκαιο φόρο της συνολικής ακίνητης περιουσίας σε συνδυασμό με το Εθνικό φορολογικό σχέδιο».
Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τις αλλαγές στο φόρο ακινήτων
Μπορεί το νομοσχέδιο να πέρασε από… λίφτινγκ, ωστόσο ο στόχος για τα έσοδα παρέμεινε αμετάβλητος στα 2,9-3 δισ. ευρώ.
Tα βασικά χαρακτηριστικά του νέου φόρου ακινήτων οριστικοποιούνται εντός των επόμενων ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχέδιο για το φόρο ακινήτων, θα έχει τις εξής αλλαγές σε σχέση με αυτό που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών πριν από περίπου δυο εβδομάδες:
- ο νέος φόρος ακινήτων θα είναι ένας συνδυασμός των προτάσεων για τον ΕΝΦΑ, δηλαδή φόρου ανά τετραγωνικό για όλα τα κτίσματα, αλλά και της επιβολής ενός συμπληρωματικού φόρου για τους έχοντες σημαντική ακίνητη περιουσία.
- ο συμπληρωματικός φόρος τύπου ΦΑΠ θα επιβάλλεται σε όλους τους φορολογούμενους που σε ατομική βάση έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Ο φόρος αυτός θα υπολογίζεται βάσει κλίμακας με δέκα κλιμάκια και ο πρώτος συντελεστής της κλίμακας θα είναι 1,1%. Ο μεγαλύτερος συντελεστής θα φθάνει στο 2%. Με άλλα λόγια οι φορολογούμενοι που για παράδειγμα έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας 350.000 ευρώ θα πληρώνουν συμπληρωματικό φόρο 550 ευρώ. Ο φόρος αυτός θα αποφέρει περίπου 400 εκατ. ευρώ τα οποία θα γλιτώσουν οι αγρότες, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και κτισμάτων σε περιοχές με χαμηλή και μεσαία τιμή ζώνης.
- ο βασικός φόρος θα υπολογίζεται σε ευρώ ανά τετραγωνικό, όπως ο ΕΝΦΑ που είχε προταθεί από τον υπουργείο Οικονομικών. Σε σχέση με αυτό το σχέδιο, το νέο προβλέπει μειωμένους συντελεστές για τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με μικρή και μεσαία τιμή ζώνης.
- απαλλάσσονται πλήρως τα αγροτικά κτίσματα από το φόρο ενώ μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση των αγροτεμαχίων. Η ελάφρυνση θα έλθει μέσα από την κατάργηση των διαφόρων συντελεστών προσαύξησης όπως είναι αυτοί που αφορούν στην απόσταση από τη θάλασσα.
- η συνολική βεβαίωση του φόρου μειώνεται από τα 3,6 στα 3,4 έως 3,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, όπως σημειώθηκε, τα 400 εκατ. θα προέλθουν από τον συμπληρωματικό, τύπου ΦΑΠ, φόρο ακινήτων για τους μεσαίους και μεγάλους ιδιοκτήτες.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top