Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ σε Βουλή: Τι κάνατε και τι θα κάνετε με τους «κοριούς»;

«Θα υπάρξει διαμαρτυρία προς τις ΗΠΑ;»

Ερώτηση προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Εσωτερικών και Εξωτερικών κατέθεσαν 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το δημοσίευμα του γερμα��ικού περιοδικού «Der Spiegel» που κατονομάζει την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα ως κέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι μια από τις λίγες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δεν έχει ζητήσει εξηγήσεις για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας» και χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας», ρωτούν:

σε τι ενέργειες έχει προβεί η κυβέρνηση πριν και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου

πως θα διαφυλαχθούν οι τηλεπικοινωνίες και τα απόρρητα του Κράτους

• αν θα προβεί η κυβέρνηση σε διαμαρτυρία προς τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, αύριο θα βρίσκεται στη Βουλή ο Διοικητής της ΕΥΠ για να καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Ολόκληρη η ερώτηση:

«Θέμα: Οι παρακολουθήσεις των τηλεφώνων από την Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», στην Αθήνα και 79 ακόμα σημεία του πλανήτη δραστηριοποιούνται «ειδικές μονάδες συλλογής» πληροφοριών – Special Collection Services (SCS), που ανήκουν στην Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ. Οι πράκτορες των SCS εργάζονται με πλήρη μυστικότητα και καλύπτονται από καθεστώς διπλωματικής ασυλίας.

Στην Αθήνα, το κέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών έχει έδρα την αμερικανική πρεσβεία, σύμφωνα με έγγραφο της NSA που διέρρευσε από τα στοιχεία που αποκάλυψε ο φυγάς τέως συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν και δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό.

Στην Αθήνα επίσης σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, υπάρχει εκτός από τη μονάδα καταγραφής και υπερσύγχρονος εξοπλισμός παρακολουθήσεων που μπορεί να υποκλέπτει επικοινωνίες κινητών τηλεφώνων, ασύρματων δεκτών και δορυφορικών επικοινωνιών και λειτουργεί εξ αποστάσεως χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού. Τέτοιες μονάδες εντοπίζονται ακόμα, εκτός από την Αθήνα, μόνο στη Μόσχα και τη Βιέννη.

Η ιστορία των υποκλοπών στην χώρα μας έχει πλούσια «προϊστορία», από το 2005 με τις διαρροές περί παρακολουθήσεων του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, πολιτικών και δεκάδων άλλων πολιτών. Η κατάληξη της υπόθεσης εκείνης εξελίχθηκε σε κακοπαιγμένη οπερέτα, όπου ενεπλάκησαν η ΕΥΠ, της οποίας ο ρόλος ήταν τουλάχιστον αμφιλεγόμενος, η CIA, πράκτορες με βαλιτσάκια και κοριούς, ιδιωτικές εταιρείες (VODAFONE, ERICSSON), αυτοκτόνησε ένας υπάλληλος της VODAFONE υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, διατάθηκαν έρευνες που κατέληξαν σε δίωξη κατά αγνώστων και τελικά, αυτ�� η τραγική υπόθεση πνίγηκε σε μια θάλασσα γελοιότητας, όπου οι κ. κ. Βουλγαράκης και Ρουσόπουλος δήλωσαν ότι η υπόθεση δεν κατέληγε πουθενά και δράστης θα μπορούσε να είναι ο καθένας.

Επειδή η ελληνική κυβέρνηση είναι μια από τις λίγες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δεν έχει ζητήσει εξηγήσεις για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τις παρακολουθήσεις κυβερνήσεων από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες,

Επειδή είναι μείζον θέμα εθνικής ασφαλείας η περιφρούρηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών του ελληνικού πολιτικού προσωπικού και η υπεύθυνη για τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας ΕΥΠ δεν πρέπει να αδρανήσει,

Επειδή η Κυβέρνηση μέχρι τώρα τηρεί σιγή ιχθύος,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Ποιες οι ενέργειες της Κυβέρνησης, των Υπουργών και των Υπηρεσιών της σχετικά με τις εν λόγω υποκλοπές τόσο πριν όσο και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου αυτού;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για τη διαφύλαξη των επικοινωνιών και των απορρήτων του Κράτους;

3. Προτίθεται η Κυβέρνηση να προβεί σε διαμαρτυρία προς τις Η.Π.Α. και τι μέτρα σκοπεύει να λάβει ως αντίδραση απέναντι στις απαράδεκτες αυτές ενέργειες;».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top