Το κρυφό σχέδιο για το Ασφαλιστικό: Στον αέρα 350.000 ασφαλισμένοι

«Μπλόκο» στις πρόωρες συντάξεις και μοντέλο ΙΚΑ στα ευγενή Ταμεία

«Μπλόκο» στις πρόωρες συντάξεις και μοντέλο ΙΚΑ στα –λεγόμενα- ευγενή Ταμεία προβλέπει το σχέδιο που είναι στο τραπέζι για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό σε αυτά.

Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκονται οι μητέρες ανηλίκων και ένα τμήμα των «παλαιών» ασφαλισμένων ενώ διασώζονται τα βαρέα και ανθυγιεινά.

Καθοριστικές για την έκταση των αλλαγών θα είναι οι επαφές της ελληνικής πλευράς με την τρόικα, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει μια «μαύρη τρύπα» 1,8 δισ. ευρώ. Πάντως, κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν πως οι όποιες αλλαγές θα είναι στοχευμένες σε συγκεκριμένες ομάδες και δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα.

Η συζήτηση έχει ανοίξει για τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων και περίπου 350.000 άτομα κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι απειλούνται με αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης έως και 12 έτη, ωστόσο αναζητείται «φόρμουλα» ώστε αυτό να γίνει με μια μεταβατικότητα (για παράδειγμα με αύξηση του ορίου κατά δύο ή τρία χρόνια ετησίως).

Στοχευμένες παρεμβάσεις θα υπάρξουν στα λεγόμενα ευγενή ταμεία (δηλαδή τους φορείς ΔΕΚΟ και τραπεζών) όπου θα καθιερωθούν ενιαίοι κανόνες με το ΙΚΑ. Η μείωση των εισφορών στα επίπεδα του ΙΚΑ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και αυτό πρακτικά θα οδηγήσει σε κοινό τρόπο υπολογισμού των συντάξεων των μισθωτών ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στον οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, όπου θα υπάρξει «μεταφορά» ασφαλισμένων για να καλυφθεί το οικονομικό κενό. Ωστόσο, επί τάπητος παραμένει και το θέμα της βασικής σύνταξης του ΤΕΒΕ, με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει οι όποιες αλλαγές να αγγίζουν μόνο τις νέες συντάξεις.

Δεδομένες είναι και οι παρεμβάσεις στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, με την έκταση των αλλαγών να εξαρτάται από το ύψος των ελλειμμάτων. Με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις, από το 2014 θα υπάρχει «ρήτρα» μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή όπου υπάρχει χρηματοδοτικό κενό, θα αναπροσαρμόζονται αυτομάτως και οι παροχές. Το υπουργείο Εργασίας δίνει βάρος στην αύξηση των εσόδων των Ταμείων για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο γενικευμένων π��ρεμβάσεων. Με βάση τις εκτιμήσεις από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και την αύξηση των εισφορών μπορούν να εξοικονομηθούν 600 εκ. ευρώ.

Ωστόσο, με δεδομένο πως η «μαύρη τρύπα» είναι 1,8 δισ. ευρώ, αναζητούνται και εναλλακτικά σενάρια καθώς η ρύθμιση χρεών δεν αποδίδει τα αναμενόμενα. Με βάση τις εκτιμήσεις ειδικών, στην κοινωνική ασφάλιση, τα οφέλη από τις αλλαγές στα όρια θα φανούν από το 2015 και μέχρι το 2017.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top