Άρθρο Παπανδρέου στο CNN: Να ανακαλύψουμε τη χαμένη τέχνη της δημοκρατίας

Καταγγέλλει… «τοξικό πολιτικό οπορτουνισμό» και «πολιτικό εξτρεμισμό»

Άρθρο Παπανδρέου στο CNN: Να ανακαλύψουμε τη χαμένη τέχνη της δημοκρατίας

Την «χαμένη τέχνη της δημοκρατίας» μας καλεί να ανακαλύψουμε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με άρθρο του στην ιστοσελίδα του CNN.

«Οι δημοκρατίες μας αντιμετωπίζουν μια στιγμή της αλήθειας. Από την άνοδο του εξτρεμισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως το πολιτικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ, οι ηγέτες αγωνίζονται να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις νέες και σύνθετες παγκόσμιες προκλήσεις» τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι πολίτες είναι εξοργισμένοι από την απουσία αποτελεσματικών πολιτικών που θα εξυπηρετ��ύν τις ανάγκες της κοινωνίας.

Ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι η ταχύτητα και η δύναμη των αγορών έχουν κάνει τις κυβερνήσεις να μοιάζουν βραδυκίνητες και αδύναμες, ενώ κάνει λόγο για τράπεζες «too big to fail» και για πολίτες αποξενωμένους από την πολιτική.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για δραστικό πρόγραμμα λιτότητας σε αντάλλαγμα για τα δάνεια έκτακτης ανάγκης «προκειμένου να αποφευχθεί η πτώχευση», ενώ παραδέχθηκε πως εκείνοι που πλήρωσαν το τίμημα, οι φορολογούμενοι με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, δεν ευθύνονταν για την κρίση.

Ο ίδιος στη συνέχεια έκανε λόγο για «τοξικό πολιτικό οπορτουνισμό» και «πολιτικό εξτρεμισμό»: «Η λιτότητα έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα αδικίας και έλλειψης ευκαιριών, κάτι που έχει τροφοδοτήσει τον πολιτικό εξτρεμισμό στην Ελλάδα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέλεξαν να ξεσηκώσουν την κοινή γνώμη και όχι να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση μίας κοινής ατζέντας μεταρρυθμίσεων. Τέτοιος πολιτικός καιροσκοπισμός είναι τοξικός. Στην Ελλάδα, παρέτεινε την κρίση, καθυστέρησε τις μεταρρυθμίσεις και κόστισε στη χώρα μας ακριβά».

«Αυτός ήταν ο λόγος που πρότεινα το δημοψήφισμα» καταλήγει ο πρώην πρωθυπουργός. «Αν και τελικά δεν έγινε, η πίεση της πρότασης ώθησε σε κυβέρνηση συνεργασίας στην Ελλάδα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top